Vorige
Houthaven

Een duurzame en klimaatneutrale Amsterdamse wijk in wording

Amsterdam
Bouw & Vastgoed

Houthaven is een nieuwe stuk Amsterdam dat aansluit op het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt. Aan de noordkant van de Houthaven ligt het IJ. De nieuwe Houthaven bestaat uit 7 autoluwe eilanden, met elk een eigen thema waarin het karakter tot uitdrukking komt in bijvoorbeeld de architectuur van de woningen. Hieronder vind je een opsomming van de Houthaven projecten waar Dura Vermeer Bouw Midden West de laatste jaren aan heeft gewerkt, of werkt. 

De Spreeuwen

Eind 2018 bouwde Dura Vermeer Bouw Midden West al woningbouwproject ‘De Spreeuwen’ op Het Wiborgeiland met 69 sociale huurwoningen in opdracht van Ymere. 

Het woongebouw staat op een zichtlocatie op de kop van het Wiborgeiland met als thema ‘De Amsterdamse Pakhuizen’. De kracht van het gebouw ligt in zijn stedenbouwkundige betekenis vanuit vier zijden. Het blok is een dynamisch alzijdig en vrijstaand ensemble van verschillende panden en staat aan drie zijden in het water. Er is een open hof in combinatie met een openbaar pleintje binnen de grenzen van de locatie.

De sociale huurwoningen zijn een mix van een- en tweelaagse appartementen met twee, drie of vier kamers. De buitenruimtes zijn gelegen aan de buitenkant van het blok en kijken uit over het water. De bewoners genieten van het uitzicht en hun privacy en tegelijkertijd wonen ze samen en veilig met elkaar aan het hof en het pleintje. Op een paar prominente zichtlijnen heeft Piet Parra een drietal kunstwerken gemaakt. Op het puntje van het dak rust de appel uit van zijn vlucht voor de zwerm spreeuwen (zo werden pakhuiswerkers genoemd) die achter hem aan zit.

Bewoners wonen samen met elkaar aan het hof en het pleintje

Het thema 'De Amsterdamse Pakhuizen' doet het woongebouw eer aan

Pontsteiger

In 2014 startte Dura Vermeer en M.J. De Nijs met de bouw van het nu iconische Pontsteiger. Het appartementencomplex is 90 meter hoog en bestaat uit 252 huurappartementen (vrije sector) van vastgoedbelegger Bouwinvest, 66 spectaculaire penthouses, 1.500 m² commerciële ruimte, 323 parkeerplaatsen en 28 ligplaatsen voor boten.

Lees hier meer over Pontsteiger

Prominent gelegen aan het IJ

Naast de woningen vervult Pontsteiger een poortfunctie tussen het centrum van de stad en het NDSM-terrein

De zusjes

Op Memeleiland, één van de andere eilanden in het gebied, is in september 2022 gestart met de bouw van ‘De Zusjes’. Dura Vermeer Bouw Midden West bouwt dit karakteristieke nieuwbouwproject in opdracht van samenwerkingspartner Ymere. 

De Zusjes is een nieuwbouwproject met 83 sociale huurwoningen. Het worden twee gebouwen: in de grote zus komen 46 appartementen en in de kleine zus worden 37 appartementen gerealiseerd. 

De woongebouwen hebben een chique Amsterdamse stijl naar ontwerp van architectenbureau HP Architecten, dat past bij het thema van Memeleiland: deftige dames. Zo krijgt de gevel onder andere witte accenten die extra diepte geven. Ook hebben vrijwel alle woningen aan twee zijden daglicht met uitzicht op het park en op het water. Aan de waterkant komen er gemeenschappelijke hofjes en diverse groenplekken waar bewoners samen kunnen ontspannen. Naar verwachting zijn de woningen eind 2023 gereed voor verhuur.

Er komen gemeenschappelijke hofjes en diverse groenplekken waar bewoners samen kunnen en ontspannen

Vrijwel alle woningen hebben straks aan twee zijden daglicht met uitzicht op het park en op het water

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.