Vorige
Aanleg persleiding: Siersteenlaan in Groningen

Verbeteren van de afvoer van afvalwalwater

Groningen
2021
Gemeente
Infra

In de stad Groningen, tussen de wijk Vinkhuizen en De Held legt Dura Vermeer Jansma in de Siersteenlaan een persleiding aan. De gemeente Groningen heeft de afgelopen jaren onder de noemer ‘Waterslag’ al een aantal persleidingen gelegd. Hierdoor verbetert de afvoer van afvalwater vanuit de stedelijke gebieden richting de waterzuivering. Op deze manier wordt er in verhouding meer afvalwater en minder regenwater naar de zuivering afgevoerd. Een persleiding is een buis waarin het afvalwater onder druk stroomt. Dit doen we in de Siersteenlaan vanaf ter hoogte van de bushalte Opaalstraat aan de Siersteenlaan tot aan de Johan van Zwedenlaan.

Dura Vermeer Jansma legt de persleiding aan door middel van een horizontaal gestuurde boring. Dit is een techniek waarbij we niet een sleuf hoeven te graven, zoals normaal gesproken wel moet. De nieuwe leidingen worden onder de grond doorgetrokken, vanaf een intredepunt tot aan het uittredepunt. Een horizontaal gestuurde boring bestaat uit drie fases: eerst voeren we de pilotboring uitgevoerd, daarna verruimen we het boorgat en tot slot brengen we de leiding ondergronds.

Pilotboring

Van tevoren bepalen we het boortraject bepaald, vanaf het intredepunt tot aan het uittredepunt. Computers bepalen de route.

Het ruimen van een boorgat

Na de eerste boring is het gat meestal nog niet ruim genoeg. Om de diameter van het boorgat groter te maken, monteren we op het uiteinde van de boorstang een ‘ruimer’. De ruimer trekken we met draaiende beweging door het boorgat terug tot aan het intredepunt. Tijdens dit terugtrekken vult het boorgat zich verder met bentoniet, zo voorkomen we dat het gat instort.

Het trekken van de nieuwe leiding

Is het gat ruim genoeg is, dan trekken we de nieuwe leiding erdoorheen. Hiervoor wordt bij het uittredepunt de nieuwe leiding samen met een trekkop achter de ruimer gekoppeld en door het boorgat getrokken.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!