Vorige
Je vindt ons in hal 1

InfraTech 2025

InfraTech 2025

    InfraTech 2025: Bouw mee aan een duurzame toekomst 

    Op 14, 15, 16 en 17 januari 2025 is Dura Vermeer te vinden op InfraTech in hal 1, stand 1.426. Vier dagen lang verzorgen collega's en gastsprekers diverse kennissessies over CO2-reductie, circulair bouwen en natuurinclusieve oplossingen voor infrastructurele uitdagingen. Laat je inspireren door onze projecten en samenwerkingen die gericht zijn op een duurzame en leefbare toekomst

    Elektrische asfaltset Dura Vermeer duurzame busremise Lelystad Airport

    Elektrisch Vooruit

    Elektrisch Vooruit

    DINSDAG 14 januari 2025

    Op naar Net Zero: Dura Vermeers reis naar nul uitstoot

    13.00 – 13.30 | Stand Dura Vermeer

    Dura Vermeer streeft naar een duurzame toekomst met een ambitieuze Net Zero-strategie: in 2030 moet onze CO₂-uitstoot gehalveerd zijn en in 2050 zelfs naar nul. Twee jaar na de lancering van onze Net Zero-doelstellingen, die recent zijn goedgekeurd door SBTi, delen Wendeline Besier (programmadirecteur duurzaamheid Dura Vermeer) en Sven van Es (manager duurzaamheid Dura Vermeer) de voortgang van onze strategie. Waar staan we nu, welke dilemma’s komen we tegen en hoe willen we samen met de hele keten onze doelen bereiken? Concrete voorbeelden uit onze projecten tonen hoe we belangrijke stappen zetten richting een duurzame toekomst. Sluit aan en ontdek hoe wij optellen naar nul uitstoot.

    Hofbogenpark Rotterdam: natuurinclusief bouwen en samenwerken

    13.00 – 14.30 | Buitenwerk Plein

    Ontdek hoe Gemeente Rotterdam en Bouwcombinatie Hofbogenpark (Dura Vermeer en Van Dijk Maasland) samenwerken aan de toekomst van bouwprojecten. Een aanpak waarin techniek, duurzaamheid en menselijkheid samenkomen.

    Sprekers
    Gerard van der Burger (Bouwcombinatie Hofbogenpark), Sietse Hogenes (Bouwcombinatie Hofbogenpark), Yves de Vos (Bouwcombinatie Hofbogenpark), Jasper Overbeeke (Gemeente Rotterdam) en Bart Bouw (Gemeente Rotterdam)

    Strategische samenwerking voor een regeneratief stedelijk landschap

    14.00 – 14.30 | Stand Dura Vermeer

    Pascal Leboucq (head of design, Building as a Landscape) en Erik van Doorn (bedrijfsleider Dura Vermeer) presenteren hun samenwerking gericht op het ontwikkelen van innovatieve methoden om natuur, bouw en infra te integreren in een regeneratief stedelijk landschap. Met praktijkvoorbeelden tonen zij hoe biobased materialen en natuurinclusieve toepassingen de sector kunnen transformeren.
    Deze unieke samenwerking biedt een vernieuwende benadering waarin regeneratie en circulariteit centraal staan. Door een ecosysteem van partners te bouwen, werken zij samen aan innovatieve projecten en inspirerende verhalen die de sector aanzetten tot herziening van huidige modellen en verduurzaming concreet vormgeven.

    Innovatieve AI-oplossingen voor efficiënte infrastructuurinspectie

    15.00 – 15.30 | Stand Dura Vermeer

    Arthur Maring (innovation manager Smart Mobility, Rijkswaterstaat) en Claudia Halleen (manager beheer en onderhoud Dura Vermeer) presenteren een pilotproject waarin Rijkswaterstaat, Dura Vermeer, Univrses en Esri samenwerken aan het verbeteren van schouwprocessen door middel van 3D AI-technologie. Dit project zet stappen richting data-gedreven assetmanagement en innovatieve oplossingen voor onderhoud en monitoring van infrastructuur. De samenwerking tussen verschillende experts en het gebruik van geavanceerde technologie maken deze sessie tot een voorbeeld van hoe innovatie bijdraagt aan het duurzaam instandhouden van onze infrastructuur.

