Met Daniëlle en Ruben duurzaam vooruit: intern versterken, extern versnellen

15 mei 2025

Het belang van duurzaamheid is niet te onderschatten. Zeker niet voor een ontwikkelende bouwer waar de verduurzaming van de organisatie niet alleen een strategische keuze is, maar essentieel voor het voortbestaan. Als dé duurzame partner voor integrale gebiedsontwikkelingen en utilitaire bouwopgaven is het integreren van duurzaamheid in elk aspect van het werk van cruciaal belang. Dat besef is er altijd geweest, maar de afgelopen jaren zijn er flinke stappen gezet in het verder verankeren van duurzaamheid in de organisatie. Met de komst van Daniëlle Schol als nieuwe Manager Duurzaamheid, krijgt het team extra versterking.

Een logische stap, zo blijkt uit het gesprek met Ruben Raadschelders, die de rol van commercieel manager met een specifieke focus op duurzaamheid vervult. De combinatie van hun rollen – Ruben met een focus op externe acquisitie en Daniëlle op versterking van verduurzaming binnen de organisatie – zorgt ervoor dat duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van het bedrijfsproces, zowel aan de voorkant, als achter de schermen.

Duurzaamheid verankeren in de organisatie

Duurzaamheid is voor Dura Vermeer geen trucje. Het zit geworteld in de organisatie en is een drijvende kracht in alles wat we doen. Ruben is de afgelopen jaren bezig geweest met het bepalen van de strategie, doelstellingen en meetmethodes en het was zijn taak om de collega’s mee te nemen in de verschillende thema’s die duurzaamheid met zich meebrengt. “Het is nu tijd om deze visie om te zetten in concrete stappen,” vertelt hij. "De duurzaamheidsdoelstellingen moeten onderdeel worden van onze dagelijkse manier van werken. Dat vraagt niet alleen om bewuste keuzes op projectniveau, maar om een structurele verankering van duurzaamheid in al onze bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld door CO₂-uitstoot net zo systematisch te benaderen als we dat doen met kosten in euro’s."

Het gaat niet alleen om de grote strategische doelen, zoals het behalen van Net Zero ambities, maar ook om de praktische vertaling hiervan in de projecten. "Duurzaamheid moet zichtbaar zijn vanaf de eerste fase van elk project," legt Ruben uit. “Bij vastgoedontwikkelingen kunnen we vanaf de initiatieffase al keuzes maken die bijdragen aan de verduurzaming. Bij bouwopgaven die we van buitenaf krijgen, is de ruimte voor impact iets kleiner, omdat veel beslissingen dan al genomen zijn. In zulke gevallen verschuift onze invloed naar een later moment in het proces, waarbij we ons vooral richten op het afstemmen van onze ESG-ambities op die van de opdrachtgever en het realiseren van CO₂-reductie via gerichte inkoopkeuzes."

Het versnellen van verduurzaming

Daniëlle richt zich volledig op het concretiseren en versnellen van de verduurzaming binnen de organisatie. Hoewel haar rol duidelijk verschilt van die van Ruben, sluiten haar doelen perfect aan op zijn werk. Waar Ruben zich richt op de externe acquisitie en de communicatie van doelen naar (nieuwe) klanten en projecten, focust Daniëlle zich op de interne uitvoering: hoe maken we duurzaamheid behapbaar en toepasbaar voor alle medewerkers? “Een van de grootste uitdagingen is de praktische uitvoering,” zegt Daniëlle. “Duurzaamheidsdoelen zijn vaak abstract, en veel mensen weten niet goed hoe ze deze in de praktijk moeten brengen. Mijn taak is het verlagen van die drempel. We willen duurzaamheid zo integreren in de dagelijkse werkwijze dat het voor iedereen vanzelfsprekend wordt om deze doelen te realiseren.”

Het komt neer op de vertaling van strategie naar praktische toepassing. Het doel is om de duurzaamheidsdoelen van Dura Vermeer te verankeren in de bestaande processen, zodat duurzaamheid niet langer als een losstaand thema wordt benaderd, maar als een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks werk. "Net zoals we bouwkosten monitoren, houden we nu ook de CO₂-uitstoot in de gaten. Niet als een doel op zich, maar als een essentieel onderdeel van onze rol”, zegt Ruben.

Duurzaamheidssupportgroepen

Duurzaamheid en innovatie zijn al jarenlang centrale pijlers. Met ruim 70 collega’s in supportgroepen wordt er niet alleen gewerkt aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelen, maar wordt er ook een cultuur van kennisdeling en samenwerking gecreëerd. “Iedereen binnen het bedrijf heeft een rol in het realiseren van onze duurzaamheidsdoelen,” zegt Ruben. “We werken samen in thematische groepen en zorgen ervoor dat alle collega’s dezelfde taal spreken als het gaat om duurzaamheid.” Het grootste voordeel van deze structuur is dat er veel kennis wordt vergaard en er ruimte is voor specialisatie. Iedere supportgroep focust zich op specifieke thema’s, zoals houtbouw, energieverbruik en natuurinclusiviteit. “De KPI’s die we hanteren zijn helder,” voegt Daniëlle toe. “Zo zorgen we ervoor dat iedereen dezelfde richting op werkt. De uitdaging ligt nu in het verder integreren van de verschillende initiatieven en thema’s in onze werkprocessen, zodat deze werkwijze de norm wordt en we onze impact structureel kunnen vergroten.”

CO₂ budget

Binnen Dura Vermeer wordt CO₂-uitstoot niet als iets abstracts gezien. “We zien CO₂-uitstoot als een budget,” legt Ruben uit. “Net zoals we erop sturen dat een project binnen het financiële budget blijft, bewaken we nu ook actief het CO₂-budget. De uitstoot wordt continu getoetst aan de vooraf gestelde grenswaarden. Komt een project daarboven uit, dan zoekt het projectteam naar duurzame optimalisaties om alsnog binnen het CO₂-budget te blijven." Dit betekent dat keuzes die impact hebben op de CO₂-uitstoot net zo serieus genomen worden als de financiële overwegingen. Dit varieert van materiaalkeuzes tot ontwerpbeslissingen en installatietechnieken. “We maken niet alleen keuzes op basis van kosten, maar ook op basis van CO₂-reductie,” zegt Ruben. “Op deze manier zoeken we de balans tussen kostenbesparing en duurzaamheid.”

Samen meer impact

Het is duidelijk dat duurzaamheid meer is dan een modewoord, het is een langetermijnvisie die integraal onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering en de samenwerking met partners. “We willen hierover graag het gesprek aangaan met onze klanten,” zegt Ruben. “Duurzaamheidsdoelstellingen moeten haalbaar en behapbaar zijn, en dat kan alleen als we vanaf het begin in de initiatieffase samenwerken met onze klanten, onze ESG-ambities uit spreken en samen CO₂-budget gestuurd ontwerpen en bouwen.” “Die samenwerking met onze partners is essentieel,” voegt Daniëlle toe. “Als we duurzaamheid echt willen verankeren en ook onze partners willen betrekken in deze CO₂-budgetten, moeten we met elkaar praten, ideeën uitwisselen en gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Samen maken we meer impact.”

HEB JE VRAGEN? ONZE SPECIALISTEN HELPEN JE GRAAG!

Bouw & Vastgoed BV
Daniëlle ScholManager duurzaamheid Regio's Noord-Holland, Utrecht
Bouw & Vastgoed BV
Ruben RaadscheldersManager duurzaamheid Regio's Utrecht, Noord-Holland

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.