Vorige
Nieuws

De Zweedse manier van bouwen in de Zangvogel

In De Nieuwe Vogelbuurt in Vlaardingen ontwikkelt en bouwt Dura Vermeer het nieuwbouwproject De Zangvogel. Het project typeert zicht door fraaie geel gemêleerde bakstenen muren, stijlvolle donkergrijze pannen en met maar liefst 12 zwarte zonnepanelen op het dak. Het project is gasloos, energieneutraal, succesvol verkocht en de bouw doet ons sterk denken aan de Zweedse manier van bouwen.

PCS ALS UITGANGSPUNT

Bij het project De Zangvogel fase 1 in Vlaardingen ontwikkelen we in de basis 67 ruime PCS woningen. Het uitgangspunt van een PCS (pre-choice-system) woning is de ‘vloerplaat’. We werken vanuit 1 maatvoering waarmee we eindeloos kunnen variëren. Het unieke van het project De Zangvogel is dat we daar 3 belangrijke prefab vernieuwingen aan toevoegen: kant- en klaarvloeren, prefab binnenwanden en prefab betonwanden compleet met isolatie en steenstrips.

We passen op dit project volle plaatvloeren (incl. installaties en afgewerkt) toe in plaats van kanaalplaten, prefab binnenwanden (incl. instalalties) in plaats van cellenbeton panelen en steenstrips metselwerk in plaats van traditioneel metselwerk. De combinatie van deze 3 elementen zorgt voor een vernieuwing in onze prefab manier van bouwen. We maken een grote efficiëntieslag en dat doen we samen met onze partners: Geelen beton en Faay

VAN VOORBEREIDING NAAR BOUW

Door deze vernieuwingen vraagt de voorbereidingsfase meer tijd, maar zodra we starten op de bouw komen de binnenwanden, vloeren en beplakte betonwanden in zijn geheel aan en hiermee wordt de daadwerkelijke bouwperiode korter. Het project kost dus meer tijd in de voorbereiding maar levert grote tijdwinst op tijdens de bouw. En dat is zeer efficiënt. Door deze verschuiving moeten de kopers eerder belangrijke keuzes maken, want dat moet in de voorbereidingsfase al duidelijk zijn. Er is daardoor minder ruimte voor maatwerk en beperktere keuzevrijheid dan bij andere projecten; met als resultaat snel gebouwde, zeer kwalitatieve en prachtige woningen. Het project is ook niet voor niks snel en succesvol verkocht. We noemen deze doorontwikkeling ook wel het legoliseren van onze bouwwerkwijze. Click en go en zo komen we weer terug bij het Zweedse Ikea principe.

VERNIEUWINGSAMBITIES

Bij dit project komen de vernieuwingsambities van Dura Vermeer mooi samen. De papieren bouwtekening is volledig digitaal (digitalisering), de 3 belangrijke elementen van de woning worden gebouwd in de fabriek en in zijn geheel geleverd op de bouwplaats (innovatie) en daarna wordt deze gasloze woning efficiënt op de bouwplaats gebouwd (duurzaamheid). Het project De Zangvogel is een inspirerend voorbeeld van duurzaamheid x digitalisering x innovatie bij Dura Vermeer. Maar daarmee stopt het nog niet in dit project, want in de volgende fases van De Zangvogel gaan we nog een stap verder en maken we de stap naar circulaire woningen.

OVER DE NIEUWE VOGELBUURT

Waterweg Wonen en Dura Vermeer realiseren in de wijk Holy in Vlaardingen in totaal ruim 400 eengezinswoningen. Door sloop en nieuwbouw krijgt de wijk een compleet nieuwe inrichting. De Nieuwe Vogelbuurt wordt daardoor een veilige gezinswijk met behoud van het unieke, groene karakter van de buurt. Fase 1 t/m 6 van ‘De Broedvogel’ zijn inmiddels gerealiseerd en bewoond. Fase 1 van De Zangvogel is nu volledig verkocht en fase 2 van De Zangvogel gaat in juni in verkoop www.denieuwevogelbuurt.nl.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.