Vorige
Nieuws

Compacte woningen in Luxe Tudorstijl

Voor TudorPark, een gebiedsontwikkeling van circa 1350 duurzame woningen in Hoofddorp, voert Kelly Stricker als projectdirecteur de regie over de gehele ontwikkeling. “Wat het uitzonderlijk maakt is de karakteristieke Engelse Tudorbouwstijl. TudorPark is totaal anders dan een standaard Vinex-wijk.”

De ambitie van Kelly is om plekken te creëren waar mensen gezond en gelukkig kunnen wonen en zich bovenal thuis voelen. Dat thuisgevoel omvat volgens haar meer dan alleen de stenen: “Het ligt ook aan de match met de omgeving en de inrichting van de buitenruimtes. We staan voor een maatschappelijke opgave die omvangrijker is dan ooit. Dit gaat verder dan alleen duurzame gebouwen. Gezond en gelukkig leven in een fijne leefomgeving is ook super belangrijk.”

Karakteristiek

Werp één blik op de wijk en je ziet meteen wat er zo bijzonder is aan TudorPark: de wijk is geheel gebouwd in karakteristieke Tudorstijl, vernoemd naar het vorstenhuis dat ruim vier eeuwen geleden over Engeland regeerde. De steile daken met vlakke pannen, de ramen met roedeverdelingen en de opvallende schoorstenen zijn anders dan wat je in elke andere nieuwbouwwijk ziet. De gebogen straten, groene paden en speelse waterpartijen dragen ook bij aan de typerende architectuur, die tot zijn recht komt in de omliggende omgeving, waar een kronkelig lint van groen en water doorheen loopt.

Groeistrategie

Een groot deel van de 1350 woningen in TudorPark is inmiddels bewoond. Met de gemeente is afgesproken dat er in de wijk in totaal 50 woningen in het middenhuursegment komen. In eerste instantie waren dat 36 appartementen met een gebruikersoppervlak van circa 50m2, die in 2019 aan Bouwinvest zijn opgeleverd. Eind 2022 kwamen daar nog 14 eengezinswoningen met een gebruikersoppervlak van circa 102 m2 bij.
Michiel de Bruine, directeur Dutch residential investments bij Bouwinvest: “Haarlemmermeer behoort tot een van de kernregio’s binnen de groeistrategie van Bouwinvest. De komende jaren is ook hier de vraag naar woningen groot. Wij werken bovendien graag samen met de gemeente Haarlemmermeer en Dura Vermeer om meer eengezinswoningen in het middenhuursegment te realiseren.”

Elke woning welkom

Gezien het zeer beperkte aanbod van eengezinswoningen in het middenhuursegment is Kelly blij dat hiervan ook een aantal in TudorPark is gerealiseerd. “Elke eengezinswoning in dit segment is momenteel meer dan welkom. De schreeuwende vraag ernaar laat zien dat mensen er heel graag willen wonen. TudorPark bewijst dat ook eengezinswoningen een plek hebben in de mix van nieuwbouwwoningen voor middenhuur.”
Ze legt uit dat de bijzondere architectuur van de huizen in Tudorpark gezien het budget wel een uitdaging was. “Kenmerkend voor deze bouwstijl is dat geen enkele woning van buitenaf hetzelfde oogt. De Tudorstijl kent een rijke architectuur met details in metselwerk, schoorstenen en muurkapellen. Om binnen budget te blijven, hebben we de binnenkant van de woningen zoveel mogelijk gelijk gehouden. Dat leverde een flinke kostenbesparing bij de bouw, bijvoorbeeld ten aanzien van de installaties in de huizen.”

Kenmerkend voor deze bouwstijl is dat geen enkele woning van buitenaf hetzelfde oogt.

Biodiversiteit

Kelly: “We maken iets heel moois. Bouwinvest en Dura Vermeer vinden het allebei belangrijk om bij te dragen aan de lokale biodiversiteit. Daarom hebben we de bergingsdaken voorzien van mos-sedum, hebben we nestkasten geplaatst en worden de tuinen niet helemaal betegeld, waardoor het regenwater de grond in kan lopen. Dat zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes. Ook dieren, vogels en insecten profiteren natuurlijk van een groene tuin.” 

Dit artikel is gepubliceerd in het Middenhuur Magazine ‘Perspectief op Middenhuur’.

Nieuwsgierig geworden je leest het magazine hier.

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.