Vorige
Het Damrak Amsterdam

Een grote renovatie

Een onderdeel van Nowadays, de aanpak van drie voormalige winkel- en kantoorpanden aan het Amsterdamse Damrak en de Nieuwedijk, is de grondige renovatie van een van de grootste winkels van C&A in Nederland. 

Op verzoek van pandeigenaar Bouwinvest Development is de 22.000 vierkante meter, verdeeld over negen bouwlagen, casco gestript en opnieuw opgebouwd. De modernistische voorgevel heeft plaatsgemaakt voor transparante, hoge winkelpuien afgewerkt met natuursteen en zink. Dankzij de Amerikaanse architect Robert A.M. Stern past het gebouw nu beter in zijn omgeving. 

Terwijl 3.000 vierkante meter C&A open moest blijven voor publiek, zijn in het pand nieuwe winkels voor C&A en Primark gerealiseerd. Ook is de Beurspassage, die het gebouw doorkruist als verbinding tussen Damrak en Nieuwedijk, vernieuwd en verplaatst. Dit ambitieuze project in een van de drukste straten van Nederland te realiseren zonder bouwplaats  vergt een flexibele inzet van mensen en middelen. Dat betekent onder meer dat veel ’s nachts moet gebeuren. Maar een bouwteam van de opdrachtgever, bouwdirectie FiMek Estate en de bouwcombinatie Dura Vermeer en De Nijs is er door voortdurende communicatie en afstemming uitstekend in geslaagd om de planning goed uit te voeren.

Met name het verleggen van de Beurspassage was een pittige klus. De nieuwe passage loopt schuin door het pand en gaat over twee verdiepingen. Hiervoor moesten kolommen en de eerste verdiepingsvloer verwijderd worden. De sloopwerkzaamheden waren tevens een uitdaging omdat allerlei constructieve aanpassingen gedaan moesten worden. Zo moest er een liftput door de keldervloer en de fundering van het gebouw geplaatst worden. Daar waren zelfs duikers voor nodig.

Bouwinvest Development heeft vooraf een hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid neergelegd bij ontwikkelaar TOP Vastgoed en FiMek. Ook daar is aan tegemoet gekomen. De ontwerpen voor Damrak 70 en Nieuwendijk 196 hebben het BREEAM Ontwerpcertificaat Very Good behaald.

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.