Vorige
Nieuws

Renovatie eerste IJsselbrug A12 voltooid

De renovatie van de eerste IJsselbrug in de A12 is voltooid. De middelste stalen brug is versterkt met extra stalen balken en verbeterde lasverbindingen. Nu de eerste brug gerenoveerd is gaan weggebruikers over de gerenoveerde middelste (stalen) brug rijden en starten de renovatiewerkzaamheden aan de buitenste stalen brug.

Renovatie IJsselbruggen

De A12-IJsselbruggen bestaan uit 2 stalen bruggen en 1 betonnen brug. Sinds eind 2022 renoveert bouwcombinatie Savera IJsselbruggen, waar Dura Vermeer en Hollandia Services onderdeel van zijn, de 2 stalen bruggen in opdracht van Rijkswaterstaat. De middelste (stalen) brug is versterkt met extra stalen balken en verbeterde lasverbindingen. Ook hebben we steunpunten vernieuwd en zijn inspectiepaden vervangen. Tot slot is de brug ook voorzien van een verse laag asfalt.

De opgedane ervaring wordt benut in de aanpak van de buitenste stalen brug. In 2026 is de renovatie van beide stalen A12 IJsselbruggen klaar. Na de renovatie heeft het verkeer in beide richtingen weer 4 rijstroken ter beschikking. De stalen bruggen zijn dan weer 30 jaar vrij van groot onderhoud.

Voorbereidingen werkzaamheden A12

Nu de eerste brug gerenoveerd is start Savera IJsselbruggen met voorbereidende werkzaamheden, waaronder de bouw van steigers onder en boven de buitenste brug, evenals de vervanging van voegovergangen.

Vernieuwende samenwerking

De renovatie wordt op een vernieuwende manier uitgevoerd, waarbij Rijkswaterstaat samen met Savera IJsselbruggen het ontwerp maakt en het werk gezamenlijk uitvoert Dit zorgt voor een voorspelbaarder verloop van de renovatie, waardoor het werk sneller en binnen budget wordt afgerond.

Eerste brug gerenoveerd

De middelste stalen brug is versterkt met extra stalen balken en verbeterde lasverbindingen.

Vervanging en renovatie

De renovatie van de A12 IJsselbruggen is onderdeel van de Vervanging en Renovatie-opgave van Rijkswaterstaat. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook zijn ze door de jaren heen zwaar belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Hierdoor neemt de kans op storingen toe en daarom worden ze nu versterkt, vernieuwd of vervangen. Voor deze opgave maakt Rijkswaterstaat zoveel mogelijk gebruik van slimme en duurzame technieken. Zo werkt Rijkswaterstaat aan de infrastructuur voor de komende generaties, zodat we ook in de toekomst vlot en veilig van A naar B kunnen reizen.

Rijkswaterstaat en bouwcombinatie Savera IJsselbruggen (Dura Vermeer en Hollandia Services) werken op een vernieuwende manier samen aan de renovatie van de A12 IJsselbruggen. Dat doen we volgens de twee-fasen aanpak.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!