Vorige
Weener XL

HOUT IN DE HOOFDROL BIJ WEENER XL

HOUT IN DE HOOFDROL BIJ WEENER XL

Oude Vlijmseweg, 's-Hertogenbosch
Q4-2021 / Q1-2023
Bedrijfsleven
21.509.000,-
Bouwteam
Gemeente
Bouw & Vastgoed

Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch, het zet zich vol passie in voor mensen die ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt. Het creëren van gelijke kansen op het gebied van bestaanszekerheid staat voor deze maatschappelijke organisatie centraal. Een ambitie die goed aansluit bij die van Dura Vermeer Bouw Zuid.  

Gezien de veroudering van het oude gebouw van Weener XL ontstond er behoefte aan een nieuw onderkomen. Een mooie kans voor Dura Vermeer Bouw Zuid om dit mooie bedrijf te faciliteren bij het nastreven van hun missie.  

HOUT LEEFT

Weener XL werkt volgens het principe ´geen afval, geen uitval’ en dit is ook als uitgangspunt voor de nieuwbouw gebruikt: waar mogelijk zijn circulaire grondstoffen en materialen gebruikt. De hoofdrol in het ontwerp is zodoende weggelegd voor hout: niet alleen duurzaam en veelzijdig, maar ook een materiaal met een warme en natuurlijke uitstraling. Door de keuze voor hout in zowel de draagconstructie als de afwerking, straalt het gebouw een sfeer van verbondenheid met de natuur uit. 

Hout is een levend materiaal met unieke eigenschappen. Het heeft de capaciteit om te ademen, te reageren op veranderingen in vochtigheid en temperatuur, en zelfs te groeien. Als organisch materiaal kan hout kleine veranderingen ondergaan na verloop van tijd, zoals krimpen, uitzetten of verkleuren, als reactie op omgevingsfactoren. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee op zowel constructief als esthetisch niveau. Ondanks dat hebben we ervoor gekozen om deze te omarmen en de natuurlijke eigenschappen van hout tot hun recht te laten komen. Door het hout niet in te pakken, behouden we de natuurlijke schoonheid en textuur ervan, waardoor het gebouw een unieke en authentieke uitstraling heeft. Dit benadrukt niet alleen het ambachtelijke karakter van het bouwproces, maar ook de verbondenheid met de omgeving en het milieu. Het resultaat is een gebouw dat niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk en in harmonie met de omgeving. 

 

EEN VITAAL GEBOUW

In gebruik is het gebouw een van de duurzaamste van ’s-Hertogenbosch. Op het dak zijn zonnepanelen geïnstalleerd die energie opwekken en in samenwerking met een warmtepomp een prettig binnenklimaat garanderen. Het resterende gedeelte is bekleed met sedum – kleine vetplantjes die zorgen voor isolatie, CO2-reductie, temperatuurregeling en natuurlijk een groene uitstraling. Daarnaast zijn er talloze andere duurzaamheidsmaatregelen getroffen.

Een duurzaam houten constructie

Met een dak dat is begroeid met vetplantjes.

Positieve sociale impact

Bij Dura Vermeer vinden wij dat iedereen een gezonde leefomgeving verdient met kansen om te groeien. Nu, en in de toekomst. Nieuwe wijken, buurten en gebouwen die we ontwikkelen en bouwen, staan er voor minimaal honderd jaar. En het liefst nog veel langer! Wat we nu doen heeft verstrekkende gevolgen voor later. Daarom moeten we nú Het Goede Doen. 

Al met al is het nieuwe bedrijfspand een buitengewoon duurzame en inspirerende plek waar de collega’s van Weener XL met veel plezier werken aan een maatschappij met gelijke kansen. We zijn enorm trots op de tastbare positieve impact die we gezamenlijk creëren. 

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Robert-Paul Jansen

Ontwikkelmanager Regio Noord-Brabant, Regio Zeeland, Regio Limburg
Robert-Paul Jansen