Vorige
Blog

De tuinderscultuur van De Fruitmeester

IN 4 VERSCHILLENDE BUURTJES 

De Fruitmeester in Beverwijk is een vernieuwend woonconcept, modern en helemaal van deze tijd en toch eigenlijk ook naar grootmoeders recept. Op meerdere manieren. De Fruitmeester vertelt het verhaal van de iconische tuinderswoningen en bijbehorende schuren die kenmerkend zijn voor Beverwijk en omgeving. Binnen De Fruitmeester creëren we vier bijzondere, bij elkaar passende buurtjes met een eigen, dorps karakter: De Erven, De Boomgaard, De Pluktuin en De Kassen. In totaal bestaat de Fruitmeester uit 54 woningen: 4 vrijstaande woningen, 11 rijwoning, 21 kleine en grote appartementen én 18 twee-onder-één-kap-woningen, waarvan 8 in duurzaam geteeld hout (CLT).  Binnen de 4 buurtjes vind je de vergeten kwaliteiten van de tuinderscultuur steeds op een eigen manier terug. 

DE ERVEN 

De Erven doet denken aan het traditionele erf van de kleinere fruitteler. Ieder erf bestaat uit twee geschakelde tuinders-woningen (twee-onder-één-kap) die refereren aan het woonhuis op het voorerf, én uit twee geschakelde schuurwoningen die verwijzen naar de schuren op het achtererf. Deze woningen tonen de beginperiode van de tuinderscultuur. De telers begonnen klein en bouwden later verschillende schuren bij ter uitbreiding van het bedrijf. Eerst van hout, later ook van steen. We realiseren veertien woningen, variërend van 177 t/m 185 m2, zes stenen tuinderswoningen en acht houten schuurwoningen. Er zijn geen straten in dit buurtje, maar erven die een centrale plek bieden van waaruit de woningen betreden worden. De erven zijn mandelig. Op dit erf komt een schuur, waarin de individuele berging maar ook een gezamenlijke berging komt voor bijvoorbeeld gedeeld tuingereedschap. Als buren ontmoet je elkaar op de erven. Het parkeren lossen we logisch op: op het erf tussen de woningen. Op deze manier staan de auto’s niet in het zicht, maar wel dicht bij huis. Doordat de erven worden omzoomd door lage hagen, ontstaat een ruimtelijk en open beeld.

De Erven

Het buurtje De Erven doet denken aan een traditioneel erf van de vroegere fruitteler. Dit buurtje weet te verleiden met haar diversiteit, rijkheid aan details en ruime opzet.

DE BOOMGAARD 

De fruitteelt was een belangrijk onderdeel van de tuinbouw in Beverwijk. De Boomgaard wordt daarom gekenmerkt door verschillende soorten fruitbomen die een centrale plek in de straat krijgen. De woningen komen symmetrisch aan beide kanten van de gaard in het ritme ‘vrijstaand, tweekapper, vrijstaand’. Binnen De Boomgaard realiseren we acht woningen in twee verschillende typen. Vier twee-onder-één-kapwoningen en vier vrijstaande woningen. De woningen variëren van 165m2 tot 188m2. De asymmetrische kappen en een combinatie van hout en baksteen geven de woningen een geheel eigen karakter. De grote voortuin met één of meerdere fruitbomen is een heerlijke plek om te vertoeven. Je buren ontmoeten is hier vanzelfsprekend. In De Boomgaard staat de traditionele voortuingedachte in een fruitboomgaard centraal. Een plek met fruitbomen, die wordt omzoomd door hagen en terrassen van woningen. Samen met je buren oogst je het fruit dat hier groeit. Ook dit biedt veel kansen voor ontmoeting. Denk aan koffie met eigen gebakken appeltaart bij oma of uitwisseling van eigen gemaakte jam. Het parkeren lossen we op tussen de woningen, op eigen terrein, waardoor een prettig en rustig straatbeeld ontstaat.

De Boomgaard

De Boomgaard wordt gekenmerkt door de verschillende soorten fruitbomen die in het midden van het buurtje komen.

DE KASSEN  

Denk je aan tuinbouw, dan denk je aan kassen. Dus ook binnen De Fruitmeester ontbreken de kassen niet. In De Kassen is de kas een belangrijk collectief goed. Het buurtje bestaat uit kleine, geschakelde tuinderswoningen met een kas voor gezamenlijk gebruik. Er zijn rijtjes van drie, vijf en dan weer drie woningen. De gemeenschappelijke kas biedt mogelijkheden voor de productie van voedsel. Hier kun je gezellig samen groente verbouwen. We realiseren elf rijwoningen in twee typen, variërend in vorm en afmeting: een kleine rijwoning van 134 m² en een grotere rijwoning tot 152 m². De voorzijde van de woningen is één en al knusheid en warmte. Aan de achterzijde lopen de tuinen vloeiend over in de openbare ruimte. Het parkeren wordt opgelost in de collectieve parkeerkoffers tussen de rijen, op de plek waar ook de collectieve kassen komen.

De Kassen

De Kassen die kenmerkend zijn voor het tuindersgebied zijn de inspiratie voor de inrichting van dit intieme buurtje, waar buren gezamenlijk in twee kassen groenten en fruit verbouwen.

DE PLUKTUIN 

In het hart van de wijk ligt het buurtje De Pluktuin. De Pluktuin verwijst naar de latere periode in de tuinbouw. Het telen van groente en fruit was een volwaardig beroep geworden en de daarbij behorende schuren werden steeds groter en kregen een meer industriële uitstraling. In De Pluktuin realiseren we dan ook twee grote schuren met een collectieve pluktuin. De grote schuren vormen de kern van het plangebied. Ze doen denken aan het vroegere Beverwijk, maar zijn in een eigentijds jasje gestoken, zonder historiserend te zijn. Meer een knipoog naar het verleden. De stoere, iconische gebouwen zijn verschillend in vorm en type. De één bestaat uit 11 appartementen, is vier lagen hoog en heeft een houten gevel.  De andere bestaat uit 10 appartementen verdeeld over drie stenen, geschakelde gebouwen. Op de kop van het gebouw, grenzend aan de collectieve pluktuin ligt een zogeheten tuinders- of dienstwoning gesierd door wit pleisterwerk. In de twee appartementengebouwen realiseren we een divers programma. Het kleinste appartement is 59 m² en het grootste appartement 119 m². Hiermee zijn ze geschikt voor een brede doelgroep, waaronder zowel jonge als oudere stellen en alleenstaanden. De collectieve pluktuin met kas ligt ernaast en functioneert als centrale ontmoetingsplek voor de hele buurt. De pluktuin ligt aan de vijver, centraal in het Middenveld, en vormt dus het hart van Binnenduin. Er komen bloemen, planten, groenten en bankjes om lekker te genieten van al het moois: een ideale ontmoetingsplek voor de hele buurt. De pluktuin grenst aan een natuurspeeltuin die bij de vijver wordt gerealiseerd.

De Pluktuin

De Pluktuin verwijst naar de latere periode in de tuinbouw. Het telen van groente en fruit was een volwaardig beroep geworden en de daarbij behorende schuren werden steeds groter en kregen meer industriële uitstraling.

De bouw van De Fruitmeester is gestart! Op de hoogte blijven? Check de projectwebsite van De Fruitmeester en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De vier buurtjes in aanbouw

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.