Vorige
LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN

Een duurzaam schoolgebouw voor de generatie van morgen

Een duurzaam schoolgebouw voor de generatie van morgen

7.880 m2
Eindhoven
17 maanden
14800000
Bouwteam
Gemeente
Bouw & Vastgoed

Dura Vermeer Bouw Zuid geeft een nieuwe betekenis aan bouwen voor de toekomst met de realisatie van een ultramodern en circulair schoolgebouw voor het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. In het nieuwe schoolgebouw is er volop ruimte voor duurzame en circulaire toepassingen, waarmee we een veilige en gezonde leeromgeving voor een nieuwe generatie studenten creëren. En natuurlijk genoeg plekken om te leren, spelen, sporten en ontmoeten!  

DE GENERATIE VAN MORGEN

Ons bouwteam – bestaande uit opdrachtgever gemeente Eindhoven, het Lorentz Casimir Lyceum, RoosRos architecten, Klimaatservice Holland, Adviesbureau Merosch, Goudstikker-de Vries, Urban Miner en Dura Vermeer Bouw Zuid – heeft stevige duurzaamheidsambities.

Het nieuwe schoolgebouw wordt energiezuinig gebouwd, met vele circulaire materialen en een zo laag mogelijke uitstoot van stikstof en CO2. Hiermee laat het schoolgebouw niet alleen tijdens de bouw, maar ook in de jaren daarna een zo klein mogelijke footprint achterlaat. Beter voor de mens en voor de aarde!

STERK STAALTJE OMDENKEN

Uniek aan dit project is dat zogenaamd ´donorstaal´ het uitgangspunt vormt. Het ontwerp is gebaseerd op hergebruikte stalen balken, en niet andersom. Een fundamenteel andere benadering en daarmee een ‘schoolvoorbeeld’ van circulair bouwen. Lees er hier meer over.

 

Het gebouw krijgt een heldere structuur en een overzichtelijke omgeving.

Het gebouw zelf wordt duurzaam, goed geventileerd, krijgt veel daglicht en is (bijna) energieneutraal.

TERUGGEVEN AAN DE NATUUR

De nieuwbouw betreft 4.570 m2 en vervangt de huidige bouw van 6.600 m2, met nog 850 m2 sedumdak erbij betekent dat 2.880 m2 groene winst waarmee we ‘teruggeven’ aan de natuur. Verder wordt het nieuwe schoolgebouw straks helemaal omringd door natuur en veel bestaande en nieuwe bomen. De binnenruimtes bieden een inspirerend uitzicht op de omgeving en stimuleren een open blik naar buiten. Zelfs tijdens de gymles kunnen de leerlingen straks genieten van een groen uitzicht: de drie sporthallen worden voorzien van grote ramen.

Het gebouw is zo ontworpen dat het energieneutraal is: gasloos en volledig elektrisch. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen en alle installaties worden op energieneutraliteit ingericht. Slim geplaatste waterbuffers en wadi’s geven een ruimtelijk gevoel en werken bovendien temperatuurregulerend.

ONTMOETINGEN

Buiten richten we het landschap in met voldoende plekken waar leerlingen en personeel op diverse plekken kunnen sporten, pauzeren of wandelen. Groene ontmoetingsplekken die sociale verbinding stimuleren.

PROCES

Gedurende de bouwperiode moet de school operationeel blijven. Dat maken we mogelijk door de nieuwbouw achter de huidige school te realiseren. De leerlingen kunnen zodoende gewoon naar school blijven gaan en hebben een fantastisch uitzicht op de snelgroeiende nieuwbouw – leuk voor tijdens saaie lessen.  

Het projectteam werkt nauw samen voor de realisatie van dit project. Alle beslissingen – klein en groot – worden gemaakt in samenspraak met de conrector en een aantal docenten van het Lorentz Casimir Lyceum. Op deze manier wordt écht maatwerk geleverd.

HET GOEDE DOEN

Bij Dura Vermeer vinden wij dat iedereen een gezonde leefomgeving verdient met kansen om te groeien. Nu, en in de toekomst. Nieuwe wijken, buurten en gebouwen die we ontwikkelen en bouwen, staan er voor minimaal honderd jaar. En het liefst nog veel langer! Wat we nu doen heeft verstrekkende gevolgen voor later. Daarom moeten we nú Het Goede Doen. Benieuwd naar wat Het Goede Doen voor ons betekent? Lees hier meer.

Het project Lorentz Casimir Lyceum sluit naadloos aan bij dit gedachtegoed. Het is niet alleen een schoolgebouw, maar een levend bewijs van onze innovatieve benadering om een circulaire toekomst vorm te geven. We creëren niet alleen structuren, maar duurzame veranderingen voor de generaties die komen.

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.