Vorige
Uitbreiding IJtramstalling Amsterdam

Het dubbele aantal passagiers vervoeren op de drukste tramlijn van Amsterdam

Uitbreiding IJtramstalling Amsterdam

Amsterdam
2019-2020
Bedrijfsleven
6.350.700
UAV-GC
Gemeente
Infra

Door de groei van IJburg is het aantal passagiers van Tram 26 – de verbinding tussen Amsterdam Centraal Station en IJburg – de afgelopen jaren toegenomen. De lijn is de drukste tramlijn in Amsterdam, wat onder andere vertragingen en oponthoud veroorzaakte. Daar moest volgens de gemeente Amsterdam en GVB verandering in komen. Tram 26 rijdt daarom sinds de zomer van 2020 met gekoppelde trams, waardoor het dubbele aantal passagiers vervoerd kan worden. 

Om de gekoppelde trams te stallen, was uitbreiding van de stalling noodzakelijk. Begin 2020 is Dura Vermeer gestart met deze werkzaamheden, zodat er 32 in plaats van 18 trams opgesteld kunnen worden. Tijdens het Paasweekend is het spoor buitendienst geweest. In die vier dagen is 24/7 gewerkt om de stalling uit te breiden, aan te sluiten op het hoofdspoor en de bovenleiding aan te passen. Toen de werkzaamheden voor de stalling gereed waren, is de wasstraat voor trams en de zandvulinstallatie – om gladheid op het spoor tijdens het remmen tegen te gaan – gebouwd. 

In september 2020 opende de Amsterdamse wethouder van Verkeer en Vervoer, Sharon Dijksma, de uitgebreide en vernieuwde IJtramstalling. ‘Dit is de lijn die naar de toekomst rijdt, naar een nieuw deel van de stad. En ook de toekomst heeft. Want het is een van de drukste lijnen van de stad’, vertelde de wethouder bij de opening.

IJtram Amsterdam

Werkzaamheden paasweekend

Bijzondere samenwerking

Mark Lohmeijer, directeur ad interim van GVB, vertelde bij de opening trots te zijn op de samenwerking tussen Vervoerregio Amsterdam, GVB, MET en Dura Vermeer. ‘Als je samen je schouders eronder zet, dan loopt het ook goed. Dat was ook nodig. Want het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Je moet toch even een terrein inpassen in de omgeving – en je moet het maar voor elkaar krijgen.’ Simone Boogaard, directeur Metro en Tram bij Gemeente Amsterdam, roemde ook nog expliciet de samenwerking met Dura Vermeer.

Er is door beide partijen energie gestoken in een open en transparante samenwerking, dit om eenduidig hetzelfde doel te behalen. Dit is behaald door afspraken te maken over samenwerken en je kwetsbaar durven opstellen. Zo kom je snel tot een oplossing voor elke uitdaging.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!