Vorige
Nieuws

Ontwikkelaars van Diepeveen aan het woord

Diepeveen, dit terrein in Rotterdam-West wordt ontwikkeld tot een levendig stukje stad. Met vijf nieuwe woongebouwen aan het park en het iconische Diepeveencomplex als bedrijvige werkplaats. Hoe? Dat vertellen de ontwikkelaars Stefan van Gurp, Gijs Caljé en Rob Langerak van Dudok Groep en Dura Vermeer.

GIJS, WAT MAAKT DIEPEVEEN VOOR JOU EEN BIJZONDER PROJECT?

"Diepeveen is een bijzonder project omdat het een leuke mix is van veel bijzondere componenten. In combinatie met elkaar zorgt het voor een uniek plan en een gave uitdaging!

Het plan bevindt zich op steenworp afstand van de Maas, vlakbij het centrum en op een prominente plek aan de Vierhavensstraat. Diepeveen zal het schakelstuk zijn tussen de omliggende buurten Bospolder, historisch Delfshaven en Schiemond. Als straks de nieuwbouw gerealiseerd is, kan het plan de entreepoort vormen naar de Merwevierhavens (M4H). 

Het plan bevindt zich aan het Dakpark, één van de langste dakparken van Europa. In het ontwerp hebben we gekeken hoe we het Dakpark zo goed mogelijk in het plan kunnen betrekken. Bij verschillende appartementen zijn daarom de buitenruimtes op het Dakpark voorzien, je loopt zo vanuit de woonkamer het park in. Ook hebben we het park in het plan betrokken door de gebouwen van een intieme gezamenlijke binnentuin te voorzien. 

Diepeveen is voor mij een goede afspiegeling van Rotterdam. Het rauwe karakter van de haven, het iconische Diepeveengebouw die de werkmentaliteit van het echte Rotterdam symboliseert, de vele voorzieningen, het centrum om de hoek en de ruimte voor ontmoeting. Dat is precies hoe ik Rotterdam ervaar en wat ik terug voel bij het plan. Voor mij is Diepeveen Rotterdam en andersom." - Gijs Calje (projectontwikkelaar Dura Vermeer)

In het ontwerp hebben we gekeken hoe we het Dakpark zo goed mogelijk in het plan kunnen betrekken.

Stefan, waarom is er gekozen om het huidige Diepeveengebouw te behouden?


"Simpel: het gebouw is al een landmark en heeft vanwege de historie en de architectuur een terechte monumentale status. Elke Rotterdammer kent het kenmerkende torentje met de tekst 'Diepeveen' die erop staat. Hoe mooi is het om de bestaande bebouwing te gebruiken als aanleiding om het verhaal van het totale project verder uit te werken?

Als je naar het complex kijkt, zie je meteen dat het uit verschillende bouwdelen bestaat. Deze gelaagdheid zie je vaker bij dit soort industriële complexen omdat er vroeger alsmaar werd gekeken naar betere en meer efficiëntere bedrijfsvoeringen en de huisvesting hierop werd aangepast.

Het Diepeveengebouw is niet het oudste deel van het gebouw, dat is namelijk de Huidenclub, of zoals het vroeger heette: de Coöperatieve Vereniging Rotterdamsche Huidenclub. Dit deel, dat achter het gemetselde Diepeveen ligt, deed dienst als coöperatie waar lokale slagers de huiden van geslachte dieren konden verhandelen. Juist door samen te werken wisten de slagers de handel in huiden en leer professioneler te maken.

Deze geschiedenis, gekenmerkt door samenwerking, willen we in een andere vorm een nieuw leven geven door de ruimte in te zetten als tijdelijk artistiek collectief. Hiervoor hebben we Liv Vaisberg en Chantal Schoenmakers, twee ontzettend creatieve en enthousiaste ambassadeurs, gevonden die ons daarmee gaan helpen." - Stefan van Gurp (Projectontwikkelaar Dudok Groep)

‘Pionieren tussen volkswijk en makersdistrict’ is hoe we het zelf noemen

want je moet ook een beetje lef en visie hebben om de enorme potentie van dit gebied te zien.

Diepeveen omvat een hele mooi mix aan woningen

Rob, wat zijn de voordelen van wonen op Diepeveen?


"In Diepeveen woon je straks in een buurt met karakter! Vlakbij echte Rotterdamse wijken als het historische Delfshaven en het bruisende Bospolder Tussendijken. Je woont aan één van de langste dakparken van Europa en midden in de creatieve scene van M4H. ‘Pionieren tussen volkswijk en makersdistrict’ is hoe we het zelf noemen, want je moet ook een beetje lef en visie hebben om de enorme potentie van dit gebied te zien.

Diepeveen is heel goed bereikbaar. Vanaf de snelweg ben je er in 5 minuten. Diepeveen ligt in Rotterdam-West, maar je zit ook in no time in het centrum van Rotterdam. Het is maar een kwartiertje fietsen, daarom hebben de fietsen ook een centrale plek in het ontwerp zodat je snel, gezond en CO2-neutraal op pad kunt.

Diepeveen omvat een hele mooi mix aan woningen. Van compacte studio’s van circa 58 m2 tot royale stadswoningen van 158 m2 en alles wat daartussen zit. Er komen appartementen met 1, 2 en 3 slaapkamers in middendure huur, vrije sector huur en in de koopsector. Kortom een heel gevarieerd aanbod, waarmee ook een heel mooi divers woongebied ontstaat.

Diepeveen is klaar voor de toekomst! De nieuwste energie-eisen worden toegepast in het plan. Dit zorgt niet alleen voor verantwoorde keuzes, maar ook een aangenaam binnenklimaat. Behaaglijk in de zomer én winter! - Rob Langerak (Senior ontwikkelaar Dura Vermeer)

 

Ben jij de pionier die voor Diepeveen kiest?

diepeveen-rotterdam.nl

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!