Vorige
Nieuws

Gerenoveerde woningen Van der Pekbuurt publiekswinnaar BNA gebouw van het jaar 2023

Beelden: BNA, Petra Appelhof

De renovatie van de Van der Pekbuurt is bekroond met de BNA publieksprijs. “Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar juist die bescheidenheid maakt dat de renovatie van deze 94 woningen zo bijzonder maakt. Volledig gerenoveerd, een nieuwe fundering, voorbereid op het warmtenet en een plattegrond die aansluit bij de huidige woonwensen. Een wijk die al 100 jaar staat, is met respect voor erfgoed weer klaargemaakt voor de toekomst”, oordeelde de publieksjury. 

BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) maakt de meerwaarde van architectuur zichtbaar door de een prijs uit te reiken voor Beste Gebouw van het Jaar. Gebouwen met een meerwaarde voor omgeving, gebruiker en maatschappij vallen in de prijzen. Zo was Van der Pek genomineerd in de categorie particuliere woonbeleving. Deze categorie staat voor de wijze waarop een woning het woongenot van de bewoner verhoogt en ruimte biedt aan zijn persoonlijke woonwensen. Voor de publieksprijs kon het publiek kiezen uit de gebouwen die door de jury genomineerd waren, waar Van der Pek met de meeste publieksstemmen uit de verf kwam. Bekijk hier het volledige juryrapport.

Kroon op het werk voor Van der Pek!

BNA Publieksprijs Beste Gebouw van 2023

Typerend voor het tuindorp is de jaren ‘20 architectuur met een dorps karakter. Het aanzicht is in ere hersteld met nieuwe houten kozijnen in de originele kleuren uit die tijd. Dit zijn de kleuren okergeel, donkergroen en roodbruin.

De woningen zijn hoogwaardig gerenoveerd naar ontwerp van Ibelings van Tilburg architecten. Dura Vermeer heeft van de 94 gerenoveerde woningen zelf 64 woningen in verkoop gebracht. De andere 30 woningen zijn door onze samenwerkingspartner Ymere ingezet voor het realiseren van een wooncoöperatie met sociale woningen met de naam Copekcabana. 

Eerder viel Van der Pek ook in de prijzen, zo won het project de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018 en meest geslaagde herontwikkeling Amsterdam in 2017. Samen met de BNA publieksprijs 2023 is het een mooie erkenning voor dit unieke project!

1
6

Van der Pek buurt vanuit de lucht

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.