Vorige
Nieuws

Doorbraak voor transformatie Haarlem Schalkwijk Midden

Dura Vermeer heeft 190 duurzame en energiezuinige huurwoningen in het project Elements verkocht aan het Bouwinvest Residential Fund. Het voormalig Fluor-terrein in Schalkwijk Midden wordt onder de naam Elements herontwikkeld tot een groene, duurzame en gemengde stadsbuurt.

Op maandag 8 juni is de turnkey-koopovereenkomst ondertekend. Met deze ondertekening is de toevoeging van 190 woningen aan de Haarlemse woningmarkt een feit. “We zijn verheugd dat we in tijden van woningnood deze overeenkomst hebben weten te bereiken. Bouwen en ontwikkelen aan de toekomst, daar maken wij ons hard voor.” – aldus Marijke Nas, directeur Dura Vermeer Bouw Midden West.

De woningen naar ontwerpen van Koschuch Architects en MeesVisser die Bouwinvest aankoopt zijn bovengemiddeld duurzaam. Om dit te realiseren wordt er onder andere gebruik gemaakt van individuele warmtepompen, triple glas en zonnepanelen. Oplevering wordt verwacht in het tweede en derde kwartaal van 2023.

GEZONDE EN DUURZAME LEEFOMGEVING

Project Elements telt zowel koop- als huurwoningen. Er worden in totaal ruim 300 nieuwe woningen in een nieuw groen stadspark gerealiseerd. Lofts van 90 tot 200 m2, gezinswoningen met meerdere verdiepingen en luxe appartementen. Het voormalig Fluor-kantoor is het centrale symbolische middelpunt van het gebied. Dit gebouw telt straks een zeer ruim dakterras met 96 lofts en commerciële ruimte, naar ontwerp van Elefant Architecten. Het gebouw symboliseert de gebiedsvisie van de buurt met Fluor als icoon van de gezonde-, vrije en duurzame leefomgeving van de toekomst.

MOBILITY HUB

Steeds meer mensen delen een auto, reizen met het openbaar vervoer en zijn bewuster van hun footprint. In de Mobility Hub wordt, naast parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers, een ‘Smart Dock’ ingericht. Bewoners kunnen gebruikmaken van een groot aantal deelauto’s en -fietsen. Daarnaast komt er een werkcafé voor de buurt en een servicepunt voor het ophalen en wegbrengen van pakketten. Smart Dock van Elements wordt dé ontmoetingsplek van de wijk. Hier komen bewoners en gebruikers samen thuis.

STAD TUSSEN DE BOMEN

De ontwikkellocatie Elements in oostelijk Haarlem is onderdeel van de grotere binnenstedelijke herontwikkeling in Schalkwijk Midden. Gemeente Haarlem en Dura Vermeer werken intensief samen in deze gebiedsopgave. De komende jaren wordt dit gebied getransformeerd naar een levendig groen woonwerkgebied. De titel van de gehele ontwikkellocatie Schalkwijk Midden luidt ‘Stad Tussen De bomen’ onder het motto: “Geen bomen in stad, maar stedelijkheid in een bomenlandschap”. Voor het project Elements loopt momenteel de WABO-procedure. Naar verwachting is het plan medio 2023 klaar en gaan eind 2020 de eerste werkzaamheden van start.

Meer informatie over Elements is te vinden op www.elementshaarlem.nl.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.