Vorige
Nieuwbouw EATC

We realiseerden een Europees commandocentrum

OPERATIONELE CONTROLE VAN MILITAIR LUCHTVERVOER VANUIT EUROPEAN AIR TRANSPORT COMMAND

Een Europees commandocentrum voor militair luchtvervoer moet een internationale uitstraling hebben en uitnodigen tot samenwerking. Het Rijksvastgoedbedrijf sprak de wens uit, Dura Vermeer willigde hem in.

Het European Air Transport Command (EATC) in Eindhoven

Volledig ontworpen en gebouwd commandocentrum

Het European Air Transport Command (EATC) voert vanaf vliegbasis Eindhoven de operationele controle uit van het militair luchtvervoer van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Italië en Nederland. Dura Vermeer, architectenbureau Paul de Ruiter en landschapsarchitect Buro Lubbers kregen gezamenlijk de opdracht het commandocentrum te ontwerpen en te bouwen.

Het complex van 9.000 vierkante meter bestaat uit onder meer een mission control centrum, flexibel indeelbare kantoren en vergader- en congresruimtes. Een open en helder atrium in het hart van het gebouw verbindt alle ruimten met elkaar en nodigt daarmee uit tot samenwerken.

Er heerst een constant klimaat in het gebouw

Het gebouw is energiezuinig door de WKO

WARMTE- EN KOUDE-OPSLAG

Het gebouw is extreem energiezuinig, mede dankzij een warmte- en koude-opslag (WKO) onder het pand. Via een warmtepomp wordt in de winter warm en in de zomer koel water omhoog gepompt.

Omdat het water door het complex wordt getransporteerd via leidingen in het beton, kent het EATC een aangenaam en constant klimaat. Behalve deze zogenoemde betonkernactivering dragen ook de speciale klimaateilanden daar aan bij. Uit de ventilatielucht wordt warmte en vocht teruggewonnen.

Dura Vermeer en haar samenwerkingspartners hebben het gebouw ontworpen, gebouwd en opgeleverd. Defensie heeft het complex inmiddels in gebruik genomen. Dura Vermeer blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van het EATC en draagt daarmee blijvend bij aan de coördinatie van Europese transport- en tankervliegtuigen.

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.