Vorige
Nieuws

Een uniek en uitdagend proces: het renoveren van de monumentale Hemsterhuisbrug

Hannelore Van Der Maas Hemsterhuisbrug 2024

Het renoveren en restaureren van de monumentale Hemsterhuisbrug in het hart van Den Haag was een bijzondere werk voor ons als Dura Vermeer. Hannelore van der Maas, projectcoördinator bij Dura Vermeer was bij het project betrokken. “Werken aan een monument is niet iets dat vaak voorkomt. Dat maakte dit werk speciaal en interessant. Helemaal omdat het monument van gietstaal is, daar zijn er niet veel meer van. Het werken aan de Hemsterhuisbrug was een onvergetelijke klus.” 

Een bijzonder bouwproject 

Voor Hannelore was er nog een extra reden waardoor dit project speciaal voor haar was. Eerder werkte ze namelijk jarenlang voor de gemeente Den Haag op een ander bouwproject. Ze kent de stad daardoor goed en is er een beetje van gaan houden. “Het voelde goed om weer in Den Haag te werken. Ik viel ook wel met mijn neus in de boter met dit project. Dit was meer dan alleen het vervangen van een kademuur en het renoveren van een brug. We hebben ook een stukje historie teruggebracht.” 

Samenwerken als één team 

Het renoveren van de oude brug bracht verschillende uitdagingen mee. Zo bleek de ondergrond van de landhoofden van de brug anders dan op de archieftekeningen stond. Het plan moest daar snel op worden aangepast. “We hebben samen met de gemeente een oplossing bedacht. We besloten om het oude landhoofd alsnog te slopen. De samenwerking bij dit project zat wel goed. We konden snel schakelen als het nodig was. We waren één team en dat is volgens mij wel een van de succesfactoren om een project te laten slagen.” 

Werken in het hart van Den Haag 

Het team van Hannelore renoveerde en restaureerde niet alleen de brug. Ook verving het team de kademuur aan de Noordwal tussen de Hemsterhuisbrug en de Bibliotheekbrug. Terwijl in verschillende fabrieken aan de brug werd gewerkt, werkten Hannelore en haar team aan de kademuur. Het werkgebied lag midden in de stad waar veel bewoners en ondernemers in de buurt wonen en werken. Natuurlijk probeerde het team om de hinder voor de bewoners en ondernemers te beperken. Maar het vervangen van een kademuur in het hart van Den Haag blijft uiteindelijk niet onopgemerkt. “Gelukkig was de buurt nauw betrokken en wisten buurtbewoners ons te vinden,” vertelt Hannelore. “Dat hielp ons om vanuit de bewoners naar het werk te kijken en ons werk waar mogelijk daarop aan te passen. Zo zorgden we dat we niet onnodig hinder veroorzaakten.”  

Hemsterhuisbrug terug in oude glorie

De grootste uitdaging tijdens het werk voor de aannemer was dat de brug in een slechtere staat bleek te zijn dan verwacht. Hierdoor moesten onderdelen opnieuw worden gemaakt. “Dit gebeurde met de techniek van tijdens de oorspronkelijke bouw,” vertelt Hannelore. “De buurt moest de brug hierdoor alleen wel wat langer missen dan gepland, maar op deze manier hebben we recht gedaan aan het monumentale karakter van de brug. Daarnaast zijn onderdelen ook zoveel mogelijk hergebruikt.” 

Hannelore sluit af: “Ondanks alle uitdagingen is het gelukt; de brug is weer zo goed als nieuw en kan weer draaien!” 

De samenwerking tussen Dura Vermeer en de gemeente Den Haag zet zich inmiddels voort in andere kademurenprojecten. Zo is Dura Vermeer momenteel ook werkzaam bij de Zwarteweg, Boomsluiterskade en de Pletterijkade om deze kademuren ook weer in volle glorie te herstellen. 

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Zuid West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Gerard van den Burger

Bedrijfsleider wegen Dura Vermeer Infra Regio Zuid West Regio Zuid-Holland
Gerard van den Burger