    Kom luisteren hoe Rijkswaterstaat en Dura Vermeer samenwerken om het inspecteren van infrastructuur te transformeren met behulp van kunstmatige intelligentie en 3D-technologie. Kom meer te weten over hoe onze pilotprojecten nieuwe mogelijkheden bieden voor data-gedreven infrastructuurbeheer en een bijdrage leveren aan onze Net Zero-strategie. Een sessie vol inspiratie voor iedereen die werkt aan innovatie in infrastructuur.

    Passerelle Zwolle

    SOK Amsterdam

    WOENSDAG 15 januari 2025

    PROUT: Duurzame transitie voor infrastructuurprojecten in Provincie Utrecht

    13.00 - 13.30 uur | Stand Dura Vermeer

    Hoe versnellen we de transitie naar een duurzame infrastructuur? Georgette van Driesten (projectvoorbereider Dura Vermeer) en Victor Messelink (projectmanager Dura Vermeer) vertellen samen met Esther van Eijk (projectleider bij transitieteam, Provincie Utrecht) over PROUT, een langdurige samenwerking om projecten in Provincie Utrecht te realiseren. 'Het doel is om het wegennetwerk goed in stand te houden, efficiënt invulling te geven aan het bereikbaarheidsprogramma en uitvoering te geven aan de duurzaamheidsambities.' Onder PROUT vallen diverse projecten, zoals rotondes, kruispunten, fietstunnels en viaducten. Met een sterke focus op circulariteit, klimaatneutraliteit en klimaatadaptatie werken we samen aan het waarmaken van de ambities uit het Koersdocument Duurzame Infrastructuur 2030. Door lange termijn (keten)samenwerking in bouwteamverband èn de transitiesturing wordt duurzaamheid van ambitie naar actie en resultaat gebracht. Hierbij worden bestaande patronen doorbroken en wordt er gestuurd op kansen en mogelijkheden.

    Sluit aan bij deze sessie en ontdek hoe Dura Vermeer en Provincie Utrecht samen de toekomst van infrastructuur vormgeeft.

    Geleerde lessen: een conventioneel RAW-bestek als pilot voor emissievrije reconstructie

    14.00 – 14.30 | Stand Dura Vermeer

    De Generaal Pattonlaan in Eindhoven krijgt een nieuwe, duurzame inrichting. Vieve Smulders (adviseur maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen, Gemeente Eindhoven), Marc Blindenbach (business Development, Unitial Technologies) en Sven van Es (Manager Duurzaamheid Dura Vermeer) presenteren hoe zij van een conventioneel RAW-bestek een pilotproject hebben gemaakt met als doel een 100% emissievrije uitvoering en te leren van de effecten daarvan. Tijdens deze sessie laten ze zien hoe samenwerking tussen gemeente en bouwer heeft geleid tot duurzame oplossingen zoals direct hergebruik van materialen, het opwaarderen van gebiedseigen grond, de inzet van groot elektrisch materieel en het monitoren van energieverbruik door elektrische machines. Maar er gaan ook zaken niet goed en deze inzichten helpen zowel de gemeente als Dura Vermeer om emissievrije projecten beter te faciliteren en te plannen. Luister mee hoe duurzaamheid en samenwerking hand in hand gaan in dit baanbrekende project.

    SOK Amsterdam: Duurzaam onderhoud van de Amsterdamse infrastructuur

    15.00 – 15.30 | Stand Dura Vermeer

    Samenwerkingscontracten voor het onderhoud van asfalt- en elementenverhardingen in Amsterdam. Van 2019 tot 2027 werken opdrachtgevers en opdrachtnemers samen om de wegen in de hoofdstad emissievrij en duurzaam te onderhouden. Innovatieve oplossingen, zoals duurzame asfaltmengsels en pilotprojecten staan hierbij centraal.

