‘Afgedankt’ brugdek vindt nieuwe circulaire bestemming

21 maart 2025

Hergebruik van bruggen en brugdelen komt steeds hoger op de agenda bij diverse overheden. Een goede beweging, aangezien er nog steeds nieuwe bruggen worden gebouwd terwijl ‘afgedankte’ brugonderdelen vaak nog jaren meekunnen. Dura Vermeer toetst geregeld in de praktijk de mogelijkheden van circulaire bruggenbouw.

Een mooi recent voorbeeld is de ‘Wickengaard-brug’. In 2021 deed Dura Vermeer mee aan een tender voor de vervanging van de Pietersbergbrug in Amsterdam. Hoewel we de opdracht niet kregen, zagen we wel de herinzetbare waarde van de te slopen brugdekken. Dit bracht ons in contact met aannemer De Boer en De Groot die het werk gegund kreeg. Zij hebben de brugdekken vrijgemaakt van de steunpunten en op transport gezet naar onze circulaire hub Urban Miner in ’s- Gravendeel. Dit was het startpunt van een inspirerend circulair project.

Herbestemming

Het wachten was op een herbestemming. Deze werd al vrij snel gevonden binnen de projectontwikkeling van Dura Vermeer Bouw Midden West, waar vraag was naar een fietsbrug voor de nieuwe woonwijk Wickengaard in Utrecht. Dankzij de nauwe samenwerking tussen onze divisies Infra en Bouw en Vastgoed kwam de mogelijkheid op tafel om hier een circulaire brug te realiseren.

Samenwerking is key

Het werd tijd om andere partijen erbij te betrekken. Vanaf het begin is architectenbureau Arc2 betrokken om een eerste impressie te maken van hoe het hergebruikte dek in de nieuwe omgeving geïntegreerd kon worden. Dit leidde tot een zorgvuldig engineeringstraject. Bejan Engineering voerde vervolgens betononderzoek uit en concludeerde dat de restlevensduur van de brugdekken nog zeker 50 jaar was. Hierna werd het dek met succes herrekend voor de nieuwe toepassing door het bedrijf Mozes en de Boer.

Prefabricage op onze circulaire hub

De brugdekken werden overgebracht naar onze nieuwe circulaire hub Papierweg in Amsterdam, waar vakmensen de brugdekken ter plaatse hebben geprefabriceerd. Dit hield in:

  • Herstel van betonschades
  • Coating van de randligger
  • Aanbrengen van een nieuwe slijtlaag op het dek
  • Installatie van leuningen van circulair hardhout, afkomstig van vervangen bruggen uit Purmerend

Op de projectlocatie in Schalkwijk werden tweedehands stalen buispalen de grond ingeslagen als fundering. Ook hergebruikten we een hardhouten damwand: eveneens geoogst uit bruggen, dit keer uit Purmerend. Het nieuwe brugdek was klaar om geplaatst te worden!

Toekomstbestendig

Het eindproduct is een brug met een eigentijdse uitstraling en een gegarandeerde ontwerplevensduur van 50 jaar. Hiernaast hebben we een significante CO2-reductie van 30 ton (van 36 naar 6 ton) behaald en daarmee een aanzienlijke MKI-winst gerealiseerd. Met het Wickengaard-project laten we dus zien hoe circulair bouwen niet alleen een haalbare, maar ook een toekomstbestendige oplossing is.

Het volgende brugdek wacht!

De oorspronkelijke Pietersbergbrug bestond uit twee brugdekken. Een is getransformeerd in de Wickengaardbrug, maar het tweede brugdek (10 meter lang en 2,3 meter breed) is als een kopie gereed gemaakt en staat klaar om opnieuw ingezet te worden. Welke vooruitstrevende opdrachtgever wil circulariteit echt in de praktijk brengen en samen met ons het volgende circulaire succesverhaal schrijven? Neem contact op met Erik van Doorn.

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Bij circulair bouwen draait alles om het hergebruik van materialen en het verminderen van de bredere milieu-impact, zoals CO2-uitstoot. Het hergebruiken van bruggen is dan ook een belangrijke stap richting Net Zero.

MEER WETEN?

Infra
Erik van DoornBedrijfsleider civiel Regio's Flevoland, Utrecht, Noord-Holland
Lees meer Dura Vermeer Infra Regio Noord West

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.