Vorige
Nieuws

Gemeente Amersfoort en Dura Vermeer ondertekenen contract voor duurzaam Huis voor de Stad

Op 30 november ondertekenden de Gemeente Amersfoort en Dura Vermeer Bouw Hengelo, officieel het contract voor de bouw en het onderhoud van het nieuwe Huis voor de Stad. Dura Vermeer doet dit samen met ITN Installatietechniek. Een samenwerking die moet resulteren in een iconisch stadhuis op de Trapeziumlocatie, dat niet alleen functioneel is voor de huidige inwoners en werknemers van Amersfoort, maar ook voor de toekomstige generaties.

Flexibel en aanpasbaar ontwerp

Het nieuwe stadhuis, ontworpen door Kraaijvanger Architects, wordt gekenmerkt door twee in elkaar geschoven 'ringen', die een patio en een atrium vormen. Met een oppervlakte van 22.180 m² bvo en hoge duurzaamheidsambities wordt het Huis voor de Stad een sociaal, circulair, en slim gebouw. Het stadhuis is ontworpen met een flexibele structuur en constructie, waardoor het aangepast kan worden aan veranderende behoeftes in de tijd. De modulaire opzet met systeemwanden maakt zelfs herbestemming als logies- of woongebouw mogelijk. 

Koert Terhürne, bestuursvoorzitter Dura Vermeer: “We zijn enorm trots dat we met Gemeente Amersfoort mogen samenwerken aan toekomst van de stad. Het nieuwe energieneutrale en klimaatbestendige gebouw zal met veel groen en lichtinval een fijne plek worden voor alle medewerkers en inwoners. Huis voor de Stad zal volledig recht doen aan het feit dat Amersfoort onlangs is verkozen tot de beste stad van Europa.

De impressie van het Huis voor de Stad Amersfoort

Verantwoord (her)gebruik van materialen

Voor het gebouw is bewust gekozen voor hoogwaardige materialen, welke een duurzame investering voor de toekomst zijn. Het ontwerp is gericht op duurzaamheid en aanpasbaarheid. Voor een groot deel van de benodigde materialen en gebouwonderdelen zijn bandbreedtes omschreven, voor gebruik van oogstmaterialen. De overige materialen zijn biobased, zoals houten binnenwanden, keramische gevels, isovlas isolatie, beton met eco-granulaat. Er zal rondom, op en in het gebouw veel groen worden toegepast. Waaronder een voorplein, een patio en een toegankelijke daktuin. Meer dan 1000 zonnepanelen dragen bij aan de energievoorziening.  

Duurzame bouw en onderhoudsperiode

Tijdens de bouw wordt zo emissieloos mogelijk gewerkt, dankzij de inzet van bijvoorbeeld elektrisch materieel. Ook na de bouw gaan Dura Vermeer en ITN Installatietechniek voor een zo duurzaam en circulair mogelijke onderhoudsperiode. 

Integraal team met Beste Prijs kwaliteit Verhouding

Het project is gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo op basis van de beste prijs kwaliteit verhouding. Zij werken het ontwerp van de gemeente Amersfoort verder uit, verzorgen de uitvoering en na oplevering het onderhoud van het stadhuis gedurende een periode van 20 jaar. De start van de bouw staat gepland in het voorjaar van 2024, met oplevering verwacht in de zomer van 2026.

 

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!