Vorige
Nieuws

Oplevering transformatie confectiefabriek

In opdracht van Open Development hebben we de confectiefabriek getransformeerd naar een woongebouw met 23 loftwoningen, naar een ontwerp van Mei architecten. Door de hoge puien, grote verdiepingshoogtes en hoogwaardige materialisering, zijn het prachtige woningen met veel daglicht geworden.

Op het dak zijn 3 penthouses gerealiseerd die vanaf het maaiveld niet zichtbaar zijn om het staatbeeld intact te houden. Naast het gebouw was een brede ‘steeg’ aanwezig, waardoor de straatwand incompleet oogde. Hier bouwden we 2 nieuwe woningen die aansluiten bij de bestaande bebouwing, maar de confectiefabriek blijft als gebouw autonoom.

De confectiefabriek staan in de wijk Middelland in Rotterdam. Hier werden begin twintigste eeuw verschillende textielfabrieken gebouwd. Na de pettenfabriek van De Groen & Zonen en de confectiefabriek van Gabriëls van Cleeff, opende in 1919 de confectiefabriek van de gebroeders Groosjohan in de Aleidisstraat haar deuren. De bouw is in juni 2018 gestart en is in juni 2019 opgeleverd, wanneer het pand bijna 100 jaar oud is.

In de loop van de jaren heeft pand zijn allure verloren, maar gelukkig zijn de karakteristieke gevelelementen behouden. Dit vormde de basis van het herstel van de confectiefabriek naar oude glorie. Het omvat onder andere het herplaatsen van de gemetselde dakrand, het terugbrengen van de oorspronkelijke raamindeling en het opknappen van de statige entree. Door deze ingrepen aan de buitenzijde is weer een markant gebouw neergezet.

Bij de oplevering hebben we een plaquette aangebracht als cadeau aan de eigenaar en gebruikers. Hierop staat een korte toelichting op de geschiedenis van de confectiefabriek.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.