Vorige
Blog

Perenbomen Wickengaard in Schalkwijk krijgen een nieuwe plek in de omgeving

In Schalkwijk, vlak onder Utrecht, zijn de voorbereidingen voor project Wickengaard in volle gang. De nieuwbouwontwikkeling telt in totaal 33 woningen: 8 rijwoningen, 11 appartementen, 10 twee-onder-een-kapwoningen, 3 vrijstaande woningen en een vrije kavel.  

Waar de nieuwe leefomgeving wordt gerealiseerd, verandert de oude situatie. Op de plek waar straks de nieuwe groene woonwijk Wickengaard verrijst, wordt de locatie geschikt gemaakt voor de bouw. Het terrein wordt nu voorbelast met een zandlaag die deels op de bestaande grondlaag wordt aangebracht. En daarmee verdwijnt ook een deel van de perenbomen die hun intrek hadden genomen de voormalige perenboomgaard. Niet alleen jammer van het aangezicht, maar ook van alle voordelen die de perenbomen met zich meebrengen zoals de bevordering van de inheemse biodiversiteit. Om dit te voorkomen konden de bewoners van Schalkwijk en omstreken de bomen redden door een perenboom op te halen om vervolgens zelf te herplanten in bijvoorbeeld hun eigen tuin. Op deze manier krijgen de 130 perenbomen een nieuw plekje in de omgeving. Zo wordt niet alleen de natuur een handje geholpen, ook raakt de buurt betrokken bij het project en de groene verdeling in de wijk.  

Het buitenleven is typerend voor Schalkwijk en omgeving. Water en groen vormen een rode draad door het gebied. In de nieuwe wijk blijft gelukkig een aantal perenbomen behouden.  

De nul-op-de-meter woningen zijn allemaal gelegen aan één straat, aan de Conferencelaan. Bedacht door mevrouw Korporaal-Blokland uit Houten. Zij heeft de straatnaam voor de nieuwe wijk bedacht. Vernoemd naar eenhet perenras dat er stond en daarnaast betekent Conference praten en contact met elkaar. Kenmerkend voor Schalkwijk is de dorpse warmte en gezelligheid, een plek waar iedereen elkaar kent. Mevrouw Korporaal-Blokland hoop dat dit ook in de nieuwe wijk wordt voortgezet. Zo ontstaat een wijkje dat past in de Schalkwijkse sfeer met een knipoog naar de voormalig perenboomgaard. 

Ruim 130 perenbomen hebben een nieuwe plek in de omgeving gekregen

Collega's Chahrazad el Otmani en Mitchell Pater hebben de perenbomen uitgedeeld aan geïnteresseerden

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.