Vorige
Gemaal Kalverdijkje

Eerste circulaire gemaal van Friesland

Circulair gemaal

Leeuwarden
2023
Waterschappen
Infra

Ontdek het meest circulaire gemaal van Fryslân, gelegen op het sportpark Kalverdijkje in Leeuwarden. In samenwerking met Wetterskip Fryslân en Arcadis heeft het bouwteam een innovatief en duurzaam project gerealiseerd: Gemaal Kalverdijkje!

Hergebruik materialen


Het nieuwe gemaal Kalverdijkje is gebouwd met maximaal hergebruik van materialen en met zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen. Met de bouw van dit circulaire gemaal is het milieu 58 procent minder belast dan bij de bouw van een traditioneel gemaal.
We plaatsten prefab betonwanden uit eigen productie. De elementen zijn gestort met beton van gerecycled granulaat en staan gefundeerd op hergebruikte stalen damwanden. Verder maakte het bouwteam gebruik van hergebruikte materialen zoals betonplaten, staalwerk, hout en verharding van cementloos beton. Voor onder andere het krooshek werden biocomposiet materialen gebruikt.

DUURZAME BOUWPLAATS

Naast het hergebruik van materialen werd de bouwplaats zo duurzaam mogelijk ingericht: elektrische pompen zorgden voor de bemaling en een hybride aggregaat met zonnepanelen voedde de bouwkeet. Het bouwterrein was afgeschermd met groene bouwhekken.

Korte Doorlooptijd en Planning

De werkzaamheden op dit project kende een korte doorlooptijd. Op 14 april 2023 gestart, en het fietspad op het Kalverdijkje kon op 20 juni 2023 weer worden opengesteld.

Prefab betonwanden

Beton van gerecycled granulaat

Damwanden

Betonwanden staan gefundeerd op hergebruikte stalen damwanden.

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

OP NAAR NET ZERO

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord West Bekijk werkmaatschappij

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Heleen Slaats

Bedrijfsleider civiel Regio Overijssel, Regio Gelderland, Regio Friesland, Regio Groningen, Regio Drenthe
Heleen Slaats