Vorige
Scholencomplex Avignonlaan Eindhoven

Recyclen voor gevorderden

Recyclen voor gevorderden

7.040 m2
Avignonlaan Eindhoven
11-2019 - 7-2021
Bedrijfsleven
13.963.667,00,-
Bouwteam
Gemeente
Bouw & Vastgoed

Aan de Avignonlaan in Eindhoven realiseerde Dura Vermeer Bouw Zuid een hypermodern scholencomplex. Een toekomstbestendige thuisbasis voor de Aloysius Stichting met meer dan 600 leerlingen uit het speciaal onderwijs. De gemeente Eindhoven legt de lat hoog wat betreft duurzaamheid en circulariteit: voor ons een mooie uitdaging en een trigger om anders te denken over ontwerpen en bouwen. In samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs besloten we het bestaande staalskelet zoveel mogelijk te integreren in het nieuwe ontwerp. Een stukje recycling voor gevorderden! 

CIRCULEREN KUN JE LEREN

Talloze materialen vonden een plek in het nieuwe ontwerp. Het meest omvangrijke item dat we herbruikten was het bestaande staalskelet. Na demontage werden de stalen liggers omgevormd tot kolommen voor de nieuwbouw, uiteraard na zorgvuldige tests en bewerkingen. Aluminium puien uit de oude gebouwen vonden hun plek als gevels in één van de patio's van het nieuwe complex. New Horizon haalde herbruikbare materialen op en bood niet-herbruikbare materialen aan ons eigen Urban Mining Collective of andere partijen. Beton, een van de belangrijkste materialen in het gebouw, bevat zoveel mogelijk secundaire grondstoffen, waaronder circa 30% granulaat en diverse andere toevoegingen.  

GROTE AMBITIES

Zoals gezegd legt gemeente Eindhoven de lat buitengewoon hoog als het aankomt op uiteenlopende ESG-doelstellingen. De verschillende partners uit het bouwteam – de gemeente, architect, (duurzaamheids)adviseurs, constructeurs, gebruiker en wijzelf – werkten intensief samen om de grote ambities waar te maken. Het hergebruiken van materialen lijkt misschien eenvoudig, maar het vergt veel van de verschillende partners. Kwaliteit, veiligheid, logistiek, design, het zijn allemaal aspecten waar we aandacht aan moeten schenken en het belang van goede afstemming en communicatie is cruciaal. Op het resultaat zijn we erg trots, wat ons betreft is de Avignonlaan een blauwdruk voor volgende projecten. 

Wat hebben wij met het bouwteam bereikt in deze toekomstbestendig school?

De handen van alle betrokken partijen werden voor eeuwig vastgelegd.

Ook de toekomstige leerlingen van het schoolgebouw werden hierbij betrokken.

Bijdragen aan de maatschappij

Bij Dura Vermeer vinden wij dat iedereen een gezonde leefomgeving verdient met kansen om te groeien. Nu, en in de toekomst. Nieuwe wijken, buurten en gebouwen die we ontwikkelen en bouwen, staan er voor minimaal honderd jaar. En het liefst nog veel langer! Wat we nu doen heeft verstrekkende gevolgen voor later. Daarom moeten we nú Het Goede Doen.

Bij het nieuw gerealiseerde schoolgebouw aan de Avignonlaan komt eigenlijk alles voor Dura Vermeer Bouw Zuid samen. Het gebouw heeft een uitgesproken maatschappelijke functie, wat extra betekenis geeft aan onze missie om een toekomstbestendig gebouw op duurzame wijze tot stand te brengen.  

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Geertje Bakens

Projectmanager Klant en Markt Regio Noord-Brabant, Regio Zeeland, Regio Limburg
Geertje Bakens