Vorige
Nieuws

Renovatie en uitbreiding afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder gegund aan bouwcombinatie Zuiver-én HWP

Renovatie en uitbreiding afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder gegund aan bouwcombinatie Zuiver-én HWP  mei 2024

Op woensdag 21 mei tekenden hoogheemraad Bas Knapp van Rijnland en de directeuren van de aannemers BESIX en de combinatie Zuiver-én HWP (een samenwerking tussen Dura Vermeer, ADS Groep Water en Hoppenbrouwers) de bouwteamovereenkomsten. De komende jaren wordt er samengewerkt aan het renoveren en uitbreiden van de zuivering in Haarlem Waarderpolder. Met het zuiveren van afvalwater van zo’n 224.000 huishoudens en bedrijven is dit één van de grootste zuiveringen van Rijnland. 

De renovatie van de zuivering stond al langer op de lijst van Rijnland. Hoogheemraad Bas Knapp: ‘Met de nieuwe zuivering kan Rijnland meer afvalwater verwerken naar nóg schoner water.’  De zuivering wordt ook uitgebreid om in de toekomst het slib van vrijwel alle zuiveringen in Rijnlands gebied te kunnen verwerken. Slib, het restproduct van afvalwater, wordt op de zuivering omgezet naar duurzame producten zoals biogas. ‘Rijnland heeft als doel om 100% circulair te werken in 2050', aldus Knapp. ‘De aanpassingen aan deze AWZI zijn een mooie stap in die richting.’ 

Duur­zaam­heid en sa­men­wer­king be­lang­rij­ke be­oor­de­lings­cri­te­ria 

De bouwers zijn onder andere geselecteerd op hun visie op samenwerking, duurzaamheid en circulariteit, bijvoorbeeld in hun materiaalkeuzes. Simone Boogaard, directeur Water: ‘Een goede samenwerking is onmisbaar. De aanbiedingen van de bouwers zijn niet alleen getoetst op hun visie op samenwerken, maar ook op hoe zij die praktisch invullen. En daarmee hebben de aannemers aan de voorkant gewerkt aan hun teams.” 

Sa­men­wer­ken in de bouw­team­fa­se 

Deze bouwteamgunning vindt plaats in twee fasen. In de eerste fase wordt het definitief ontwerp gemaakt. De tweede fase gaat over de uitvoering. De bouwers kunnen een aanbieding doen voor de uitvoering en zo kan de volledige prijs vastgesteld worden. Daarna kan de spreekwoordelijke schop in de grond. 

Mark Bakker, directeur Dura Vermeer: ‘Wij zijn trots dat onze combinatie ‘Zuiver-én HWP’ een bijdrage mag leveren aan de gezamenlijke realisatie van de afvalwaterzuivering Haarlem Waarderpolder. Deze grote opgave om de waterkwaliteit in Haarlem en omstreken te verbeteren vraagt om een brede, succesvolle samenwerking met alle stakeholders. Hierin staan we open voor elkaars belangen en willen we elkaar helpen om zo de doelstellingen te behalen. De door het Hoogheemraadschap van Rijnland gekozen twee-fasen aanpak, die gericht is op samenwerking, op transparantie en op vertrouwen in elkaar is ons inziens dé basis voor zo’n succesvol project!’ 

Nic De Roeck, directeur BESIX Nederland: “We zijn er trots op dat we het komende jaar samen met Rijnland en de betrokken ingenieursbureaus vanuit een integrale bouwteamsamenwerking gaan toewerken naar het Definitieve Ontwerp voor de waterlijn en parallel de voorbereidingen te starten voor de realisatie van het project. Een uitdagende opgave gezien de grootte en complexiteit van de zuivering. Deze opgave vereist een aanpak die gericht is op het bundelen van elkaars kennis en krachten in het bouwteam op basis van een plezierige en respectvolle samenwerking. Gedurende het ontwerptraject zullen wij in het bijzonder onze kennis en expertise inbrengen op het gebied van uitvoerbaarheid van het ontwerp, optimalisaties, duurzaamheidsmaatregelen en het minimaliseren van uitvoeringsrisico’s. Hierbij staan veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel. We kijken er naar uit om als bouwteampartner op een open, voorspelbare en succesvolle manier het toe te werken naar een succesvolle realisatie van het project. 

Over bouwcombinatie Zuiver-én HWP 

Zuiver-én, een vast samenwerkingsverband van Dura Vermeer, ADS Groep Water en Hoppenbrouwers Techniek, is gespecialiseerd in grootschalige en complexe projecten binnen de afvalwater- en drinkwatersector. Binnen de bedrijven is alle essentiële kennis en kunde aanwezig van de belangrijkste disciplines: civiele (beton)bouw, utiliteitsbouw, werktuigbouw, elektrotechniek en procesautomatisering. 

Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Somia Marchouch

Vakgroepmanager Omgevingsmanagement Regio Heel Nederland
Somia Marchouch