Vorige
Het Stadhuis Zoetermeer

Bruist weer van energie

Na de renovatie

Zoetermeer
Aanbesteding
Gemeente
Bouw & Vastgoed

Bij het in de jaren ‘90 gebouwde stadhuis van Zoetermeer was de fut er flink uit. Het energielabel E paste verre van de eisen die aan hedendaagse gebouwen worden gesteld en zo was er meer. Het bestuur staat voor de moeilijke opgave: slopen en nieuwbouw of duurzaam renoveren. Het werd het laatste. De ambitie: het stadhuis weer toekomstbestendig en bruisend maken.

Dura Vermeer bleek de aangewezen partner voor deze klus. Niet alleen heeft Dura (later Dura Vermeer) het stadhuis in de jaren ’90 gebouwd. Ook het wederzijds vertrouwen en de reputatie die Dura Vermeer geniet in Zoetermeer vanwege de vele bouwactiviteiten die het in deze stad ontplooit, dragen bij om van de renovatie een succes te maken.

Om het energielabel van G naar A te krijgen, is het gebouw gestript en is alleen het betonskelet blijven staan. Er is een nieuwe gevel met hogere isolatiewaarde toegepast en de installaties zijn vernieuwd. Dankzij de toepassing van warmte-koudeopslag (WKO), nieuwe sensorgestuurde ledverlichting en 400 zonnepanelen op het dak kon het gebouw nu volledig “van gas los”.

De grote uitdaging was dat het gebouw tijdens de renovatie in gebruik moest blijven, een eis van de gemeente. Om een sfeer te creëren van open en eerlijk overleg met goed uitzicht op de uit voeren werkzaamheden is de bouwkeet in het stadhuis geplaatst. Het resultaat: korte lijnen en goede sparringsessies met betrokkenen in het bouwproces.

Mede dankzij het afstoten van een groot aantal vierkante meters (de stadhuistoren wordt getransformeerd naar 25 appartementen) en de verduurzaming bespaart de gemeente zo’n 800.000 euro per jaar aan (exploitatie)kosten.

Volledig gasloos stadhuis

Nieuwe energie

VIJFTIEN JAAR BEHEER EN ONDERHOUD

Dura Vermeer heeft ook het aangrenzend lifestyle-museum getransformeerd en blijft in de toekomst nauw betrokken bij het nieuwe stadhuis. Het UAV-GC-contract dat is afgesloten, behelst namelijk beheer en onderhoud voor de komende vijftien jaar.

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.