Bodemsanering in luchtdichte hal EMK-terrein Krimpen aan den IJssel

6 februari 2025

Dit artikel is onderdeel van DV | MEER Jaarmagazine. Lees hier online.

Door gebruik te maken van een luchtdichte, verplaatsbare hal wordt het zwaar vervuilde EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel gesaneerd zonder (stank)overlast voor de omgeving. Deze manier van saneren door Dura Vermeer is bijzonder, langdurig en kostbaar, maar noodzakelijk.

Lange tijd gebeurde er niets op het immense EMK-terrein. Nu staat er een witte hal van twaalf meter hoog, 160 meter lang en vijftig meter breed. Hoewel van buiten niet veel te zien is, wordt binnen een innovatief en voor Nederland uniek saneringsproject uitgevoerd. In de hal wordt zwaar vervuilde grond tot op zes meter onder maaiveld afgegraven.  

De bodem van het terrein is verontreinigd met vooral olie- en teerproducten. Puin, funderingen en oude kelders zorgen ervoor dat het terrein niet kan worden uitgegeven als nieuwe bouwpercelen. De wens is om een bedrijventerrein te ontwikkelen en daarvoor moet het terrein gesaneerd worden. 

Voorkomen (stank)overlast

Graven is nodig, maar veroorzaakt echter al snel (stank)overlast voor de omgeving. Om die te beperken is een grote, verplaatsbare hal geplaatst. Dankzij een gigantisch luchtreinigingssysteem dat 80.000 kuub lucht per uur kan onttrekken en filteren, krijgen gevaarlijke dampen en stank geen kans. Sensoren op het terrein meten de luchtkwaliteit voortdurend. 

De afgegraven grond wordt in containers geladen, die naar buiten worden gereden via een luchtsluis. De containers worden vervolgens afgevoerd naar een depot langs de Hollandsche IJssel, waar er wekelijks zo’n vijftig door een binnenvaartschip worden opgepikt voor verwerking elders. Grond die nog te reinigen is, gaat naar het Groningse Eemshaven voor thermische reiniging, een deel gaat naar een stortplaats in Flevoland en een deel kan hergebruikt worden op de locatie zelf. Vervuild grondwater wordt onder meer met behulp van bacteriën gefilterd in een zuivering op het terrein zelf.  

Verplaatsing witte hal

Het terrein is zo groot dat de hal steeds verplaatst moet worden. Als een saneringsvak schoon is, wordt de vijf­honderd ton wegende hal opgetild en verreden naar het volgende saneringsvak. In totaal zijn er zes vakken te saneren. Te diepe verontreiniging wordt afgedekt met een dikke laag kleipolymeer. Zo kan er in de toekomst veilig gefundeerd worden voor nieuw te ontwikkelen bebouwing.

De smerigste plek van Nederland

Het voormalig EMK-terrein op de Krimpense Stormpolder is in 1983 benoemd tot de meest verontreinigde plek van Nederland. Op het terrein heeft afvalverwerker Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK) jarenlang illegaal chemisch afval gedumpt.

Nadat is vastgesteld dat het volledig verwijderen van de verontreinigde bodem economisch niet haalbaar is, is eind jaren tachtig de bodem geïsoleerd om de verontreiniging beheers- en controleerbaar te houden. Deze manier van saneren brengt echter jaarlijks flinke kosten met zich mee, terwijl de grond niets oplevert. Dus besluiten eigenaar het Rijk en de gemeente een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor een sanering, afgestemd op een gebruiksfunctie als bedrijventerrein.

Een bedrijventerrein blijkt haalbaar, maar hiervoor moeten wel de meeste verontreiniging en de oude ondergrondse kelders en funderingen uit de grond worden verwijderd. Een aanbesteding is uitgeschreven en in 2018 is Dura Vermeer geselecteerd als bouwer voor het werk.

Het werk moet in 2026 klaar zijn. De eerste paal voor het nieuwe bedrijventerrein gaat naar verwachting in 2027 de grond in.

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.