Vorige
Nieuws

Groen, groener, groenst; vijfgeneratiebuurt Noorderhorizon in Zuidhorn van start!

Aan de oevers van het Van Starkenborghkanaal in het authentieke Zuidhorn is de ontwikkeling van NoorderHorizon gestart. Een vijfgeneratiewijk welke het charmante dorp de komende jaren met ongeveer 300 woningen zal laten groeien. De verkoop van de eerste woningen is gestart. Ruim 150 geïnteresseerden kwamen op het plan af. Projectontwikkelaars Theun ter Velde en Geert Ruiterkamp zijn samen met Rink Drost, Manager ID Gebiedsstudio, betrokken bij de ontwikkeling en bouw van de groene wijk. Zij vertellen meer over de ontwikkeling van deze groene ‘Generatiewijk’.

De natuur als goede buur

Een dorp in het ruige Groningse polderlandschap

Een dorp in het ruige Groningse polderlandschap

De groene wijk, gelegen aan de rand van het dorp, vormt zich stap voor stap in het Groningse polderlandschap; landelijk en sfeervol. Theun: “Van polderlandschap naar een groene vijfgeneratiewijk, daarin willen we het goede doen. Voor mens én aarde, binnen onze eigen invloedssfeer en expertise. Ruimte, grondstoffen, middelen, capaciteit; het is schaars. Dit dwingt ons ertoe andere keuzes te maken, ook in ontwikkeling.” Om die reden is gezamenlijk met diverse partijen gekeken naar de invulling. Het doel om te komen tot een integraal plan is behaald. 

Theun: “In nauwe samenwerking met de gemeente Westerkwartier hebben we de woonwensen van de toekomstige bewoners kunnen verzamelen, waardoor we nu de juiste diversiteit aan woningtypes hebben en extra aandacht voor de inrichting van de omgeving konden geven. Het resultaat is een mooie balans tussen mens en natuur.”

Theun, ontwikkelaar bij Dura Vermeer

Balans tussen mens en natuur

Vijfgeneratiebuurt

Binnen de ontwikkeling van NoorderHorizon was het uitgangspunt om de wijk echt te bouwen als compleet ecosysteem. Geert: “Wat we waar bouwen en voor wie, heeft directe impact op mensen, dieren, de hele leefomgeving. Deze nieuwe buurt staat er voor minimaal 100 jaar en het liefst nog langer. Voor NoorderHorizon hebben we het doel een Vijf-Generatie-Buurt te ontwikkelen. Voor ouderen, tot aan jongeren die na 2000 geboren zijn. Jong en oud hebben elkaar steeds vaker nodig en samen wonen ligt hierin voor de hand. Daarnaast is er veel oog voor de natuur, want we zijn als mensen onderdeel van dat ecosysteem.”

Theun benadrukt het belang vanuit het bedrijf voor de realisatie van deze groene en duurzame wijk, waarbij het doel is om een plek te creëren waar mensen van alle leeftijden graag wonen. De bouw van NoorderHorizon belooft niet alleen een uitbreiding van de woongelegenheid maar ook een verrijking van de gemeenschap in Zuidhorn te worden.

Geert, ontwikkelaar bij Dura Vermeer

De ontwikkeling van een vijfgeneratiebuurt

De natuur als goede buur

Rink is vanuit Gebiedsstudio ID betrokken bij de ontwikkeling: “We ontwerpen natuurinclusief, vanuit bestaande ecologische structuren en streven ernaar om ook deze projectlocatie groener en gezonder achter te laten dan bij de start. Daar krijgen we veel voor terug. Een gezondere bodem bijvoorbeeld, die beter beschermt tegen hoosbuien of droogte. Maar ook meer ruimte voor gezonde ecosystemen en biodiversiteit, die samen ook dit stukje aarde mooi en leefbaar houden en onze voedselketen intact. De oevers zijn bijvoorbeeld zo ingepast, dat de dieren hier straks uitgebreid kunnen foerageren.”

Duurzaam wonen

Rink: “NoorderHorizon staat gelijk aan duurzaam wonen, met energiezuinige huizen uitgerust met warmtepompen en zonnepanelen. De woningen zijn ontworpen met comfort en compleetheid in gedachten, met vloerverwarming, ventilatiesystemen en standaard uitgeruste keukens en sanitair.” Partner NextHome biedt een duurzaamheidshypotheek. “Kopers zijn vrij om te kiezen welke hypotheek ze nemen, maar we willen er wel zeker van zijn dat zo’n duurzaamheidshypotheek tot de mogelijkheden behoord. Daarom bieden we vanuit Dura Vermeer vrijblijvend een adviesgesprek aan.”

Rink, Manager ID Gebiedsstudio

Oevers ingepast voor de dieren

Drie fases en start verkoop

De eerste fase van het project bevat 54 woningen, bestaand uit 13 sociale huurwoningen, 14 vrije kavels, 10 2^1kapwoningen, 4 levensloopbestendige woningen en 13 rijwoningen. Het wordt een diverse mix aan prijzen van 375.000,- tot en met € 525.000,- VON. De volgende fases die geprogrammeerd zijn in het bestemmingsplan bevatten nog eens 136 ‘woningen’ voor Dura Vermeer. Het hiernavolgende gebied (waarvoor we nog een stedenbouwkundig plan op moeten stellen) zal nog eens ca. 150 ‘woningen’ bevatten.

De planning voorziet in de start van grondwerken en de bouw in het tweede kwartaal van 2024, met het doel om in de laatste drie maanden van dat jaar daadwerkelijk te kunnen beginnen met bouwen.

De eerste fase

Duurzaam en energiezuinig wonen

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Tine-Loes Hemmes

Adjunct-directeur Vastgoedontwikkeling en Klant & Markt Regio Overijssel, Regio Gelderland, Regio Drenthe, Regio Flevoland, Regio Friesland, Regio Groningen
Tine-Loes Hemmes