Vorige
Nieuws

Onderhoud A6 – Verjongen in plaats van asfalteren

Onderhoud A6, augustus 2023

Eind juli heeft Parkway6 (consortium BESIX-Dura Vermeer) samen met BMI Esha (aanbrengen verjongingsmiddel), Traffic Service (verkeersmaatregelen) en Van Doorn Geldermalsen (ZOAB-reinigen), levensduur verlengend onderhoud (LVO) uitgevoerd op de A6 Almere. In een fasering van 12 nachten is eerst de ZOAB-deklaag van de rijstroken op de hoofd- en parellelrijbanen gereinigd en vervolgens is het verjongend onderhoudsmiddel aangebracht. Met deze ‘verjongingscrème’, bestaande uit een mix van speciale bitumenemulsies en een activerende component, worden de eigenschappen van het verouderde bitumen in het asfalt hersteld. Na het verjongen is de weg met fijne grit afgestrooid om de benodigde stroefheid te garanderen.

Duurzame oplossing

Met LVO wordt de levensduur van de deklaag met minimaal 3 jaar verlengd. Een duurzame en kostenbesparende onderhoudsmethode ten opzichte van het vervangen van het asfalt, die ook nog eens snel en efficiënt en dus met nauwelijks verkeershinder uitgevoerd kan worden!

Verjongen van deklagen is op zich geen nieuwe techniek, echter is de toepassing op rijkswegen pas recent toegelaten. De verwachting is dat dit de komende jaren veelvuldig toegepast gaat worden op het rijkswegennet. Momenteel lopen er onderzoeken om te bepalen of meermaals verlengen ook de gewenste effecten heeft, zodat de levensduur van deklagen nog verder verlengd kan worden.

Natte zomer

Helaas speelde de Hollandse zomer wel wat parten tijdens de uitvoering. Voor een goed resultaat mag het wegdek niet nat zijn. Daarom hebben we 2 wegdelen nog niet (volledig) kunnen uitvoeren. Zodoende staan medio september nog enkele inhaalnachten gepland. Duimen dus voor mooi nazomerweer!

Veiligheid staat altijd op #1

Ook bij deze werkzaamheden blijft veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Tijdens de werkzaamheden hebben veel automobilisten de verkeersmaatregelen genegeerd. Zij kozen er bewust voor om via het werkvak hun weg te vervolgen. Gelukkig hebben er geen daadwerkelijke ongevallen plaatsgevonden. Vanuit Parkway6 zijn Besix en Dura Vermeer hierover in gesprek met Rijkswaterstaat en wordt een Safety Alert opgesteld om dit onacceptabele weggedrag te stoppen.

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

OP NAAR NET ZERO

 

Lees meer van Dura Vermeer Infra Assetmanagement Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!