Nederlandse wereldprimeur met geluidsscherm van windturbinebladen

3 juli 2025

Het allereerste geluidsscherm van hergebruikte windturbinebladen, de Blade Barrier, is op woensdag 2 juli onthuld op de Innovatiestrook van Rijkswaterstaat langs de A58 bij verzorgingsplaats Kloosters in Oirschot. De Nederlandse wereldprimeur is een proefopstelling van 60 meter lengte die tot einde 2026 wordt gemonitord en getest op prestatie.

Modulair en duurzaam

Het geluidsscherm bestaat uit twee hele bladen en een gezaagd deel. Hiermee kunnen alle veelvoorkomende verbindingen getest worden op uitvoerbaarheid en geluidreductieprestatie. De bladen hebben weinig fundering nodig in verhouding tot conventionele geluidsschermen. Door ze in een talud van aarde te leggen kan eenvoudig een minimale hoogte van drie meter gegarandeerd worden. Met deze proefopstelling tonen we de geluidprestatie, realiseerbaarheid, onderhoud en Milieukostenindicator (MKI) aan om - bij overtuigend bewijs - toepassing op andere plekken in Nederland en daarbuiten mogelijk te maken. Het heeft in een circulaire economie de voorkeur dat windturbinebladen uit ontmantelde windparken worden hergebruikt in dezelfde regio.

De missie van Blade-Made

De Blade Barrier is een initiatief van Blade-Made, een startup met als missie de grote stroom moeilijk te recyclen windturbinebladen uit ontmantelde windparken een nuttig tweede leven te geven als secundair bouwmateriaal. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van objecten die grote hoeveelheden windturbinebladen kunnen bevatten en schaalbaar zijn. Daarvoor werkt het bedrijf samen met partners in verschillende afzetmarkten. Tonny Wormer, medeoprichter van Blade-Made: "Windenergie is duurzame energie en wij roepen de windsector op ook hun rol te pakken bij de ontmanteling en de verwerking van restmaterialen. Het is geweldig om, zoals bij de Blade Barrier, circulaire ecosystemen te ontwikkelen in de afzetmarkt. Maar de windsector zal ook risico moeten nemen en moeten bijdragen in de kosten en mogelijk delen in de opbrengsten."

Transformatie duurzame objecten

Het Rijkswaterstaat-projectteam InnovA58 participeert met de locatie, kennis en financieel in het Blade Barrier proefopstelling-project. De inzet past in de ambitie om te transformeren naar duurzame infraobjecten. Marc van Enk, Projectmanager InnovA58: "De innovatiestrook is de proeftuin voor innovaties binnen het domein van Rijkswaterstaat. Wij kijken er nu al naar uit experts en internationale collega’s hier te ontvangen." Dat beaamt ook gedeputeerde Stijn Smeulders (Stedelijke Ontwikkeling en Mobiliteit) van de provincie Noord-Brabant. Dankzij een subsidie voor ‘circulaire doorbraakprojecten’ maakte de provincie de begroting sluitend. "Met 20.000 kilometer hebben we in Noord-Brabant met stip het meest uitgebreide wegennet van Nederland", zegt Smeulders. "Dat biedt volop mogelijkheden om te innoveren. Zo ligt in Drimmelen het langste zonnefietspad van de wereld, waar energie wordt opgewekt op het asfalt. De opening van de Blade Barrier is een mooie volgende stap in dat verhaal, waarbij we onderzoeken hoe onze infrastructuur, duurzaamheid en energie elkaar nog verder kunnen versterken."

Samen naar nul uitstoot

Bouwer Dura Vermeer is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van de Blade Barrier en heeft mede geïnvesteerd in het mogelijk maken van de proefopstelling. Directeur bij Dura Vermeer Jaap Hulshoff: "Onze ambitie is om in 2050 net zero te werken. De Blade Barrier kan door zijn hoofdbestanddeel van hergebruikte windturbinebladen in combinatie met een lichte constructie, een goede bijdrage leveren aan ons doel om CO2-uitstoot en primair grondstoffengebruik te verminderen. Samen gaan we naar nul uitstoot."

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.