Vorige
Nieuws

Blokje Om nu ook uitgerold in Dura Vermeer Renovatie Midden West: ‘Kleine blokjes vernieuwen maken samen een grote impact’

Het succesvolle product Blokje Om van Dura Vermeer Bouw Hengelo wordt momenteel uitgerold bij de renovatietakken van Dura Vermeer. Stéphanie Bergen Henegouwen, verantwoordelijk voor de uitrol binnen Dura Vermeer Renovatie Midden West, en lid van haar acquisitieteam Sandra Bouwmeester vertellen over de kracht van het concept, de voordelen voor woningcorporaties en de stip op de horizon.

“Het gat tussen renoveren en sloop-nieuwbouw is voor corporaties heel groot. Blokje Om springt in dat gat”, vertelt Sandra Bouwmeester in het kort over het unieke karakter van het concept. Ze legt uit: “Het is voor corporaties heel ingrijpend om te zeggen: we gaan ons bezit slopen en alles opnieuw bouwen. Het is voor bewoners ingrijpend, het is organisatorisch ingrijpend en het is financieel ingrijpend. Maar renovatie is niet het antwoord op alle uitdagingen. Je steekt veel geld in de verbetering van oude woningen die vervolgens nog steeds niet voldoen aan de CO2-neutrale eis van 2050. Als corporatie weet je dus dat je de komende decennia nóg een keer een verduurzamingsslag moet maken. Blokje Om vormt de oplossing voor dit vraagstuk.” Bij het concept dat is ontwikkeld door Dura Vermeer Bouw Hengelo worden grondgebonden woningen gesloopt tot aan de fundering waarna er binnen twintig werkdagen een compleet nieuwe woning staat die voldoet aan alle moderne eisen. En de naam Blokje Om zegt het al: de vernieuwing vindt blokje voor blokje plaats. Sandra: “De investering is daardoor te overzien omdat je de financiering kan uitspreiden. Net als de tijdsduur van het project, de organisatielast en de impact voor huurders. Het is een laagdrempelig manier om stapje voor stapje de woningvoorraad te verduurzamen.”

Stéphanie vult aan: “Blokje Om is een totaalproduct in communicatie, voorbereiding, bouw en nazorg. Alle processen zijn gestandaardiseerd waardoor de doorlooptijd snel is en de organisatielast voor corporaties laag. De woningen, die grotendeels bestaan uit een houten constructie, worden geprefabriceerd in de fabriek waardoor bewoners, na de sloop en verwijdering van eventuele asbest, in razend tempo een nieuwe duurzame woning hebben op exact dezelfde locatie. Ze behouden hun adres, hun achtertuin en hun vertrouwde buren. De wijk wordt niet ontwricht en de sociale cohesie niet aangetast.”

Voordelen

Blokje Om is een onderscheidend concept binnen de bouw volgens de teamcaptain. Ze somt wat voordelen op: “De corporatie kan zelf de snelheid van de vernieuwing van de hele wijk bepalen. We vernieuwen blokje voor blokje waardoor niet de hele buurt op de schop hoeft en grote aantallen bewoners op zoek moeten naar alternatieve huisvesting. Door de snelheid van het concept hoeft telkens maar een klein groepje mensen voor korte tijd te verblijven in bijvoorbeeld een vakantiewoning en kunnen huurcontracten gewoon doorlopen.” Draagvlak is mede daardoor volgens de teamcaptain makkelijk op te halen en de bewonerscommunicatie wordt door de kleinschaligheid nog persoonlijker. Bewoners zijn volgens Stéphanie sowieso heel ‘happy’ met dit concept. “Ze behouden hun vertrouwde stekkie en krijgen een splinternieuwe woning. Geweldig toch?”

