Technologie inzetten om het goede te doen
In de bouwsector, waar commerciƫle belangen vaak vooropstaan, vinden collega's in hun dagelijkse werk bij Dura Vermeer een balans tussen maatschappelijke verantwoordelijkheid en winstgevendheid. Dit doen zij onder het kompas Het Goede Doen, een leidraad die richting geeft aan projecten met aandacht voor de samenleving, duurzaamheid en innovatie.
Hoe kunnen we technologie inzetten om Ʃcht het verschil te maken? Voor Jan Landwaart, kartrekker van de vakgroep technologie bij Dura Vermeer Renovatie Midden West, is het gebruik van technologie geen doel op zich. Het is een middel om maatschappelijke impact te maken: slimmer en duurzamer bouwen, minder verspilling, en oog houden voor de mens.Jan vertelt over zijn persoonlijke drijfveren, de uitdagingen Ʃn zijn visie op hoe digitalisering kan bijdragen aan Het Goede Doen.
Van efficiƫntie naar maatschappelijke impact
"De enorme bouwopgave, het woningtekort, klimaatuitdagingen, het personeelstekort ā het zijn allemaal themaās die ons dagelijks raken," begint Jan. "Voor mij is woningnood soms abstract, maar het gebrek aan personeel voel je direct in je werk. En als ik naar het klimaat kijk, weet ik zeker: we moeten echt anders gaan werken." De drive om dingen slimmer en efficiĆ«nter te doen, zit diep in Jan verankerd. "EfficiĆ«nt werken is misschien begonnen als iets persoonlijks, een soort drang om dingen goed te regelen. Maar nu ik vader ben geworden, is het groter geworden. Mijn kinderen hebben óók recht op een leefbare wereld. Dat besef schuift steeds meer naar de voorgrond: wat ik nu doe, heeft invloed op hun toekomst. We moeten het echt anders gaan doen, voor de mensen die na ons komen. En technologie is een middel dat ons hierbij gaat ondersteunen."
Slimmer bouwen, minder verspillen
Volgens Jan begint het bij de basis: "Waarom maken we nog steeds meerdere vergelijkbare 3D-scans van een gebouw? Als we vanaf het begin samen investeren in ƩƩn goede scan, dan heeft de hele keten daar profijt van: van de opdrachtgever tot de uitvoerder. En het voorkomt onnodig gebruik van zware data, die dag en nacht op servers draaien. Elke extra scan kost energie. Als je dat vermenigvuldigt, zie je hoeveel impact dat maakt." Ook pleit Jan voor het benutten van bestaande gebouwen. "Ik geloof niet in het volbouwen van Nederland. Transformatie van bestaande panden is maatschappelijk veel belangrijker. Het is sneller Ʃn duurzamer. En daar kan technologie enorm bij helpen, bijvoorbeeld door het slim inzetten van BIM-modellen of het inzetten van conceptmatige bouw en onze Virtual Factory. Zo bouwen we niet alleen sneller, maar voorkomen we ook fouten en afval. Efficiƫntie is niet alleen goed voor de portemonnee, maar vooral ook voor het klimaat."
Bewuster omgaan met data en digitalisering
Toch is Jan kritisch over de digitale transitie. "Ik ben echt een fan van digitalisering, maar we moeten wel nadenken over de gevolgen. Data is niet zomaar 'gratis'. Alles wat we opslaan en delen vraagt energie. We hebben niet tien kopieƫn van hetzelfde zware bestand nodig. Grote bijlagen hoeven we niet te mailen als je ƩƩn centrale plek hebt. Dat is veel slimmer. Ook pleit hij voor bewuster digitaal archiveren. "Vroeger had je een kast met mappen, en nu slaan we alles op zonder erbij na te denken. Maar waarom bewaren we tien conceptversies van hetzelfde ontwerp? Al die data staat continu te draaien en kost stroom. Laten we ons daarvan bewust zijn en onze verantwoordelijkheid in nemen."
De mens niet vergeten in digitale oplossingen
Digitalisering betekent volgens Jan óók oog houden voor wie je het doet. "Bij renovatieproject Groot Kattenburg merkten we dat een deel van de bewoners niet gewend was om met een smartphone te werken. Bij Dura Vermeer zijn we gewend dat communicatie met bewoners via een app verloopt, maar kan je dat dan verwachten van deze doelgroep? Of is bijvoorbeeld een zuil in het portiek waarop ze eenvoudig hun informatie kunnen zien een betere oplossing? Zo sluiten we niemand uit. Technologie moet ondersteunend zijn, niet vervreemdend." Ook binnen teams pleit Jan voor menselijk contact. "Waarom zou je iemand die naast je zit mailen, als je ook even langs kunt lopen? Het is gezonder én persoonlijker. Technologie moet ons helpen, maar we moeten mensen niet vergeten."
Technologie als middel voor circulariteit
Samen met collegaās denkt Jan na over hoe digitalisering circulariteit kan versterken. "Vanuit een projectteam werd ik benaderd voor de renovatie van een kantoorpand waar deuren worden hergebruikt. Dat ging over een groot aantal deuren met verschillende eigenschappen. Hoe leg je die eigenschappen efficiĆ«nt vast? Daar heb je technologie voor nodig. Ik vind het mooi om mijn kennis daarvoor in te zetten. Dan is technologie echt een middel om maatschappelijke doelen te halen. Ik zou trots zijn als wij als Dura Vermeer Renovatie Midden West het proces van circulariteit optimaal weten te ondersteunen met technologie. Dat is impact maken."
De balans: technologie en duurzaamheid in evenwicht
Jan sluit af met zijn inzicht: "Ik ben voorstander van zoveel mogelijk oplossen met technologie, maar ben me er ook bewust van dat een oplossing duurzaam moet zijn.ā Soms betekent dat ook kritisch zijn op technologie, juist om het goede te doen. Ik omarm technologie zeker, maar wel bewust. Voor de mensen nu Ć©n de generaties na ons."
Wil je meer weten over hoe wij technologie inzetten voor een duurzame toekomst? Neem contact op met ons. Samen Het Goede Doen!