Vorige
De Elisabeth Otter-Knoll Stichting (EOKS)

Transformatie naar duurzame huisvesting voor senioren én studenten

Studenten maken de ouderenzorg toekomstbestendig

Amsterdam
04-2015 - 11-2016
Bouwteam
Bedrijfsleven
Bouw & Vastgoed

Het voormalige verzorgingstehuis van de Elisabeth Otter-Knoll Stichting (EOKS) in de Amsterdamse wijk Buitenveldert is getransformeerd in een levensloopbestendig, duurzame huisvesting voor senioren én studenten. Het lijkt net of Dura Vermeer aan het Loowaard een heel nieuw pand heeft neergezet. Maar er is getransformeerd, gerenoveerd en nieuwbouw gepleegd.

Senior fietsend door de wijk

Duurzame huisvesting voor studenten én senioren

Twee jaar geleden deed de Amsterdamse stichting een beroep op Dura Vermeer. Haar panden waren verouderd en moesten duurzaam en geschikt voor meer seniorenappartementen gemaakt worden. Het betonnen casco, de constructie, gevels en kozijnen waren nog in prima staat, dus maakte Dura Vermeer met architectenbureau LUX een transformatieplan. In september 2015 kon de oude verzorgingsflat al worden gestript en de kleine zorgkamers samengevoegd tot luxe appartementen. Op de benedenverdieping gingen alle binnenmuren en de gaarkeuken eruit, om plaats te maken voor nieuwe gemeenschappelijke ruimtes.

Senioren en studenten komen samen

Tevreden studenten in EOKS

NA TRANSFORMEREN RENOVEREN

Na die transformatie zijn de bewoonde 22 seniorenappartementen in het aangrenzende gebouw gerenoveerd. Alle woningen hebben een eigen cv-ketel en mechanische ventilatie gekregen. Het complex werd gevoed door centrale installaties, maar nu kunnen bewoners hun comfort zelf reguleren. Balkonmuurtjes zijn vervangen door hekjes en waar nodig is nieuw sanitair geplaatst. Het hele complex is verfraaid met nieuwe gevelbekleding en zonwering. Het schilderwerk is vernieuwd, asbest verwijderd, het dak na geïsoleerd en de beglazing en draaiende delen zijn vervangen. Het hele complex heeft nu energielabel B.

Van bergruimte zijn twee hele nieuwe extra appartementen gemaakt. En op het dak is een extra verdieping met nog eens acht appartementen gebouwd. Een uitdagende klus waarvoor ook de liftschacht een verdieping opgehoogd moest worden. De aangrenzende beheerderswoning is gesloopt en vervangen voor elf nieuwe appartementen en bergingen.

Hoewel het nu lijkt of er een heel nieuw pand staat, is toch niet álles veranderd aan EOKS. De markante plataan, die in 1982 meeverhuisde van het Eikenplein, staat nog op de binnenplaats en vijftien kleine zorgkamers zijn niet weg, maar verbouwd tot dertien studentenwoningen. De studenten helpen oudere bewoners ’s nachts in ruil voor gereduceerde huur. Zo is niet alleen het gebouw, maar ook de ouderenzorg van EOKS meteen toekomstbestendig.

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.