Het goede doen voor mens en aarde, hoe gaat dat samen?

10 april 2025

De urgentie van duurzame keuzes

De bouwsector heeft een enorme impact op het klimaat. Materialen zoals beton en staal hebben een zware ecologische voetafdruk, en de sector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot wereldwijd. En de keuzes die we vandaag maken, zijn bepalend voor de leefbaarheid voor de volgende generaties. Voor Dura Vermeer is duurzaamheid meer dan een technisch vraagstuk. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor de aarde én de mensen die erop leven. Dorien Staal, directievoorzitter van Dura Vermeer Renovatie Midden West en een zeer bevlogen professional binnen de bouwsector, legt uit: “Natuurlijk is mijn eigen voetafdruk belangrijk, maar de impact die ik vanuit mijn rol in de bouw kan nemen, is vele malen groter. Als sector dragen we een enorme verantwoordelijkheid, en die voel ik ook persoonlijk.”

De kracht van verantwoordelijkheid

Het nemen van verantwoordelijkheid is volgens Dorien essentieel voor de bouwsector. “Een directeur die alleen nog maar bezig is met afval scheiden, terwijl hij of zij beslissingen neemt over enorme bouwprojecten, mist het grotere plaatje. We moeten ons richten op de impact van bouwmaterialen en de keuzes die we daarin maken.” Ze pleit voor een bredere visie op duurzaamheid, waarin zowel ecologische als sociale aspecten worden meegenomen. “Als we duurzaamheid niet toegankelijk en betaalbaar maken, sluiten we mensen uit. Dat mag niet gebeuren.”

Biobased isoleren, tenzij...

Daarnaast vraagt het koesteren van de aarde ons simpelweg anders te denken en daarmee anders te werken. “We hebben daarom vanuit Dura Vermeer Renovatie Midden West besloten dat biobased isoleren de standaard is bij alle renovatieprojecten. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de gezondheid van bewoners.” Na het succes van eerdere renovatieprojecten heeft bijvoorbeeld vlas zich bewezen als betrouwbaar isolatiemateriaal. Dus sindsdien: biobased isoleren, tenzij... Dorien legt verder uit: “Ik vind dat we onszelf echt mogen uitdagen als sector om meer van dit soort oplossingen te integreren in onze standaard processen. Als wij nu het verschil kunnen maken, waarom dan wachten?”

In de Amsterdamse wijk Groot Kattenburg;

Spelen naast de recent verduurzaamde appartementen

Jong geleerd;

Educatie over de bouwwereld op basisschool de Kameleon in Zwanenburg.

Betaalbare duurzaamheid

Toch gaat verduurzaming gepaard met uitdagingen, met name in kwetsbare wijken. “We werken vaak in buurten waar bewoners het financieel al moeilijk hebben,” vertelt Dorien. “Als we duurzame oplossingen implementeren die hun woonlasten verhogen, raken we een ander belangrijk aspect: het sociale stuk. Duurzaamheid moet betaalbaar zijn, anders gaat het niet werken.” De balans tussen ecologie, sociale verantwoordelijkheid en economische haalbaarheid is een van de meest complexe vraagstukken in de bouwsector. Dura Vermeer benadert dit door (renovatie)projecten integraal te benaderen, zowel vanuit wat goed is voor de aarde maar ook wat goed is voor de mensen, bijv. de bewoners. “We luisteren naar wat mensen écht nodig hebben en proberen hen mee te nemen in het proces. Zo creëren we draagvlak en vertrouwen.”

Innovaties die het verschil maken

Om duurzaamheid betaalbaar te maken, zet Dura Vermeer Renovatie Midden West in op innovatie. Een voorbeeld hiervan is de eerdergenoemde overstap naar biobased isolatiematerialen, zoals vlasisolatie. “Mijn doel is om tegen het einde van het jaar alle renovaties binnen onze portefeuille biobased te isoleren,” zegt Dorien. “Ik weet niet of het haalbaar is, maar door deze stip op de horizon te zetten, daag ik mezelf en mijn team uit om de grenzen te verleggen.” De eerste projecten zijn veelbelovend: projecten met biobased binnendaksisolatie laten zien dat duurzame keuzes haalbaar, betaalbaar én schaalbaar zijn. “Door samen te werken met innovatieve partners, creëren we nieuwe standaarden voor de sector. We laten zien dat duurzaamheid geen luxe is, maar een logische keuze.”

Samenleving versterken door te bouwen

Bij duurzaamheid stopt het niet bij de fysieke bouw. Het gaat ook om het creëren van sociale verbinding. “We maken buurten waar mensen elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld door sportplekken en groene tuinen aan te leggen. Dit zijn niet alleen esthetische keuzes, maar sociale investeringen,” legt Dorien uit. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking met woningcorporaties in kwetsbare wijken. “We kijken complexoverstijgend en wijkbreed. Het gaat niet om snelle winst, maar om lange termijn impact.”

Creatieve verbinding;

In de Amsterdamse van Deysselbuurt.

Gezellig onderonsje;

Tussen onze bewonersconsulent en een bewoner op Groot Kattenburg.

Toekomst bouwen

De combinatie van innovatie, samenwerking en sociale betrokkenheid vormt de kern van Dura Vermeer’s aanpak. “We bouwen niet alleen woningen, we bouwen aan een toekomst. Een toekomst waarin iedereen kan wonen in een veilige, duurzame omgeving,” besluit Dorien.

Voorloper in materiaaltransities

Dorien Staal is al jaren een kartrekker als het gaat om duurzaamheid binnen de bouwsector. Zo zette zij zich eerder met succes in voor de introductie van CO₂-arm beton, en legt zij nu bij Dura Vermeer de lat opnieuw hoog. “Duurzaamheid stopt niet bij één materiaal of oplossing,” vertelt ze. “Het vraagt om continu verbreden en verdiepen.” Die verbreding is inmiddels zichtbaar: Dorien richt zich op het ontwikkelen van een bredere, duurzamere materiaalmix voor renovatieprojecten. Van biobased isolatie tot circulaire houttoepassingen. “We staan pas aan het begin. Er zijn zoveel kansen om duurzame keuzes te maken, en ik wil dat we ze als sector ook écht benutten.”

Het plaatsen van biobased materiaal in de gevel.

Tijdens de werkzaamheden op het verduurzamingsproject in Zevenaar.

Bouw & Vastgoed BV
Dorien StaalDirectievoorzitter Dura Vermeer Renovatie Midden West Regio's Utrecht, Noord-Holland, Noord-Brabant

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.