Vorige
Groot onderhoud emplacement Kijfhoek

Vernieuwing sporen op grootste emplacement van Nederland

Uniek rangeersysteem in Nederland

Zwijndrecht
Infra

In opdracht van ProRail werkt Dura Vermeer aan de aanleg van calamiteitenwegen, blusvoorzieningen en vernieuwing van sporen en wissels op het grootste emplacement van Nederland, Kijfhoek. Kijfhoek bestaat o.a. uit 43 verdeelsporen, veertien aankomstsporen en twaalf opstelsporen en is een belangrijke schakel tussen de Nederlandse havens en grote industriële gebieden in Nederland en Europa.

Uniek rangeersysteem in Nederland

Kijfhoek heeft een voor Nederland uniek rangeersysteem dat ‘heuvelen’ wordt genoemd. Met een volledig geautomatiseerd proces worden in dit railsorteercentrum wagons tijdelijk geparkeerd, tot het juiste spoor beschikbaar is. Dit proces wordt het ‘heuvelen van Kijfhoek’ genoemd. ProRail legt dit proces als volgt uit: “Op het aankomstspoor stellen we de trein op en koppelen we de wagons los. Een locomotief duwt vervolgens de ontkoppelde wagons over een heuvel. Zodra de eerste wagon over de heuvel is, rolt die vanzelf naar beneden. Via computergestuurde wissels komt elke wagon op het juiste spoor terecht. Speciale 'railremmen' – ook automatisch aangestuurd – zorgen ervoor dat de wagons niet te hard rollen en op het juiste punt tot stilstand komen.” Dagelijks worden ca. 800 wagons op deze manier gesorteerd.

Werkzaamheden

In september 2022 is gestart met het ontwerp en eind juni 2023 zijn we met de werkzaamheden buiten gestart. Fase 1 is inmiddels afgerond, begin februari 2024 start fase 2. Dura Vermeer voert de volgende werkzaamheden uit:

  • Aanpassing en uitbreiding van de calamiteitenwegen en blusvoorzieningen.
  • Reguliere vervanging van wissels en sporen.
  • Ombouwen van het bestaande wisselverwarmingssysteem naar elektrische wisselverwarming
  • Aanleggen van koker tracés t.b.v. het Siemens systeem
  • Aanleg van porfierpaden
  • Aanpassingen aan de bovenleiding

 

Het grote aantal sporen en wissels maakt dat alle werkzaamheden secuur moeten worden gepland en uitgevoerd opdat het rangeerproces en overige spoorse activiteiten soepel blijft lopen en de treinen op tijd op hun eindbestemming aankomen.

Lees meer van Dura Vermeer Railinfra Bekijk werkmaatschappij

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!