    Wil je meer weten over de toekomst van duurzaam infrastructuuronderhoud? Tijdens deze sessie vertellen Jorrit Kalt (ingenieursbureau Gemeente Amsterdam) en Sander Haagedoorn (bedrijfsleider Dura Vermeer) over de samenwerking tussen verschillende partners in het SOK-project Amsterdam. Ontdek de nieuwste innovaties, die ingezet worden om de stad klaar te maken voor de toekomst.

    De Natuurladder: duurzame gedragsverandering in bouwprojecten

    16.00 – 16.30 | Stand Dura Vermeer

    Hoe laat je de natuur beter achter dan je haar aantrof? Léon Dielen (programmaleider water Heijmans) en Jeroen Demmer (programmamanager natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie Dura Vermeer), presenteren de Natuurladder: een krachtig instrument dat projectteams helpt om natuurvriendelijke werkwijzen te ontwikkelen en klimaatadaptatie en biodiversiteit te bevorderen.

    Dit innovatieve hulpmiddel biedt inzicht in hoe projecten scoren op duurzaamheidsdoelen en zet in op gedragsverandering binnen teams. Leer hoe kleine, bewuste stappen het verschil kunnen maken voor een duurzamere toekomst in de bouwsector. Een onmisbare sessie voor iedereen die de natuur wil integreren in infrastructuurprojecten.

    Impact maken op CO2-reductie door toepassen houtbouw

    19.30 – 20.00 | Stand Dura Vermeer

    Wouter Kolijn (ambassadeur Houtbouw, PKPC) en Sjaak Dijkslag (projectvoorbereider Dura Vermeer) delen hun ervaringen met het unieke project Passerelle Zwolle. Deze 130 meter lange houten voet- en fietsersbrug over station Zwolle laat zien hoe hout als duurzaam alternatief kan dienen voor traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Door de innovatieve modulaire opbouw en het gebruik van hout voor zowel de hoofddraagconstructie als de liftschacht, behaalt de brug een CO₂-reductie van ruim 70% ten opzichte van een conventionele brug.

    Tijdens deze sessie ontdek je hoe dit project bijdraagt aan de circulaire economie en waarom het een baanbrekend voorbeeld is voor toekomstige civiele kunstwerken. Nieuwsgierig hoe jij hout kan toepassen in jouw project? Kijk dan mee hoe de toegepaste technieken en materiaalkeuzes niet alleen de milieu-impact verlagen, maar ook de levensduur en flexibiliteit van infrastructuur verbeteren.

     

    Asset management

    WaakSaam

    EMK

    Donderdag 16 januari 2025

    WaakSaam: Innovatief en duurzaam gebiedsbeheer in de Kop van Noord-Holland

    11.15 – 11.45 | Stand Dura Vermeer

    Provincie Noord-Holland, TU Delft en samenwerkingsverband WaakSaam delen in deze sessie hun lessen uit het eerste gebiedscontract van Nederland. Al tien jaar beheren en onderhouden zij met succes vaarwegen, wegen, bruggen, en terreinen in de regio. Onder leiding van René Baltus (projectleider beheer Provincie Noord-Holland) en Mike Borst (manager beheer en onderhoud Dura Vermeer) en Guus Keusters (directeur Dura Vermeer) zie je hoe WaakSaam innovatieve technologie en datagestuurd assetmanagement inzet om de staat van assets te optimaliseren, datakwaliteit te verbeteren en effectief omgevingsmanagement te faciliteren.

    Deze presentatie biedt inzicht in de factoren die, volgens het onderzoek van de TU Delft, bijdragen aan het succes van duurzame projecten in gebiedsbeheer. Een must voor professionals die innovatie, efficiëntie en duurzaamheid willen versterken in hun projecten.

    Vernieuwd planmatig onderhoud van asfalt in Zeeland

    14.00 – 14.30 | Stand Dura Vermeer

    Steven Mookhoek (kwartiermaker vervanging en renovatie provincie Zeeland) en Fransie van de Tonnekreek - Suijkerbuijk (bedrijfsleider Dura Vermeer) nemen je mee in de vernieuwde aanpak van planmatig asfaltonderhoud binnen de provincie Zeeland. Voor het eerst is al het groot onderhoud aan wegen, fietspaden en markeringen voor meerdere jaren gebundeld in één raamcontract met Dura Vermeer. De provincie Zeeland en Dura Vermeer leggen in de samenwerking de focus sterk op kwaliteit en duurzaamheid. Het vertrouwen is hierbij dat door een langdurige en innige samenwerking meer waarde, in termen van kwaliteit en duurzaamheid, wordt verkregen met minder proceskosten.

