‘We stonden op scherp’: hoe het hijsdrama in Lochem impact had op de Passerelle in Zwolle
Drie maanden na het tragische hijsongeluk in Lochem stond projectleider Derrek Schoemaker voor een spannende uitdaging: het hijsen van een van de grootste houten voetgangersbruggen van Europa bij project de Passerelle in Zwolle. “Het ongeluk is ons niet in de koude kleren gaan zitten.” Hoe ga je om met zo’n heftige gebeurtenis? Wat leer je ervan? In aanloop naar de Dag van de Veiligheid op 26 maart, waar dit jaar ‘Leren’ centraal staat, deelt Derek zijn inzichten over veiligheid en verantwoordelijkheid.
‘Het zal toch niet waar zijn’, is het eerste wat door Derrek Schoemaker hoofd schoot toen hij op de bouwplaats geroezemoes hoorde over een ongeval bij het hijsen van een brug in Lochem. Met een knoop in zijn maag las hij de nieuwsberichten over de brugbogen die uit de takel van een kraan waren gevallen. Over de twee mensen die hun leven die dag verloren. “Teleurstelling is wat ik voelde”, herinnert de projectleider zich. “Het maakt niet uit welke aannemer het was. Welk kraanbedrijf. We proberen allemaal met alles in onze macht dit soort ongelukken te voorkomen. Dat dat in Lochem niet is gelukt, raakte mij heel erg.”
Klein hoekje
Het ongeluk drukte niet alleen Derrek, maar iedereen op de bouwplaats van de Passerelle met zijn neus op de feiten. “Het liet ons zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit én dat de gevolgen van een hijsongeluk gigantisch zijn.” Met een grote hijsactie in het vooruitzicht van een houten loopbrug bij station Zwolle van 130 meter lang, 10 meter breed en 7,5 meter hoog, ging het ongeluk de projectleider en zijn team niet in de koude kleren zitten. “Het heeft ons op scherp gezet. We dachten dat we goed voorbereid waren, maar dat dachten ze in Lochem natuurlijk ook. We zijn daarom opnieuw in onze plannen gedoken om te kijken of we nóg meer veiligheid konden inbouwen.” Daarnaast zijn de plannen extra gereviewd door externe experts. Niet omdat Derrek en zijn team twijfelden, maar voor de zekerheid: “We zijn het vertrouwen in onze aanpak nooit verloren. Maar het was wel fijn dat ons onderbuikgevoel werd bevestigd”, geeft Derek toe. “We hebben niks aan ons plan hoeven te veranderen.”
Precisiewerk op project de Passerelle in Zwolle
Waar in 2024 één van de grootste houten voetgangersbruggen van Europa op zijn plaats is gehesen
Stop!
Toch zijn er naar aanleiding van het ongeluk in Lochem extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Maatregelen die de projectleider standaard wil doorvoeren bij andere complexe hijsklussen. Zo zijn er met de opdrachtgever van de Passerelle duidelijke afspraken gemaakt over veilig hijsen: “Als het hijsen op het geplande moment niet goed voelt om wat voor reden dan ook, wordt er niet gehesen. Los van de gevolgen voor het project. “Bij dit soort complexe hijsklussen moet je geen druk voelen van randzaken als tijd of geld. Veiligheid moet altijd vooropstaan. We moeten de vrijheid voelen om bij de kleinste twijfel op de stopknop te drukken.”
Vertrouwen
Want hoe goed de voorbereiding ook in elkaar steekt, een hijsklus als de Passerelle blijft complex en dus risicovol. “We werkten met meerdere kranen in een druk stationsgebied wat perfecte afstemming vereist”, legt Derrek uit. Hij benadrukt dan ook dat de opdrachtgever en iedereen op de bouwplaats nodig is om veilig te hijsen. “Iedereen moet op de hoogte zijn van de plannen en elkaar scherp houden.”
Onder een strakblauwe lucht zijn de houten brugonderdelen vorig jaar juni uiteindelijk op hun plek gehesen. En ook al werkt Derrek al vijftien jaar in de bouw, die eerste hijsbeweging blijft spannend. “Zeker met Lochem in mijn achterhoofd.” Maar na de plaatsing van de eerste balk wist de projectleider het zeker: “Dit komt goed.” De hijsklus is midden 2024 afgerond en de Passerelle wordt medio 2025 opgeleverd.
Wil je meer weten over hoe Dura Vermeer veilig werkt? Houd onze website en Linkedin account in de gaten voor meer verhalen en updates.
Zes ogen op veiligheid
Voor de complexe hijsklus van de Passerelle heeft een extra audit constructieve veiligheid plaatsgevonden. Ook de hijsplannen, de hijsmethodes en de kraanopstelling zijn nogmaals grondig beoordeeld. Om tunnelvisie te voorkomen, is het standaard vierogenprincipe uitgebreid naar zes ogen.
Na het ongeval in Lochem is bovendien besloten een veiligheidskundige te laten meekijken bij de hijsbewegingen in Zwolle. Tijdens de 100-urige buitendienststelling van de treinsporen, was dag en nacht een veiligheidskundige aanwezig voor het hijsen van de brugliggers. “Bij complexe hijsklussen, wil ik dit standaard gaan doen”, vertelt Derrek. “Het geeft rust op het werk om iemand te hebben die zich alleen focust op veiligheid.”