Vorige
Blog

Start hijswerk uitdagende ‘wijk op een wijk’ constructie OKU house Amsterdam

In het OKU House aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West komen 324 huurwoningen, met een twee laags ondergrondse parkeergarage. Een deel van de woningen wordt boven het bestaande Fashion House gerealiseerd, waarbij de ondersteunende kolommen dwars door het Fashion House heen lopen. Het andere deel van de woningen wordt op W-kolommen geplaatst, zwevend tussen het Fashion House en het naastgelegen Modrôme. 

HIJSWERK 

De bouw van de ‘wijk op een wijk’ is een flinke hijsklus. De kolommen hebben een doorsnede van 1 meter, een wanddikte van 30 millimeter en een lengte van 16,5 meter. Op de kolommen zijn liggers geplaatst van 21 meter lang met een gewicht van 33 ton. Tussen deze liggers komen de box-vloeren van 1 bij 2 meter en deze wegen tussen de 18 en 28 ton. De eerste box-vloeren zijn aan de oostzijde aangebracht. Samen met de stalen kolommen en liggers bieden de box-vloeren de ondersteuning, die de complete oostvleugel zal dragen. Dit geheel vormt de zogenoemde tafelconstructie waarop nog vijf verdiepingen worden gebouwd. 

Uitdagende 'wijk op een wijk' constructie

LOGISTIEK 

De realisatie van deze tafelconstructie is niet de enige uitdaging. Het is de combinatie met de aanvoer van het materieel en materiaal en de beperkte ruimte op de projectlocatie. Om veilig te kunnen werken zijn vooraf alle mogelijke situaties in kaart gebracht en verwerkt in een gedetailleerd werkplan. Van de planning met de aanvoer van de diverse materialen en het materieel die de materialen op de juiste plek moet plaatsen tot de communicatie met zowel bouwpartners als omwonenden.

Levendigheid

Al met al maken deze uitdagingen het mogelijk om een 'wijk op een wijk' te bouwen, waarbij de stad een zeer groot woonoppervlak erbij krijgt met woningen voor diverse huishoudens op de bestaande vierkante meters. Naast een balans in de stad, draagt het project ook bij aan de leefbaarheid in de dichtbevolkte stad. Door de verbinding tussen verschillende delen in het gebied met allerlei ontmoetingsplekken omgeven door veel groen en steigers aan water.

De zogenoemde tafelconstructie is een flinke hijsklus

Een zeer groot woonoppervlak wordt toegevoegd door een 'wijk op een wijk' te bouwen

HERONTWIKKELING FASHION DISTRICT 

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter heeft het plan tot realisatie verkocht aan woningcorporatie Stadgenoot, Syntrus Achmea en De Ranitz B.V. namens Pensioenfonds van de Metalektro (PME). Dura Vermeer Bouw Midden West bouwt 112 sociale huurwoningen voor Stadgenoot; 108 middenhuur- en vrijesector huurwoningen, 104 vrijesector appartementen en een tweelaagse parkeergarage voor Syntrus Achmea namens PME, evenals de commerciële ruimtes voor De Ranitz  B.V. Bij het project is samengewerkt met Architectenbureau KCAP voor het maken van het ontwerp.

OKU House maakt deel uit van de herontwikkeling Cornelis Lelylaan en Koningin Wilhelminaplein Noord, het gebied rondom het World Fashion Centre, en is straks een levendige plek om te wonen, werken en recreëren. Door de toepassing van slimme mobiliteitsoplossingen is er meer ruimte voor groen en commerciële voorzieningen, die recreatie en ontmoeten stimuleren. 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.