Vorige
Nieuws

Compleet 3D-model voor railproject in Hoofddorp

COMPLEET 3D-MODEL VOOR RAILPROJECT IN HOOFDDORP mei 2024

Voor vele infraprojecten is het vooraf maken van een digitaal model in 3D, 4D of 5D al jaren het uitgangspunt. Voor spoorprojecten is het toepassen van BIM en maken van 3D-modellen nog niet de standaard en daarom nog volop in ontwikkeling. Het ontwerpbureau van Dura Vermeer Railinfra heeft nu voor het eerst een compleet 3D-model opgesteld voor het te verbouwen opstelterrein in Hoofddorp.  

Het bestaande opstelterrein van Hoofddorp wordt flink aangepakt, een mooi project waarin alle raildisciplines aan bod komen. Het opstelterrein wordt met 4 nieuwe opstelsporen uitgebreid waarvoor de huidige ketenunit van de NS wordt verplaatst. De werkzaamheden zijn buiten in volle gang en de eerste contouren van het nieuwe opstelterrein beginnen zich te vormen. Voorafgaand aan de uitvoering van dit project is er een ontwerp gemaakt geheel in 3D.  

Opdrachtgever ProRail vraagt steeds vaker om 3D-modellen, wat helpt met het in kaart brengen van het ontwerp en de raakvlakken die ontstaan tussen de disciplines. Het ontwerpbureau van Dura Vermeer Railinfra is samen met partners en Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten aan de slag gegaan en heeft een compleet 3D-model opgesteld voor het opstelterrein in Hoofddorp waarin zich (bijna) alle objecten in bevinden die gebouwd moeten worden. Denk hierbij aan spoor, bovenleiding, serviceperrons, drainage, damwand en een nieuw gebouw. 

COMPLEET 3D-MODEL VOOR RAILPROJECT IN HOOFDDORP mei 2024

3D-model

COMPLEET 3D-MODEL VOOR RAILPROJECT IN HOOFDDORP mei 2024

Compleet 3D-model

Wat biedt een 3D-model bij spoorwerken? 

Een 3D-model is een essentieel begin voor de opstap naar verdere ontwikkelingen, richting 4D en 5D. Bij 4D wordt de planning gekoppeld aan het 3D-model. Zo kan het projectteam animeren hoe in een buitendienststelling bijvoorbeeld het spoor gelegd wordt en de bovenleiding geplaatst wordt. Zo detecteren we dus niet alleen raakvlakken in het ontwerp, maar ook tussen de disciplines in de uitvoering en de logistiek die aan de werkzaamheden vasthangen. Daarnaast kunnen we aan een 3D-model hoeveelheden koppelen en daarvanuit monitoren.  

Ontwerpbureau Dura Vermeer Railinfra 

Dura Vermeer Railinfra is sinds 2021 een erkend ontwerper voor ProRail en combineert voor de erkenningen de kennis en vaardigheden van het ontwerpbureau bij Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten met de eigen expertise van Railinfra en bijbehorende processen. Inhoudelijk gaat de erkenning immers over grondwerken, bruggen, tunnels, gebouwen en dergelijke objecten die Dura Vermeer al sinds jaar en dag ontwerpt en realiseert voor niet-ProRail projecten. 

Het 3D ontwerp van het opstelterrein van Hoofddorp is een mooi begin voor andere projecten die in 3D voorbereid gaan worden, zoals Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) in Nijmegen. 

COMPLEET 3D-MODEL VOOR RAILPROJECT IN HOOFDDORP  mei 2024

3D-model voor railproject

Lees meer van Dura Vermeer Railinfra Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!