Vorige
Nieuws

Dura Vermeer en SPIE werken samen met Enexis aan uitbreiding van zes middenspanningsstations

Bouwteam Enexis Anders Realiseren

Dura Vermeer en SPIE zijn door Enexis geselecteerd om te werken aan de uitbreiding van zes middenspanningsstations. Het elektriciteitsnet zit in vrijwel heel Nederland vol. Voor nieuwe, grote afnemers of opwekkers van elektriciteit is er daardoor op dit moment geen ruimte. Door de uitbreiding ervan leveren we een bijdrage aan de energietransitie. Een transitie die al onder hoogspanning staat. Met de uitbreidingen worden netcongestieknelpunten in de verzorgingsgebieden van Enexis aangepakt. De werkzaamheden zijn gestart in mei 2024 en zijn naar verwachting eind 2026 gereed. Samen zetten we stappen naar een duurzamere toekomst.

Dura Vermeer en SPIE gaan in bouwteamverband met Enexis, vertegenwoordigd door een IPM-team van RO-ADviseurs, aan de slag met een gestandaardiseerde en gedigitaliseerde aanpak voor de stationslocaties in Zwolle, Wijster, Uden, Halsteren, Helmond en in Boxmeer. Met deze aanpak wordt maximale ruimte en flexibiliteit gecreëerd in de voorbereidingsperiode en worden de uitvoeringswerkzaamheden op de stationslocaties aanzienlijk beperkt. SPIE is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de elektronische installaties.

Anders Realiseren

Enexis staat als netbeheerder van driemiljoen huishoudens midden in de energietransitie. Om de enorme vernieuwing en uitbreiding van het energienet te realiseren bouwt Enexis onder andere meer transport en verdeelstations om de toenemende vraag naar en teruglevering van energie aan te kunnen. Om haar klanten nog sneller te kunnen helpen heeft Enexis een nieuw en innovatief project opgezet dat ‘Anders Realiseren’ heet. Dit project kent een tweeledige opgave: een fysiek resultaat en een veranderresultaat. Want naast de zes te realiseren stations (run) wil Enexis een andere manier van werken aanleren (change). De uitdaging is om te kijken waar Enexis het anders kan doen dan dat zij gewend is. Niet zozeer om de verandering, maar om uiteindelijk méér transformatorvermogen te realiseren met minder kritische resources, zoals engineers, elektrotechnische monteurs en station eindverantwoordelijken vanuit Enexis voor veiligheid en kwaliteit.

Op naar Net Zero

Aanvullend op de ambities vanuit Enexis werkt Dura Vermeer aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Dura Vermeer heeft een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met alle collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten? 

OP NAAR NET ZERO

Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Harbert van der Wildt

Directeur Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Regio Heel Nederland