Vorige
WattHub

Het eerste snellaadplein voor groot materieel ter wereld

Duurzame innovatie

Geldermalsen
Consortium
Infra

WINNAAR LAADINFRA INNOVATIE AWARD 2023

Het project Dijkversterking Tiel-Waardenburg heeft de ambitie om volledig emissievrij te werken. Om deze reden heeft bouwcombinatie Mekante Diek, bestaande uit Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord, samen met partner Betuwewind, onder de naam WattHub, een snellaadplein gerealiseerd. Hier kunnen voortaan elektrische vrachtwagens en de accu's voor zware bouwmachines met groene stroom opgeladen worden. 

Barend Klijn, contractmanager WattHub: ‘Een dergelijk snellaadplein bestond nog niet; dit is het eerste ter wereld. We hebben daarom als bouwcombinatie de handen ineengeslagen en het zelf ontwikkeld, tussen de windmolens en zonnepanelen.'

voldoende laadvermogen

Met 42 laadpalen en een eigen planningssysteem is er altijd voldoende laadmogelijkheid en zekerheid om te kunnen laden op het gereserveerde tijdslot. Daarnaast krijgt het laadplein een laadvermogen tot 600 kW per oplaadpunt, deze laadsnelheid is nog nergens anders in Nederland toegepast.

voor de gehele regio

Veel ondernemers krijgen geen zwaardere aansluiting van de netbeheerder, wat het elektrificeren van hun transportmiddelen en materieelstukken lastig maakt.

Gerben van den Berg, directeur WattHub: “WattHub speelt in op deze behoefte. Niet alleen het project, maar de gehele regio kan namelijk van deze unieke innovatie profiteren. Het laadplein heeft meer capaciteit dan het project vraagt en deze extra capaciteit kan worden ingezet voor bedrijven uit de regio met soortgelijke oplaadbehoefte. Dit geeft lokale ondernemers de kans om eerder te investeren in duurzamer materieel. Hierdoor kunnen wij niet alleen onze eigen, maar ook de duurzame ambities van anderen waarmaken.”

Grote ambitie

WattHub heeft de ambitie om meerdere snellaadpleinen door het land te realiseren, waardoor nog meer regio’s kunnen verduurzamen en de mogelijkheid tot slim laden voor iedereen beschikbaar wordt.

Elektrisch laadplein WattHub Geldermalsen (1)

Lokale duurzame energie

Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal opgewekte duurzame energie, zoals zonne- en windenergie, waardoor het energienet niet belast hoeft te worden.

Elektrisch aangelegd

Voor de aanleg is gebruikt gemaakt van een volledige elektrische asfaltset.

Emissievrij aangelegd

Voor de aanleg is voor het eerst onze elektrische asfaltset in zijn geheel ingezet. De set bestaat uit een 9-tons tandemwals en elektrische asfaltspreidmachine (V1800-3i), een 10-tons elektrische statische wals, een 2,5-tons elektrische tandemwals, een kleine elektrische spuitwagen en een volledig emissievrije schaft-pakwagen. De machines werken op wisselbare batterijpakketten en kunnen zodoende een volle werkdag ingezet worden. Dit brengt het volledig emissievrij werken op onze projecten weer een stuk dichterbij.

100% circulair asfalt

Voor het terrein van WattHub is gekozen voor Circularpave: het 100% circulaire asfaltmengsel van Dura Vermeer, dat onder andere bestaat uit bitumen uit gerecyclede dakbedekking van Roof2Road. Deze keuze levert een CO2-reductie op van 25% voor de onder- en tussenlagen en circa 60% voor de deklagen.

Bekijk de video

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

opnaarnetzero.nl

1
4
Lees meer van Dura Vermeer Infra Participaties Bekijk werkmaatschappij

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!