Oorlogsresten in Arcen onschadelijk gemaakt
Langs de Maas is in de Tweede Wereldoorlog veel gevochten. Resten daarvan zijn nog steeds terug te vinden in de grond. Daarom wordt er voorafgaand aan (grootschalige) werkzaamheden zoals een dijkversterking, Onderzoek gedaan naar Ontplofbare Oorlogsresten (OOO). In Arcen werkt Dijkzone Alliantie (combinatie Ploegam, Dura Vermeer, Hollandia Infra) aan de dijkversterking. De afgelopen periode heeft OOO plaatsgevonden in het noordelijke deel van het projectgebied, waarbij veel geschutmunitie is gevonden.
Enkele van deze vondsten waren nog niet gesprongen. De gevonden oorlogsresten zijn tijdelijk bewaard in een bunker-container. Op 23 april zijn deze door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) tot ontploffing gebracht in Arcen. Dagblad De Limburger publiceerde hierover.
Het onderzoek naar oorlogsresten in Arcen is nog niet afgerond. Ook in Arcen Midden en Zuid zal nog onderzoek gedaan worden naar ontplofbare oorlogsresten.
Dijkzone Alliantie Arcen
Na het bezoek van minister Madlener in oktober 2024 gaf Dijkzone Alliantie Arcen officieel het startsein voor de realisatiefase. Dit gebeurde met een symbolische demonstratie van de werking van de Vlotterkering®. Nadat een afvaardiging van bestuurders en bewoners een emmer water in een buis had laten lopen, verscheen het bouwdoek. Aan de aannemerscombinatie - bestaande uit Dura Vermeer, Ploegam en Hollandia Infra - is nu de opdracht voor de realisatie gegund. In het najaar van 2025 beginnen de grootschalige grondwerkzaamheden.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Onze Maas. Onze veiligheid. Om de bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen tegen het toekomstige hoogwater, werken we iedere dag aan sterke dijken. Dat vraagt om slim samenspel met de partners en betrokkenen van Waterschap Limburg. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap. Dijkversterking en -verlegging Arcen is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ongeveer 2.000 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen in heel Nederland.