Vorige
De Kunsthal

Een prachtige renovatie

De iconische kunsthal

Rotterdam
06-2013 - 12-2013
Gemeente
Bouw & Vastgoed

Twintig jaar na de bouw is de Kunsthal hard toe aan renovatie. De Kunsthal, naar ontwerp van Rem Koolhaas en in 1991 door Dura gebouwd, kampt al lange tijd met problemen op het gebied van klimaat- en energiebeheersing en heeft de wens te moderniseren en te verduurzamen. De ambitie van de gemeente is lagere energiekosten, beheersbare exploitatielasten, betere toegankelijkheid en meer comfort.

Vanuit de gemeente was onvoldoende budget beschikbaar om de verduurzamingsslag te kunnen maken. Dura Vermeer, Eneco en Roodenburg, verenigd in een consortium, besloten daarop al hun creativiteit in de strijd te gooien. Een innovatief businessmodel in de vorm van een ESCo (Energy Service Contract) werd geïntroduceerd. Consortiumpartner Eneco financierde ruim € 1,5 miljoen voor van de energiebesparende maatregelen. Vervolgens neemt het consortium voor 15 jaar tegen een vast bedrag de gehele exploitatie over. In dit bedrag zitten de huurkosten, onderhoud van installaties, bewassing, afval en schoonmaak. Vanuit de besparing op energie en onderhoud wordt de voorfinanciering terugbetaald.

De kunsthal is o.a. verduurzaamd

De hoofdentree is verplaatst

In zeven maanden tijd kreeg het iconische gebouw van Rem Koolhaas een complete opknapbeurt. Sinds de bouw kampte de Kunsthal met diverse bouwkundige en energetische problemen. Deze zijn in de renovatie opgelost. Installaties en gebouwschil zijn compleet vervangen, waardoor de energiekosten met ruim 25% zijn gedaald. Ook is de hoofdentree verplaatst om de toegankelijkheid te verbeteren en zijn er tussen de verschillende expositiehallen scheidingen aangebracht om het klimaat goed te kunnen beheersen en de exploitatiemogelijkheden van de Kunsthal te verbeteren.

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.