    Kijk mee hoe deze innovatieve raamovereenkomst een toekomstbestendige instandhouding van de provinciale infrastructuur ondersteunt en nieuwe standaarden zet in duurzaam infrastructuurbeheer.

    Proeftuin Warm Mix Asfalt: gezamenlijke ontwikkeling van duurzaam asfalt

    13.30 – 14.30 | Buitenwerk Plein

    Gemeente Dordrecht heeft een aantal marktpartijen gevraagd om een proeftuin met Warm Mix Asfalt aan te leggen. Van Kessel, Heijmans en Dura Vermeer hebben in april 2024 ieder twee verschillende mengsels aangebracht. In de presentatie wordt ingegaan op de achtergrond van WMA, de CROW Richtlijn WMA, de aanleg van de vakken, het onderzoeks- en monitoringplan en de voorlopige resultaten.

    Sprekers
    Robbert Naus (Manager Productontwikkeling, Dura Vermeer), Adrie Takx (Bedrijfsleider, Gebroeders van Kessel), Gemeente Dordrecht.

    100% gerecyclede deklaag op de Archimedeslaan in Utrecht

    14.00 – 14.30 | Gemeenteplein

    De gemeente Utrecht wil waar mogelijk grondstoffen binnen eigen gemeentegrenzen hergebruiken. Toen het dakbitumen van de gesloopte busremise in Utrecht vrijkwam, was dit het startpunt om te onderzoeken of hier een onderhoudsproject mee gedaan kon worden. Roof2Road heeft het dakbitumen geoogst en Dura Vermeer heeft het asfaltmengsel in het laboratorium verder ontwikkeld tot een 100% gerecycled asfaltmengsel. Naast dat het bitumen afkomstig is vanuit dakbitumen, is het steenslag in het asfaltmengsel afkomstig van onderhoudswerkzaamheden aan de spoorballast. Hiermee is een volledig gerecycled mengsel ontstaan. 

    Sprekers
    Paul Blijenberg (Dura Vermeer), Gerben Blijker (R2R) & Gera Vermeer-Methorst (Gemeente Utrecht)

    De grootste bodemsanering van Nederland, het EMK-terrein

    15.00 – 15.30 | Stand Dura Vermeer

    Het voormalige industrieterrein Stormpolderdijk in Krimpen aan den IJssel wordt grondig gesaneerd met behulp van innovatieve technieken. Voor de sanering is speciaal een luchtdichte hal ontworpen en zijn er bioreactoren ontwikkeld en ingezet om er zo voor te zorgen dat er een minimale impact is op de omgeving.

    Wil je meer weten over de grootste bodemsanering van Nederland? Arthur van de Velde (TTE Consultants) en Silvester Pastoor (projectleider Dura Vermeer) presenteren een uniek project waarbij innovatieve technieken worden ingezet om het EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel veilig en duurzaam te saneren. Mis deze kans niet om te leren hoe innovatie het verschil maakt bij complexe milieuprojecten.

     

    Vrijdag 17 januari 2025

    Van een ISO 55001-certificering naar praktisch beheer en onderhoud: Waardevolle lessen uit 10 jaar assetmanagement in de Kop van Noord-Holland

    10.30 – 11.30 | Gemeenteplein

    Hoe zorg je als gemeente of provincie dat elke euro optimaal wordt besteed in het beheer van je assets? Auditor Peter Heeren (DIfAM) en Mike Borst (projectmanager WaakSaam - gebiedsbeheerder Kop van Noord-Holland) delen hun ervaringen van 10 jaar assetmanagement. Ze laten zien hoe minder hinder voor de gebruiker, hogere asset-kwaliteit en betere datakwaliteit samenkomen met gestroomlijnd beheer en kostenoptimalisatie. Een sessie vol praktische