Vorige
Blog

Blog Jeroen van Wijngaarden | “Het is fijn om dit avontuur aan te gaan met andere trainees”

Na de master Construction Management & Engineering aan de TU Delft besloot Jeroen (30) om bij Dura Vermeer aan de slag te gaan. “Gewoon met de voeten in de klei starten bij een bouwbedrijf”, aldus Jeroen. Hij meldde zich aan voor een traineeship, nam deel aan 24 uur met Dura Vermeer en was meteen verkocht: “Er heerste een prettige sfeer en iedereen stond voor elkaar klaar. Een goede eerste indruk!”

Jeroen koos na zijn studie bewust voor een traineeship. “Ik was er zeker van dat ik bij een bouwbedrijf wilde werken”, zegt Jeroen. “Maar toen ontdekte ik dat er binnen een bouwbedrijf nog zoveel verschillende functies zijn. Het traineeship bood mij de kans om te onderzoeken welke functie het best paste bij mijn kwaliteiten en ambities.” Daarnaast vond Jeroen het ook een voordeel dat hij dit avontuur samen met andere trainees kon aangaan. Jeroen: “De overstap van studie naar werk kan soms behoorlijk spannend zijn. Nu had ik zeven lotgenoten bij wie ik altijd terecht kon met vragen, voor een kletspraatje en het delen van ervaringen.”

A16 Rotterdam Terbregseplein

A16 Rotterdam

Jeroen startte het traineeship als procescoördinator in Noord-Holland. Daar rondde hij de renovatie van een provinciale weg en twee bruggen af. “Dat project liep op zijn einde. Ik was daardoor vooral bezig met op- en afleveren, en met de overdracht naar de opdrachtgever”, aldus Jeroen. Hij vervolgde zijn traineeship als ondersteuner van de projectdirecteur bij de aanleg van de A16 in Rotterdam, een enorm project. Jeroen: “Dit was de functie die mij overhaalde om te starten aan het traineeship tijdens ‘24 uur met Dura Vermeer’. Ik kon de functie namelijk samen met de projectdirecteur vormgeven en ik woonde in Rotterdam. Een uitdagende klus zowat in mijn achtertuin!” Hij liep acht maanden mee met de projectdirecteur en ondersteunde waar nodig. “In de eerste maanden was ik – door de komst van het coronavirus – vooral bezig met het vormgeven van de coronamaatregelen”, vertelt Jeroen. “Daarna heb ik een dashboard gemaakt om een goed overzicht te krijgen van waar we stonden met de aanleg van de snelweg.”

NEXT

De laatste periode van zijn traineeship ging Jeroen aan de slag bij NEXT, hét platform binnen Dura Vermeer voor pioniers in de bouw. Het is de plek waar hij nu – bijna drie jaar na het afronden van zijn traineeship – nog steeds werkzaam is als business developer. Jeroen: “Samen met innovatieve startups en scale-ups werken we bij NEXT aan slimme technologieën, producten en oplossingen voor de bouw. Ons doel is om afval, verspilling en uitstoot te verminderen, innovatie in de sector te versnellen en te zorgen voor groenere, gezondere woon- en leefomgevingen.”

Als trainee creëerde Jeroen een korte lijn tussen de projecten van Dura Vermeer en de innovaties van NEXT. “Met het team van NEXT werken we vanaf het kantoor in Hoofddorp”, legt Jeroen uit. “Een valkuil is dat je de verbinding kwijtraakt met de mensen die werken op de projecten in het hele land. Dat zij niet weten wat wij doen en wij niet weten wat er bij de projecten speelt.” Hij bedacht een proces waardoor iedereen elkaar voortdurend op de hoogte kan houden. “Een leuke klus om te doen”, vertelt Jeroen enthousiast. “Omdat ik in de periode hiervoor zelf op projecten had gewerkt en daardoor een groot netwerk had opgebouwd.”

Inmiddels houdt Jeroen zich als business developer met name bezig met het scouten van startups en innovaties. Jeroen: “We kijken vooral naar de toekomst. Waar moeten we over drie jaar staan en welke bedrijven spelen daar nu al op in? Drie belangrijke thema’s zijn de energietransitie, circulariteit en biodiversiteit. We zijn altijd op zoek naar startups en innovaties die onze projecten onderscheidend kunnen maken, waardoor we meer kans maken om aanbestedingen te winnen. Ook moeten het oplossingen zijn die we op korte termijn kunnen toepassen.”

Neolithic

Een voorbeeld van een innovatieve startup waar Dura Vermeer dankzij NEXT nauw mee samenwerkt, is Neolithic. Het bedrijf maakt betonnen bouwonderdelen met 3D-printers, zoals betonnen taludtrappen die worden gebruikt voor dijkovergangen. “Normaal worden betonnen bouwonderdelen met mallen gemaakt”, legt Jeroen uit. “Dat is alleen voordelig als je veel exemplaren van hetzelfde product nodig hebt, zoals straattegels. Het maken van een mal kost namelijk tijd en mankracht.” Voor het maken van een product waarvan maar enkele stuks of met allerlei verschillende afmetingen nodig zijn, biedt 3D-printen een uitkomst. Jeroen: “Met de gegevens uit de 3D-ontwerptekeningen, zoals het hellingspercentage van de dijk en de lengte van de trap, berekent de software van de 3D-printer precies hoe de trap eruit moet komen te zien. Het product kan bij wijze van spreken nog dezelfde dag geprint worden en de volgende dag op de bouwplaats staan. Het scheelt, kortom, een hoop tijd en bespaart kosten.”

1
4

Opbrengsten traineeship

Wat zijn werk zo leuk maakt? “Het uitproberen van nieuwe dingen”, aldus Jeroen. “Ik krijg veel energie van de ondernemers die ik dagelijks spreek. De bouwsector kan best conservatief zijn. Maar deze mensen hebben een innovatief idee en zijn ervan overtuigd daarmee de sector te kunnen veranderen. Dat inspireert mij.” Ook het bezig zijn met de toekomst spreekt Jeroen aan. “Tijdens het traineeship merkte ik dat ik liever bezig ben met strategie, met vooruit denken en niet met directe werkzaamheden op de bouwplaats.”

Naast dit belangrijke inzicht bracht het traineeship Jeroen ook op de plek waar hij nu zit. Jeroen: “Toen ik eraan begon wist ik niet dat deze functie bestond. Ik realiseerde mij toen ook nog niet dat ik innovatie interessant vond. Het heeft echt deuren voor mij geopend.” Daarnaast is hij blij met het netwerk dat hij tijdens het traineeship heeft opgebouwd en kijkt hij met een goed gevoel terug op zijn groep mede-trainees. Jeroen: “Het was altijd gezellig en zo fijn om mensen te kunnen spreken over hun ervaringen. Hoe vaak ik al die mensen niet heb gebeld over wat er was gebeurd of om even bij te kletsen. Alleen daarom al raad ik het traineeship van Dura Vermeer iedereen aan!”

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!