Hittewerende bekleding voor de 2e Coentunnel Amsterdam

11 juli 2025

Rijkswaterstaat begint op 12 juli tot en met 15 september 2025 met werkzaamheden aan de 2e Coentunnel (Oost 2) in Amsterdam. Deze tunnelbuis – in de rijrichting van Amsterdam - Zaanstad krijgt nieuwe dikkere hittewerende bekleding. De werkzaamheden zijn noodzakelijk om de tunnel beter te beschermen tegen de gevolgen van een grote brand.

Gedurende deze periode is de tunnelbuis volledig afgesloten voor verkeer, wat naar verwachting zal leiden tot aanzienlijke verkeershinder.

Veiligheid

Het aanbrengen van hittewerende bekleding is essentieel voor de veiligheid van de tunnel. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat het beton van de 2e Coentunnel onvoldoende bestand is tegen extreme hitte, zoals die bij een tunnelbrand kan ontstaan. De hittewerende beplating zorgt ervoor dat de constructie beschermd blijft, zodat de betonnen constructie ook in geval van een calamiteit gewaarborgd is. Met deze aanpassing voldoet de tunnel aan de strengere veiligheidseisen die tegenwoordig gelden voor Nederlandse tunnels.

Tijdens de afsluiting worden weggebruikers omgeleid via de A10 West, A10 Zuid, A10 Oost en A10 Noord. De wisselbuis blijft uitsluitend beschikbaar voor nood- en hulpdiensten en openbaar vervoer (bussen). Weggebruikers moeten rekening houden met verkeershinder en vertragingen die kunnen oplopen tot 60 minuten tijdens de spits.

Brandwerend

De kern van het project bestaat uit het aanbrengen van hittewerende platen over een lengte van circa 800 meter in de tunnel. De werkzaamheden verlopen in vijf fasen. Allereerst worden de bestaande installaties uit de tunnelbuis verwijderd, vervolgens wordt de tunnelbuis grondig gereinigd. Daarna wordt de hittewerende beplating aangebracht op de tunnelwanden en in fase vier wordt een coating op de wanden aangebracht. Tenslotte worden de technische installaties teruggeplaatst en getest. Na afronding van deze werkzaamheden is de brandwerendheid van de tunnelconstructie aanzienlijk verbeterd.

Daarnaast wordt de afsluiting benut om andere noodzakelijke werkzaamheden te combineren. Zo wordt onder meer door Dura Vermeer het asfalt in de tunnelbuis vernieuwd en worden diverse technische installaties gemoderniseerd. Door deze werkzaamheden te combineren binnen één afsluitingsperiode wordt overlast voor weggebruikers in de toekomst beperkt.

Verantwoordelijkheid en uitvoering

De werkzaamheden worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Coentunnel Company (CCY), waar Dura Vermeer onderdeel van is. Dura Vermeer speelt een centrale rol in het aanbrengen van de brandwerende bekleding - een complexe en kritieke taak, gezien de hoge eisen die worden gesteld aan de brandveiligheid van tunnels.

Bas van Vliet, technisch manager bij Dura Vermeer, benadrukt het belang van een zorgvuldige aanpak: "Veiligheid staat in dit project op één. We werken met precisie aan elke fase, zodat weggebruikers straks weer veilig door een toekomstbestendige tunnel kunnen rijden."

Voor Dura Vermeer is dit project een voorbeeld van hoe wij bijdragen aan veilige en duurzame infrastructuur. Met vakmanschap, betrouwbaarheid en oog voor kwaliteit werken wij aan het verbeteren van de Nederlandse mobiliteit. Dit project vormt een belangrijk onderdeel van een bredere onderhoudsopgave waarin veiligheid en toekomstbestendigheid van de Coentunnel centraal staat.

Infra
Mike BorstDirecteur Dura Vermeer Infra Assetmanagement Regio Noord-Holland

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.