Vorige
Nieuws

Dit is de nieuwe brandweerkazerne in Hellendoorn: ‘Een uniek gebouw op een fantastische plek’

Vandaag is het ‘D-Day’ voor de brandweer in Hellendoorn. Want vanaf die avond moet de nieuwe kazerne aan de Kasteelstraat volledig operationeel zijn. Een nieuw ‘huis’ voor de 24 vrijwilligers en hun commandant Herman Gerritsen. „Hier is iets unieks gebouwd”, zegt hij.

Gerritsen (37) is geboren en getogen in Hellendoorn en groeide op deze post in het dorp door van adspirant tot bevelvoerder. Sinds anderhalf jaar is hij actief als kazerne-coördinator, ook wel postcommandant genoemd. Als beroeps staat hij voor acht uur op de loonlijst van de Brandweer Twente en verder is hij eigenaar/directeur van het bedrijf HS Dakkapellen.

Hij begon zijn carrière bij de brandweer in de kazerne aan de Ninaberlaan naast korenmolen De Hoop, die ruim 43 jaar als uitvalsbasis diende voor het blussen van branden in Hellendoorn, Nijverdal en Haarle. Een inmiddels veel te klein gebouw naar hedendaagse brandweermaatstaven.

Commandant Herman Gerritsen, vanuit de gloednieuwe brandweerkazerne

Ook werkplaats

„Onze kantine fungeert soms noodgedwongen ook als leslokaal of werkplaats. Oefenen kan nu alleen maar op straat en we hebben geen aparte ruimte waar we na een uitruk onze vieze pakken kunnen uittrekken. Zo komt weinig terecht van het door de brandweer gepropageerde schoon werken”, vertelt Gerritsen.

Er wordt al vele jaren gepraat over een nieuw onderkomen voor de Hellendoornse spuitgasten en nu is het dan eindelijk zover. En hoewel Gerritsen een man van weinig woorden is, straalt hij toch van trots zodra de nieuwe kazerne ter sprake komt. Maar liefst drie keer zo groot als de oude en allesbehalve standaard. De coördinator durft zelfs te stellen dat de kazerne in Hellendoorn ‘uniek is voor ons land en misschien wel de hele wereld’.

Tegen speelheuvel aan

Centraal gelegen tussen de Kasteelstraat en de Haersingel, de rondweg om Hellendoorn. Tegen de speelheuvel aan, die hiervoor zelfs deels is afgegraven. Tussen de voetbalvelden van sportpark De Voordam en de ijsfabriek Ben & Jerry’s. Uitstekend ingepast in het landschap van het Reggedal en mede daarom ook voorzien van een sedumdak en afgewerkt met roodbruin gebakken tegels. Een duurzaam gebouw met zonnepanelen op het dak en voorzien van een warmtepomp.

Volgens Gerritsen is bij het kiezen van de plek bovendien rekening gehouden met waar de meeste vrijwilligers wonen, waardoor nu misschien wel binnen drie minuten na de eerste melding al kan worden uitgerukt. Trots leidt hij de verslaggever rond in ‘ons nieuwe domein’, want ‘deze fantastische ploeg’ staat bij hem voorop. „Met elkaar, voor elkaar. We maken hier de dingen samen mee en verwerken onze ervaringen samen.”

‘Onze huiskamer’

Het gebouw ruikt nieuw, naar verf en schoonmaakmiddel. In de kantine annex keuken staan alleen nog maar stoelen. De grote tafel, die deze ruimte de sfeer van een echte huiskamer moet geven, ontbreekt nog. Ook de koffiemachine is nog niet gearriveerd. „Ik kan je helaas geen koffie aanbieden”, verontschuldigt Gerritsen zich. Hij heeft een vlag van de Brandweer Twente bij zich, die nog in het cellofaan zit maar diezelfde middag op het dak moet gaan wapperen.

De kazerne werd eind maart opgeleverd, maar zeker aan de buitenkant moet nog wel wat gebeuren. De rode letters van ‘brandweer’ prijken nog niet op de voorgevel. De beplanting rondom moet nog worden aangebracht en dat geldt ook voor een hoog hekwerk, dat vooral moet voorkomen dat jeugdige waaghalzen via de speelheuvel op het dak van de kazerne klimmen en daarvan af zouden kunnen vallen.

Na de kantine volgt het leslokaal dat vier flexplekken krijgt waar vrijwilligers eventueel kunnen werken. Volgens Gerritsen een extra service om deze ‘kostbare mensen’ voor de brandweer te behouden. „We blijven wel werven, maar kwaliteit gaat bij ons boven kwantiteit en ervaren krachten moet je koesteren”, benadrukt hij.

Deuren met ledlampjes

De grote remise heeft drie deuren, terwijl hier maar twee brandweervoertuigen worden gestald. Met een simpele druk op een knop gaan de deuren automatisch open. In elke deur zit een stripje met ledlampjes, die rood kleuren en pas op groen springen als de wagen veilig de remise kan verlaten zonder daarbij z'n sirene te verliezen. Op dat moment licht op de Haersingel een bordje op om het overige verkeer te waarschuwen voor het uitrukkende brandweervoertuig. Voor de remise bevindt zich een grote verharde oefenplek.

De rondleiding gaat verder langs een magazijn, werkplaats (waar straks de vervuilde brandweerpakken worden uitgetrokken), gescheiden toiletten en douches voor dames en heren, kantoor en de dertig vuurrode kledingkasten. Dan is het tijd om de vlag op het dak te hijsen. Vanaf maandag moet de post operationeel zijn, op 1 juni volgt de officiële opening door Hellendoorns burgemeester Jorrit Eijbersen en commandant Stephan Wevers van de Brandweer Twente. Gerritsen: „Het heeft lang geduurd, maar het staat er en daar zijn we enorm blij mee.”

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!