Vorige
Nieuws

Bouw unilever's global foods innovation centre bereikt hoogste punt

De bouw van het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties heeft het hoogste punt bereikt. Het state of the art gebouw, een realisatie van bouwconcern Dura Vermeer  naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects, is centraal gelegen op de Wageningen Campus.

Dit zorgt voor optimale interactie en kennisuitwisseling tussen Unilever en de Wageningen University & Research (WUR) en de op de campus aanwezige startups en andere bedrijven.

Eerder deze week certificeerde de Dutch Green Building Council de ontwerpfase met de maximaal haalbare duurzaamheidcertificering, het BREEAM-NL Outstanding certificaat. Door het slim integreren van diverse innovatieve technieken die bijdragen aan de gezondheid van de omgeving en de gebruikers, heeft het ontwerp van het Global Foods Innovation Centre een van de hoogste BREEAM-scores ter wereld voor onderzoeksgebouwen behaald. Beide mijlpalen zijn vanmiddag in aanwezigheid van Paul Polman, CEO Unilever, de Raad van Bestuur en het uitvoeringsteam van Dura Vermeer en andere betrokkenen met een feestelijke ceremonie gevierd.

BREEAM-NL OUTSTANDING

BREEAM is een internationaal erkende duurzaamheidcertificering en geeft inzicht in de daadwerkelijke integrale duurzaamheidsprestatie van een project. De score is daarom gebaseerd op negen verschillende categorieën waaronder energie, transport en water maar ook gezondheid. De Dutch Green Building Council is in Nederland verantwoordelijk voor het BREEAM-proces en certificeerde de ontwerpfase van het Unilever Global Foods Innovation Centre met een uitmuntende BREEAM-NL Outstanding score volgens de laatste normering (2014 v2B). Het gebouw sluit hiermee aan op de hoge duurzaamheidambities van Unilever

Het uitvoeringsteam van Unilever en Dura Vermeer Bouw Hengelo en alle partners* werkten intensief samen aan dit traject en zetten nu gezamenlijk de volgende stappen richting een BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat.

Paul Polman: “Het Global Foods Innovation Centre is er nadrukkelijk op gericht om, als onderdeel van het Agri Food eco-system in Wageningen, de impact van onze eigen R&D-expertise te vergroten door nauw samen te werken met een grote variëteit aan externe partners; van grote multinationals tot MKB-bedrijven, startups en NGO’s. Die samenwerkingen op nationaal niveau zijn, zelfs nu het gebouw nog niet eens klaar is, al in volle gang. Alleen samen kunnen we de echte veranderingen op grote schaal realiseren die nodig zijn om het wereldwijde voedselsysteem te transformeren.”

Burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund: “We verheugen ons enorm op de komst van Unilever op de Wageningen Campus. Het duurzame Foods Innovation Centre waarvan het hoogste punt nu is bereikt, sluit naadloos aan bij de ambitie van Wageningen om binnen de Regio FoodValley het kennishart van Nederland te vormen op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences. Kennis- en innovatienetwerken, die hier toch al zeer effectief zijn, krijgen een geweldige impuls en zullen zich wereldwijd toonaangevend ontwikkelen.”

DUURZAAM, INSPIREREND EN INNOVATIEF

Het Global Foods Innovation Centre van 18.000 m2 bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de Pilot Plant, een mini-fabriek, vindt de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes plaats. Onder het gehele pand is een parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Wageningen University & Research toegankelijk is.

Door de integratie van verschillende functies in één pand biedt het gebouw vanaf medio 2019 een inspirerende werkomgeving waarbij kennisuitwisseling tussen Unilever, de WUR, kenniscentra, startups en andere bedrijven centraal staat. Dankzij diverse innovatieve technieken en een efficiënte indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Unilever daarnaast bij aan de gezondheid en het welzijn van de omgeving en de medewerkers en gebruikers van het gebouw.

DE BOUW

Vanaf de start werken 200 mensen aan de bouw. In september start het team van Dura Vermeer Bouw Hengelo met de vliesgevels en in oktober worden de binnenwanden van dit duurzame gebouw geplaatst. Na de oplevering in het tweede kwartaal van 2019 opent het Global Foods Innovation Centre naar verwachting medio 2019 haar deuren.

*Partners: Paul de Ruiter Architects, DWA, Lucassen bouwconstructies, Hollander Techniek, Arcadis,

Dr Heinekamp, MAT25, D&S Process Solutions, DGMR en interieurarchitect Fokkema en Partners 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.