Vorige
Nieuws

Bijzondere samenwerking in duurzaam schoolgebouw

Het fundament is gelegd voor één van de meest bijzondere onderwijsinitiatieven in Gouda. Basisschool De Triangel, school voor speciaal onderwijs Auris Taalplein en kinderopvang Kind & Co krijgen een gezamenlijk onderkomen onder één duurzaam dak. De nieuwbouw aan de Coniferensingel krijgt gestalte. Deze mijlpaal werd op 19 januari gevierd door de leerlingen en schoolbesturen, Dura Vermeer Bouw Zuid West, kinderwethouder Julia Warga en onderwijswethouder Thierry van Vugt.

Niet alleen het nieuwe, duurzame schoolgebouw met moderne, multifunctionele gymzaal wordt uniek. Bijzonder is ook de samenwerking tussen een kinderopvang, een reguliere basisschool en een school voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis die op deze locatie in de wijk Bloemendaal werkelijkheid wordt. Door de huisvesting in een gezamenlijk gebouw worden ruimtes gedeeld en een doorgaande leerlijn geboden voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Ook vergroot deze samenwerking de mogelijkheden voor passend onderwijs aan kinderen met een stoornis in de taalontwikkeling en de doorstroom naar het regulier onderwijs.

Grote opgave

“Gouda kent een rijk en gevarieerd onderwijslandschap en staat dan ook voor een grote opgave bij de vernieuwing van schoolgebouwen”, zegt onderwijswethouder Thierry van Vugt. “Creatieve oplossingen zijn nodig om leerlingen de best mogelijke plek te kunnen geven en om tegelijk de financiën binnen de perken te houden. Deze clustering in één integraal kindcentrum is het perfecte voorbeeld van een oplossing die eigenlijk alleen maar winnaars kent; en dan ook nog in een heel nieuw en duurzaam gebouw. Wanneer de deuren van deze nieuwbouw eind dit jaar opengaan, mogen alle betrokkenen daar trots op zijn. Een goed schoolgebouw zorgt voor een betere kwaliteit van onderwijs, met een inclusief karakter en betere leerprestaties”.

 

Positief en interessant

Teamleider Simone Graafland van Auris Taalplein ziet de samenwerking met De Triangel positief tegemoet. “Wij zijn een school voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Het doel is dat zij maar een paar jaar bij ons zijn en daarna teruggaan naar regulier onderwijs. Dat maakt de samenwerking met De Triangel zo interessant. Het onderwijs blijft natuurlijk gescheiden, maar we bekijken wel op welke manieren we de kinderen bij elkaar kunnen brengen. Dat doen we uiteraard heel zorgvuldig”.

Dura Vermeer realiseert aan de Coniferensingel dit duurzame gebouw. Het dak wordt groen met het oog op wateropvang en biodiversiteit. Ook krijgt het schoolgebouw zonnepanelen en wordt het schoolplein groen ingericht, in samenhang met het omliggend openbaar gebied. De oplevering is voorzien voor december 2024.

De leerlingen vierden de nieuwe mijlpaal enthousiast mee en vulden voor deze gelegenheid een tijdcapsule met kenmerken van het huidige onderwijs en van deze tijd.

📷: Astrid Den Haan

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.