Vorige

Doen we er goed aan suiker volledig te schrappen?

Suiker lijkt de reputatie te hebben opgebouwd van de grote boze wolf in relatie tot gezondheid. Het wordt in verband gebracht met versnelde veroudering, hart- en vaatziekten, obesitas en zelfs kanker. 

Wereldwijd wordt er heel veel over suikerinname geschreven. Dat heeft ertoe geleid dat veel gezondheidsexperts hebben aangedrongen op verlaging van de aanbevolen suikerinname. Sommigen zeggen zelfs dat we suiker volledig zouden moeten schrappen uit onze voeding. Is suiker echt zo slecht voor onze gezondheid? 

Wat is suiker precies? 

Simpel gezegd is suiker of sacharose een vorm van koolhydraten, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen en ze zoet laat smaken. Je vindt het in producten zoals fruit, maïs, rijst en granen. Er zijn veel verschillende soorten suiker, waaronder glucose, fructose, lactose, maltose en sucrose. Deze laatste is ook wel bekend als tafelsuiker.  
Sommigen van deze suikers, zoals glucose, fructose en lactose, komen van nature voor in voedingsmiddelen. Maar veel van de voedingsmiddelen die we consumeren bevatten ook toegevoegde suikers. Dit is suiker die de fabrikant zelf toevoegt om de smaak of houdbaarheid te verbeteren. Zo kan één blikje cola tot 7 theelepels toegevoegde suiker bevatten en bevat een gemiddelde chocoladereep tot 6 theelepels toegevoegde suiker. Het is daarom niet zo gek dat wij in Nederland vooral veel suiker binnen krijgen uit producten zoals frisdrank, taart, chocolade, snoep en desserts.   

 

De effecten van toegevoegde suikers op onze gezondheid 

Het zijn de toegevoegde suikers uit bewerkte producten die gezondheidsproblemen veroorzaken. Suiker dat van nature voorkomt in producten is niet schadelijk voor ons en wordt niet in verband gebracht met gezondheidsklachten. In tegenstelling tot wat we regelmatig in de media horen, kun je dus met een gerust hart onbeperkt fruit eten (mits je het eet en er geen sap van maakt). 
In december 2014 stond er een studie in het tijdschrift Open Heart waarin werd aangetoond dat het risico op een hoge bloeddruk toeneemt door de inname van toegevoegde suikers. Dit effect is zelfs groter is dan bij natrium (uit zout).  
Een andere studie onder leiding van de Centers for Disease Control and Prevention liet zien dat een voedingspatroon met een hoge suikerinname een verhoogd risico geeft op overlijden door hart- en vaatziekten. Toegevoegde suikers zijn daarnaast het sterkst geassocieerd met de significante toename van obesitas. In Nederland heeft ongeveer 15% van de volwassenen obesitas.  

Is het gezond om suiker uit onze voeding volledig te elimineren?  

Er is veel onderzoek dat aantoont dat toegevoegde suiker veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en dat het beter is om het (zo veel mogelijk) te elimineren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zelfs een voorstel gedaan om de aanbevelingen hiervoor te herzien. De richtlijn is daarom nu om nog maar maximaal 5% van de aanbevolen dagelijkse calorieën uit toegevoegd suiker te halen, in plaats van 10%. Hiermee hoopt de WHO gewichtstoename en tandproblemen te verminderen. 

Toch hebben we wel suikers nodig. Onze hersenen werken namelijk uitsluitend op glucose. Deze glucose haalt ons lichaam uit koolhydraten. Zorg dat je koolhydraten uit fruit, groenten, zuivelvervangers, bonen, zaden, pitten, granen en noten komen. Zo eet je alleen van nature aanwezig suikers en heb je geen toegevoegde suikers nodig om je hersenen optimaal te laten functioneren. Voor onze gezondheid is het daarom het beste om zoveel mogelijk producten van natuurlijke oorsprong te eten. Daarnaast is er wat ruimte om af en toe te snoepen, maar blijf zo veel mogelijk onder de aanbevolen 5% suiker. 

Bron: Health Coach Program

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.