Vorige
Nieuws

‘Houtbouw uitkomst bij woningnood binnenstedelijke gebieden’

Houtcaptain Tim Peeters is binnen Dura Vermeer Bouw Heyma aanjager op het gebied van houtbouw. Vol enthousiasme omarmt hij namens de werkmaatschappij de kansen van houtbouw en is initiator van het nieuwste houtbouwproduct. “We maken intern een transitie door: bouwen in hout wordt sexy.”

De rol van houtcaptain is projectorganisator Tim Peeters op het lijf geschreven. “Ik kom uit de evenementenbranche. Daar draait het om slim, snel en tijdelijk bouwen met zo min mogelijk materiaal.” Met die ervaring op zak klopte directeur Edwin Blom zo’n jaar geleden bij hem aan. “Of ik wilde meedenken over bouwen in hout; hoe we dit slim kunnen aanpakken, waar de marktkansen liggen voor Heyma en hoe we de gehele organisatie mee kunnen nemen.” Tim was direct enthousiast. Met name vanwege het belang van houtbouw voor de klimaatverandering. “Ik ben in mijn privéleven veel bezig met duurzaamheid. Ik vraag mezelf altijd af: hoe kunnen we onze leefomgeving zo inrichten dat het goed is voor ons én de generaties na ons. Bouwen in hout draagt hier aan bij.”

Houtbouw biedt een grote kans

De houtcaptain is razend enthousiast over de kansen die het bouwen in hout biedt. Bovenaan zijn lijst staat, niet verrassend, duurzaamheid. “Hout slaat CO2 op in plaats van het uit te stoten zoals beton en staal. Ik geloof oprecht dat we nú iets moeten doen om de wereld beter te maken. Houtbouw biedt daarin een grote kans.”

Remontabel

Niet alleen duurzaamheid, maar ook het remontabele karakter van hout ziet Tim als een grote kans. “Het is een uitkomst in een tijd waarbij veel kantoorpanden worden getransformeerd tot woningen”, legt hij uit. “Nu is er een grote vraag naar woningen, maar wie weet is er over een aantal decennia een grote vraag naar kantoorpanden. Door slim te ontwerpen in hout kan die switch in functie makkelijk gemaakt worden, zonder dat we een pand compleet hoeven te slopen en weer opnieuw moeten bouwen. Dat vormt een enorme belasting voor het klimaat.”

Nieuw houtbouwproduct

Voor het huidige woningtekort biedt houtbouw ook mogelijkheden volgens Tim. “Beleggers en corporaties hebben moeite stukken grond te kopen en te ontwikkelen, dus blijft de optie over om bestaand vastgoed uit te breiden. Bijvoorbeeld door op te toppen. Hier is houtbouw bij uitstek geschikt voor.” De vraagstukken over het uitbreiden van bestaand vastgoed druppelden binnen bij Dura Vermeer Bouw Heyma. Aanleiding voor Tim om hier vorm aan te geven. Hij initieerde in navolging van het houtbouwproduct Blokje Omhoog, waarbij vanaf de grond wordt gebouwd met gestapelde houten modules, de ontwikkeling van een nieuw houtbouwproduct.

Dura Vermeer Innovatieprijs 2021

“Het is nog volop in ontwikkeling”, vertelt de houtcaptain enthousiast over het product waarmee hij de Dura Vermeer Innovatieprijs 2021 in de categorie ‘Slimmer bouwen’ in de wacht sleepte. De definitieve naam is nog niet bekend, maar het wordt een hybride product. “We combineren een stalen raster waar de verdieping op geplaatst kan worden, met houtskeletbouw.” De voordelen van dit houtbouwproduct voor corporaties en ontwikkelaars zijn groot: “Ze hoeven niet te betalen voor nieuwe grond en doordat het prefab-elementen betreft kunnen we snel en met weinig overlast binnenstedelijk bouwen.” Een bijkomend voordeel voor Bouw Heyma: “Als ze toch bezig zijn kunnen ze net zo goed het hele pand een upgrade geven.”

Eerste project in voorbereiding

Trots vertelt de houtcaptain dat het eerste optop-project met het innovatieve product al in voorbereiding is: “Het gaat om 48 optoppingen voor een corporatie in Rotterdam. We streven naar een ketensamenwerking. De corporatie wil in totaal rond de 500 optoppingen realiseren. Super gaaf.”

Kennisnetwerk inHOUT

“We koppelen collega’s aan elkaar, delen contacten van externe specialisten, organiseren inspiratiesessies en werkbezoeken en ik koppel alle houtkennis vanuit Heyma terug naar het landelijke netwerk; kortom als houtcaptain ben je eigenlijk een spin in het web die als doel heeft houtkennis diep in de organisatie te verweven.”

Wat maakt houtbouw spannend?

En niet alleen houtkennis, maar ook ‘hout-enthousiasme’. Er bestaat hier een daar nog wat terughoudendheid: “Wat houtbouw spannend maakt is dat je direct de diepte in moet. Bij een traditioneel bouwproces wordt je naarmate het proces vordert steeds nauwkeuriger. Bij houtbouw duik je direct in de knelpunten en ontwerp je dan pas verder. Ik probeer te voorkomen dat mensen vroegtijdig afhaken door mee te denken, de juiste partijen bij elkaar te zetten en te enthousiasmeren.”

Financiële terughoudendheid

De houtcaptain zet zich ook in om een stukje financiële terughoudendheid weg te nemen. “Ik ben een voorstander van hybride constructies waarbij we materialen zo duurzaam en efficiënt mogelijk inzetten. Niet álles moet perse in hout. Gebruik de beste eigenschappen van ieder materiaal, dit maakt projecten financieel haalbaar.”

Houtworm?

De houtcaptain vervult zijn rol nu bijna een jaar en merkt dat zijn enthousiasme aanstekelijk werkt. “Eerst werd ik gekscherend houtworm genoemd, maar nu steeds meer mensen de marktpotentie, kansen en voordelen zien, komen we in een transitie. Houtbouw werd eerst gezien als ingewikkeld, nu is het sexy aan het worden. Bouw Heyma heeft houtbouw echt omarmt.” Sterker nog, er zijn zelfs al collega’s die de houtcaptain qua kennis voorbij stevenen. “Het ligt niet langer alleen bij mij. Enthousiaste collega’s doen binnen projecten bijvoorbeeld specifieke kennis op over technische eigenschappen van houtsoorten. Zo bouwen we samen kennis op en groeien we door. Ik geef als houtcaptain de aanzet en het is super gaaf om te zien dat het echt wordt opgepakt.”

De houtcaptain noemt het een ‘mooie ontwikkeling’. “Mijn doel voor 2021 was bewustwording creëren over het belang van houtbouw. Dat is gelukt.” Zijn doel voor volgend jaar: “Ik wil een blauwdruk maken van ons eerste houtbouwproject dat nu in de voorbereidingsfase zit. Ik hoop dat houtbouw binnen Bouw Heyma vanuit daar organisch verder groeit en dat uiteindelijk alle collega’s houtbouw zowel in voorbereiding als productie overwegen.”

 

 

Meer weten over houtbouw binnen Dura Vermeer?
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.