Fotomoment tijdens de oplevering van de 100ste Blokje Om woning door Dura Vermeer Bouw Hengelo

Een ander voordeel voor corporaties is de flexibiliteit van het concept. Stéphanie: “We hebben voorbeeldplattegronden en standaard woningtypes, maar zolang de stabiliteitskern in het ontwerp wordt gehandhaafd is in principe veel mogelijk.” Sandra voegt toe: “Als een corporatie bijvoorbeeld ziet dat een wijk voornamelijk bewoond wordt door senioren, kunnen ze met Blokje Om makkelijk een beter bij de doelgroep passend woningtype bouwen.” Ook subsidieoptimalisatie, omdat Blokje Om zowel met een nieuwbouw- als verbouwvergunning is te realiseren, en het feit dat de woningen volledig klaar zijn voor de toekomst zijn pluspunten van het concept. Stéphanie: “De woningen zijn compleet elektrisch, voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp, ze voldoen aan de laatste wet- en regelgeving en slaan door de houtbouwconstructie CO2 op.”

Stéphanie is trots dat haar team met de uitrol van Blokje Om een positieve bijdrage kan leveren aan de enorme duurzaamheidsopgave. “Wij zijn het als bouwer aan de maatschappij verschuldigd om alles te doen wat in onze macht ligt. Ik vind de houtambitie van Dura Vermeer heel mooi en het concept Blokje Om draagt daaraan bij.” De geprefabriceerde houten elementen zijn niet alleen milieubewust, houtbouw zorgt ook voor minder overlast. Stéphanie: “De houten elementen stellen ons in staat in razendsnel tempo te bouwen en het materiaal is lichter en hoeft minder bewerkt te worden waardoor de overlast voor de buurt kleiner is.”

Stéphanie Bergen Henegouwen & Sandra Bouwmeester

Even wennen

Toch kent het concept ook zijn uitdagingen. Sandra: “Het is een hele andere manier van werken. We zijn niet langer verbonden aan een bouwplaats, maar aan een product waarmee we op verschillende plekken, verschillende opdrachtgevers kunnen bedienen. Dat vraagt om een omschakeling in denken.” Wat ook lastig kan zijn is dat er tijdens de productie geen wijzigingen meer kunnen worden doorgevoerd. “De gang naar de fabriek is een harde grens. Als de productie eenmaal loopt, staat het ontwerp vast.”

Ook corporaties moeten soms wennen, weet Sandra van Dura Vermeer Bouw Hengelo waar het concept al in 2017 is gelanceerd. ”Ze zijn niet gewend aan de snelheid waarmee we met dit concept een concreet plan op tafel kunnen leggen. Normaal gaan daar maanden overheen, maar door middel van een zogenoemde Quickscan kunnen wij binnen drie weken een concreet beeld schetsen van de kosten, het verloop en de totale tijdsduur van de vernieuwing van een blokje.” De Quickscan kan vrijblijvend en kosteloos worden uitgevoerd, een grote succesfactor binnen het concept. Woningcorporaties zijn laaiend enthousiast over de mogelijkheden en met meer dan 150 gebouwde woningen en ruim 350 woningen op de planning is Blokje Om inmiddels een bewezen product..”

Grote impact

Het team van Dura Vermeer Renovatie Midden West is pas net gestart met de uitrol, maar de eerste reacties van woningcorporaties zijn ook in deze regio al enthousiast. Stéphanie: “Het spreekt vooral aan dat het een standaard product is met veel mogelijkheden. Ook de persoonlijke aanpak wordt gewaardeerd. Wij nemen corporaties mee in het hele traject en doordat de organisatielast laag is, is het ook behapbaar voor kleine corporaties.” En het stopt niet bij Blokje Om. Er wordt inmiddels ook gewerkt aan de concepten Blokje Omhoog, de gestapelde variant van Blokje Om die zich richt op portieketage en galerij woningen, en Blokje Opnieuw, de volledig circulaire variant van Blokje Om. Stéphanie: “Supergaaf dat Hengelo blijft ontwikkelen. We gaan er met ons team voor dat het concept in onze regio net zo wordt omarmd als in Oost-, Noord- en Midden-Nederland. Al die kleine blokjes maken samen een grote impact.”

 

Vragen over Blokje Om of geïnteresseerd in een vrijblijvende Quickscan? Mail dan naar: s.bergenhenegouwen@duravermeer.nl of s.bouwmeester@duravermeer.nl.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.