Vorige

Wonen met zorg

Grote zorgopgave klein gemaakt: zo biedt Floriadehof toekomstbestendige zorg

De zorgvraag in Nederland gaat de komende decennia sterk veranderen. Hoe zorgen we voor prettige woonvormen voor de toekomstige generaties? Daarvoor zijn nieuwe, creatieve oplossingen nodig. Vanuit lokale verbondenheid. Hoe kun je zo’n grote opgave in co-creatie oppakken? Henriëtte Bertels (bestuurder bij Cardia) en Rob Tummers (directeur Dura Vermeer Zuid West) bespreken de uitdagingen én oplossingen.

BEKIJK DE VIDEO

Een van de nieuwe zorglocaties van ouderenzorgorganisatie Cardia is Floriadehof in Zoetermeer. Floriadehof is gericht op kleinschalige zorg met 64 appartementen, studio's en grote huiskamers. Daar is bewust voor gekozen. Bertels: “Floriadehof is echt anders. Hier worden mensen verzorgd met zware dementie, zonder dat het een instelling of verpleeghuis is. Hier is een intiem woongebouw neergezet waar mensen echt wonen.”

Andere eisen

Bertels ziet Floriadehof als een voorbeeld voor de toekomst: “De huidige babyboomgeneratie is omvangrijk en wordt oud. Tegelijkertijd gaat onze beroepsbevolking afnemen. We hebben te maken met dubbele vergrijzing. Nu is er nog één medewerker voor zo’n acht ouderen maar dat wordt één medewerker voor twintig ouderen. Daar moeten we passende antwoorden op vinden. We hebben samen echt een grote opgave voor ons liggen!”

De huidige generatie van 60 of 70 jaar is een generatie die gewend is zelf de regie te hebben en autonoom te kunnen handelen. Veel faciliteiten moeten zich gaan aanpassen op die wensen en eisen. Bertels: “De oplossing zit hem niet alleen in meer bouw, maar vooral ook slimmer bouwen. We hebben ‘smart buildings’ nodig met goede voorzieningen en met zorg die echt past bij het individu.”

 

Samenwerking brengt meerwaarde

Floriadehof kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen Cardia, Dura Vermeer Bouw Zuid West en Bouwinvest als financier. Tummers: “Wij geloven als Dura Vermeer dat we alleen in co-creatie de problemen van vandaag kunnen oplossen. Floriadehof is daarvan een goed voorbeeld: iedere partij heeft echt gewerkt vanuit zijn eigen kracht en meerwaarde geleverd aan het geheel.”

Bertels: “We moeten kennis hergebruiken en leren van elkaar. Als Cardia snappen we de zorg en onze cliënten. Dura Vermeer begrijpt gebouwen. Bouwinvest helpt financieel te versnellen.  Met deze aanpak hebben we echt een formule gevonden om te versnellen en ook mooie, innovatieve projecten met elkaar neer te zetten. Dat is broodnodig gezien de toekomst.”

 

Ontwikkelen vanuit visie

De visie van Cardia op de zorg stond centraal bij het ontwerp en de bouw. Verschillende kernwaarden van de organisatie vormden de uitgangspunten: de mens voorop, duurzaamheid, verbinding en modern.

Rob Tummers

Een van de nieuwe zorglocaties van ouderenzorgorganisatie Cardia is Floriadehof in Zoetermeer. Floriadehof is gericht op kleinschalige zorg met 64 appartementen, studio's en grote huiskamers. Daar is bewust voor gekozen. Bertels: “Floriadehof is echt anders. Hier worden mensen verzorgd met zware dementie, zonder dat het een instelling of verpleeghuis is. Hier is een intiem woongebouw neergezet waar mensen echt wonen.”

Henriëtte Bertels

“Domotica ondersteunt ook onze medewerkers: bewoners kunnen zich vrij en veilig bewegen dankzij gps-zenders. Zo ontstaat er meer ruimte om mensen individueel te begeleiden. Het moderne zorgproces wordt echt ondersteund door een slimmer gebouw en dat neemt veel werk uit de schaarse zorghanden.”

Verbinding en duurzaam

Ook de kernwaarde verbinding komt terug. Tummers: “De woonkamers zijn verbonden via terrassen op iedere verdieping, zodat mensen elkaar daar kunnen ontmoeten. Maar ook de verbinding met de buurt is essentieel: het gebouw sluit volledig aan bij de omgeving midden in de wijk Rokkeveen.” Het gebouw is ook duurzaam. Bertels: “We hebben een verwarmingsinstallatie dankzij warmte-koudebronnen in de grond en pv-panelen op het dak die zorgen voor de elektriciteit voor de warmtevoorziening. Maar deze ambitie vergde ook een andere investeringsopgave aan het begin. Samen hebben we een slimme financieringsoplossing gevonden. Er is nú geïnvesteerd en die investering verdienen we later met elkaar terug. Echt bijzonder.”

 

Lokaal verbonden

Ook de snelle oplevertijd was uniek. Bertels: “We begonnen midden in corona-tijd. De bouw zou 1 jaar duren, maar het was al binnen 11 maanden klaar!” Daarbij merkte Cardia dat Dura Vermeer Zuid West een lokale ontwikkelaar is met landelijke expertise. Tummers: “Onze toegevoegde waarde zit ook in ons lokale netwerk. We kennen de buurt, de plaats en we weten waar zorg nodig is. Daarnaast hebben we als Dura Vermeer een integrale aanpak. Als landelijk concern kunnen we ontwerpen, ontwikkelen, engineeren, bouwen en realiseren. Maar we hebben ook een divisie Techniek voor alle domotica en smart building solutions, en een divisie Infra voor infrastructurele oplossingen maar ook voor tuinaanleg. Zo zorg je dat alles bij oplevering staat en het gebouw sleutelklaar wordt aangeboden.”

Bertels is trots op wat er is bereikt: “Als ik hier kom aanrijden en dit mooie gebouw zie dat perfect past de omgeving: ja, dan word ik blij. En dat geldt ook voor bewoners en familie: men is erg tevreden over het licht, de ruimte en de sfeer die hier hangt. Het is een heel mooi, modern en licht gebouw, wat eigenlijk niet opvalt in deze stedelijke omgeving is. Dat hebben we toch best goed gedaan, met elkaar.”

Floriadehof

Een intiem woongebouw waar mensen echt wonen

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!