Vorige
Nieuws

Proef nieuw asfaltsoort moet langere levensduur aantonen

De provincie Noord-Holland is op de N240 ter hoogte van Wieringerwerf (gemeente Hollands Kroon) een proef met een nieuw soort asfalt gestart. In dit asfalt zit een vleugje epoxy, waardoor het veel langer meegaat dan gewoon asfalt. Sensoren in het nieuwe 300 meter lange asfaltdek moeten de langere levensduur uitwijzen. De proef start op 6 november 2020 en duurt tot 2024.

Sensoren in het asfalt meten of de praktijk overeenkomt met de laboratoriumvoorspelling over de levensduur.

Jeroen Olthof, gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid in de provincie Noord-Holland is trots dat deze innovatie plaatsvindt op de eigen infrastructuur: “Ik vind het goed dat wij onze wegen ter beschikking stellen om duurzame innovaties toe te passen. Dit asfalt is een concrete stap om duurzamer te bouwen. Door de lange levensduur van het asfalt hoeft er minder onderhoud plaats te vinden aan de weg. Dus goed nieuws voor de weggebruiker, die heeft minder verkeershinder. En minder wegwerkzaamheden is nog goed voor het milieu ook.”

Samenwerking

De toepassing van het epoxyasfalt is een initiatief van de provincie Noord-Holland en werkt daarbij samen met Dura Vermeer en de Technische Universiteit Delft (TUD). TUD voert het onderzoek uit onder leiding van prof. Sandra Erkens, Dura Vermeer is verantwoordelijk voor de uitvoering. De proef wordt uitgevoerd door WaakSaam, de gebiedsaannemer in de Kop van Noord-Holland.

VERWACHTINGEN

Het asfalt wordt in Hollands Kroon neergelegd met een vak epoxyasfalt en een vak gewoon asfalt. Op deze manier kan het verschil goed worden vergeleken. De teststrook bestaat uit asfalt met een kleine hoeveelheid epoxy dat ervoor zorgt dat de lijmlaag tussen de steentjes sterker wordt en langer goed presteert. Er ontstaan minder scheurtjes in het wegendek. Ook kan het asfalt beter tegen zwaar autoverkeer en is het asfalt beter bestand tegen de weersinvloeden. Gewoon asfalt gaat 15 tot 20 jaar mee, in de nieuwe samenstelling kan dat zomaar ruim 50 jaar worden. Dat levert een mooie kostenbesparing op. Tevens kan dit asfalt net zo goed hergebruikt worden als gewoon asfalt. Zelfs bij hergebruik gaat epoxyasfalt nog steeds langer mee dan gewoon asfalt.

Eerdere proefstrook

Een eerste stuk epoxyasfalt is door Dura Vermeer in 2018 gelegd bij Anna Paulowna. Deze proefstrook was bedoeld om te beoordelen hoe het nieuw soort asfalt met het gangbare materieel kon worden aangelegd. Nu is gebleken dat dit kan, wordt in dit proefvlak ook de kwaliteit van het asfalt getest.

Lees meer van Dura Vermeer Infra Assetmanagement Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!